Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Decemberben fogy a legtöbb pezsgő, a legtöbb virsli

Szeged - Az év utolsó éjszakáján legnépszerűbb ital, a pezsgő minősége függ attól, mennyi és milyen átmérőjű buborék cikázik benne, továbbá a színétől, az illatától, attól, hogy milyen borból készült, mennyi ideig érlelték, és milyen módszerrel palackozták. Ilyenkor isszuk legtöbben.
– A jól bevált magyar pezsgőre esküszöm. Szerintem nem feltétlenül a drága termék a legjobb. Az esetek többségében muskotályos, édes, illetve félédes BB-t választunk – osztotta meg velünk szokásait Karmazsin Szilvia.

A szakemberek szerint azonban a pezsgő ára általában tükrözi a minőséget. – Tévhit, hogy a rossz borból lesz a pezsgő. Minél jobb minőségű a bor, annál finomabb pezsgő lesz belőle. A minőségi pezsgőben sok kis átmérőjű buboréknak kell lenni, az igazán különlegesek két fokozatú erjesztésen mennek keresztül. Minél hosszabb ez az idő, annál jobb lesz az eredmény. A világ egyik legkiválóbb pezsgőjét, az Észak-Kelet-Franciaországban gyártott Dom Perignont például nyolc éven át érlelik első fázisban és még pár év utóérlelés vár rá, mire piacra kerül. Kevesen tudják, hogy a pezsgők zömében piros szőlőből készülnek, és mivel a rose pezsgők tartják meg legjobban a szőlő tulajdonságait, ezért egyesek a rosét tartják a pezsgők királynőjének. Nem szabad összekeverni a valódi pezsgőt a habzó borral, ami szénsav utólagos hozzáadásával készül. A parafa dugó is a jó minőség egyik jele – részletezte a jó pezsgő ismérveit Kiss Eszter, a szegedi Bolero étterem vezetője.

A boltok és a vevők is felkészültek. Fotó: Karnok Csaba

A szakember hozzáfűzte: a magyar pezsgők vetekednek a világ legjobbjaival. A Törleyt például a múlt században a világszínvonalú márkák közt jegyezték.

A kiskereskedelemben Szegeden a Törley Classic, a Walton típusai, illetve a BB-pezsgők a legkeresettebbek. A Hungaria Extra Dry is a népszerű fajták közé tartozik. Egy palack 1400-1500 forintért megvásárolható. Nyolc-kilencezer forintért találunk Laurent Periét és Veuve Cliequot. A Mumm cég által gyártott Gordon Rouge hetvenhétféle bor fajtából összeállított különlegesség például tizenötezer forint. Igazi kuriózumnak számít az Ausztriában gyártott Österreich Gold Brut pezsgő, melyben huszonhárom karátos aranypelyhek lebegnek. A parti pezsgőnek szánt ital nem túl drága, palackja 3500-4000 forint.

Virsli minden mennyiségben

Több virsli fogy

Az egy évben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek több mint a felét ilyenkor, decemberben vásárolják meg a fogyasztók, és hetven-száz százalékkal több virslit veszünk, mint az év bármely más hónapjában – derült ki egy, a háztartások privát fogyasztását figyelemmel kísérő piackutató cég felméréséből. A juhbeles, természetes, emészthető beles virsli és a hagyományosan megfüstölt Füstli a drágább.

Szerzetes fedezte fel

A pezsgő felfedezése egy francia szerzeteshez, a Champagne-i Hautvillers város apátságának pincemesteréhez, Dom Perignonhoz (1639–1715) köthető. A legenda szerint a pincében ottfelejtett borosüvegben tovább erjedt a bor, ami az erjedési szénsavat megtartva kellemes itallá változott. Kezdetben a pezsgő gyártása nem volt sikeres, ugyanis a szén-dioxidból származó nyomás az üvegek 40 százalékát összetörte és a szétdurranó palackok gyakran okoztak baleseteket, ezért az újonnan felfedezett italt az „ördög művének" is tartották.

Olvasóink írták

 • 3. .suhym. 2007. december 31. 12:48
  „A természetes bél a virsli esetében egyenlő a juhbéllel, R-Go az alább idézett mondatban értelmetlen.

  Valamikori tanítónénim úgy mondaná: Fiam, ez figyelmetlen, pongyola fogalmazás és egyest érdemel!:))”
 • 2. wd 2007. december 31. 11:01
  „khhmm...
  - talán azt, hogy nem műanyag!? a virslinek nem lesz műanyag (műbél) íze sem.”
 • 1. .suhym. 2007. december 31. 07:55
  „"A juhbeles, természetes, emészthető beles virsli..."

  A "természetes" mit takar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi István volt a legbeszédesebb a megyei honatyák közül

Szeged - Idén a megye országgyűlési képviselői közül a szocialista Ujhelyi István beszélt a… Tovább olvasom