Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Decemberi vállalások

Az önálló jövedelemmel nem rendelkező fiatalok miből ajándékozzák meg karácsonykor szeretteiket? Akadt, aki már túl van a vásárláson, van, aki még dolgozik, hogy ajándékozhasson.
A karácsonyi ajándékozás leginkább az egyetemisták körében okoz nehézséget. A vizsgaidőszak ilyenkor kezdődik, körültekintő vásárlásra nincs elég idő. Sokan az ösztöndíjukból fedezik a kiadásokat, mások a vizsgázás mellett dolgoznak az ajándékokért.
A szatymazi Török Nóra elsőéves biológushallgató.

Mivel ösztöndíj még nem jár neki, egy kozmetikumokat forgalmazó cégnél keresi meg a pénzt, amiből a karácsonyi vásárlást fedezni tudja. Édesapja már nem él – a havi húszezer forintos félárvasági segélyt is ajándékok vásárlására szánja ebben a hónapban. A közeli és távolabbi rokonsággal együtt tíz embert kell megajándékoznia. Sok vizsgája van, nézelődni még nem volt ideje. A szűkebb családnak könyvet és kozmetikumot szeretne venni, a többieknek apróságokat szán.

– Gondolkoztam azon, hogy a barátomat valami általam készített dologgal lepem meg, de annyit kell tanulnom, hogy erre nem marad időm – árulja el.

Sas Judit az egyik hipermarketben dolgozik diákként. Két franciasalátás doboz kipakolása közben elmondja, nem vették fel az orvosi egyetemre, így ebben az évben minden idejét a következő felvételire való tanulásra szánta. A karácsony közeledtével azonban muszáj volt munkát keresnie. November végétől egészen december 24-éig dolgozik – napi nyolc órában. Ő is legalább tíz embernek szeretne ajándékot venni, de 350 forintos órabéréből csak apróságokra futja. Mivel a fizetését még nem utalták, a felszínes nézelődésnél tovább ő sem jutott.

A negyedéves rajz–művelődésszervező szakos Nagy Lilla kényelmes helyzetben van. Minden ajándékot megvásárolt, utolsó darabként egy könyvet és egy koktélkészletet vett.

– Összességében elég sokat költöttem ajándékokra, ugyanis anyukám név- és születésnapja is ebben a hónapban van – meséli a jászberényi lány, aki a kiadásokat ösztöndíjából fedezte. Elmondta, az év többi részében szorgosan spórolt, hogy a karácsonyi vásárláskor ne jöjjön zavarba. – Idén olyan jól sikerült gyűjtögetnem, hogy még a szilveszteri bulira is elég pénzem maradt – teszi hozzá.

A három diáklányban – bár másként keresték meg az ajándékra valót pénzt – egy dolog közös: a karácsonyi vásárlására egyikük sem kért kölcsön. Erre mindannyian nagyon büszkék.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a pofozkodás végére

Újra meghallgatnak két villamosvezetőt, ami után lezárják a gyermekbántalmazással kapcsolatban… Tovább olvasom