Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Debrecen és Szeged fejlődésképe

Debrecenben hatalmas új épületek jelzik a város fejlődését, Szegeden a föld alatti csövek szaporodása. Itt többet költenek fejlesztésre, sokkal több állami és uniós támogatáshoz jutott a város. Az Alföld másik régióközpontjában az új középületek látványosak, Szegeden ezzel a felújítások állíthatók szembe.
A nagyításhoz kattintson a képre!
A Nagyerdőn fedett élményfürdőt építettek. Egy hatalmas, 66 méter átmérőjű üvegkupola alatt 11 csúszda, több medence kapott helyet. Az épületben trópusi növények nőnek a szigeteken. Mindennek kisebb megfelelője Szegeden az Anna fürdő felújítása. Mindkét beruházást a Széchenyi-tervből kapott állami támogatásból végezték el.

A cívisvárosban szegedi szemmel gigantikusnak tűnő sportberuházásokat hajtottak végre: korszerű atlétikai stadion épült, hatalmas sportcsarnokot (Főnix-csarnok) emeltek. Szegeden ezzel a sportcsarnok felújítása állítható szembe.

Debrecen legújabb „nagy dobása" egy konferencia-központ és múzeum. A Kölcsey-központ közel 13 ezer négyzetméter alapterületű, 750 fős nagyteremmel, bálteremmel, kiállítóhellyel. Hamarosan átadják a központhoz kapcsolódó szállodát és a Modern Művészeti Múzeumot. Kisebb, de hasonló létesítménye Szegednek a TIK, amely nagyrészt egyetemi célokat szolgál. Debrecen új egyetemi épülete viszont az élettudományi központ, és épül egy új klinika is. Az Auguszta-program keretében 13 ezer négyzetméter új klinikai épületet emelnek, 15 ezer négyzetméternyit felújítanak. Ezzel a szegedi „kettes" kórház felújítása állítható párhuzamba.

Szeged eladósodottabb

Debrecen eddig egyensúlyban tudta tartani költségvetését, idén azonban jelentősebb összegű hiánnyal számoltak. Szegeden a hiányt folyamatosan igyekeztek leszorítani. Debrecen kevésbé eladósodott: nem is vettek föl működési hitelt. Szeged jelentős összegű rövid futamidejű adóssággal küzd, az összeg évről évre nő. 2005-ben Debrecen közel 900 millióhoz jutott állami és uniós forrásból, Szeged 10 milliárdot kapott – ennek jó részét a csatornaprogramra.  
Debrecen reptere látványosan növekvő forgalmat bonyolít, új villamosokat és trolikat vettek, felújították szinte a teljes villamospályát. Szeged reptere egyelőre kisebb gépek fogadására épül ki, csak felújított villamosokra futotta, néhány új troli közlekedik, a Tisza Lajos körút egy szakaszán cseréltek síneket.

Amiben Szeged sokkal jobb, az a csatornázás. Debrecen is elnyerte az Európai Unió ISPA- alapjából a szennyvíz elvezetésére és tisztítására a támogatást, de csak a napokban tudtak hozzákezdeni a beruházáshoz. Kósa Lajos polgármester szerint a kormány nem vállalta, hogy kifizeti a ráeső részt. Szegeden viszont idén már a munkák nagy részének befejezése esedékes. Az évek óta tartó csatornázás látványosan megnöveli a szegedi fejlesztések összegét és a város költségvetését is.

Harmincmilliárd – halmozódással

Szeged város vezetői többször is hangoztatták: példa nélküli az összeg, amelyet a város fejlesztésre költ. Miközben az előző ciklusokban csak néhány milliárd jutott fejlesztésekre, az elmúlt évben és idén 30 milliárd forint körüli volt ez az összeg. Ez több mint kétszerese annak, amit Debrecen hasonló célra költ. Az összesen 17 milliárdos csatornázás bizonyos tételeinek tavalyi és idei betervezése révén Szeged költségvetése e két évben jelentősen megemelkedett. Szentgyörgyi Pál alpolgármester szerint ez a pénzforgalmi szemléletből következik, azaz számvitel-technikai jelenség. A város minden olyan évben betervezi a csatornázás költségeit, amikor arra számít, hogy azt ki kell fizetni. Szeged költségvetése ettől „túlméretezetté" vált: a nagyobb Debrecené a szegedi összeg hetven százaléka. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korai lenne a garantált bérminimum?

Kormányrendelet írja elő a vállalkozóknak , hogy a minimálbér mellett a garantált bérminimum… Tovább olvasom