Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Decembertől indul az autóhitel-forintosítás

Magyarország - Svájci frankonként 33 forint támogatást kapnak azok az autó- és személyi hitelesek, akik a forintosítást választják . jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, az átváltás után tilos kamatot emelniük a bankoknak.

– Piaci árfolyamon, összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és gépjárműhiteleket – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A támogatás azt jelenti, hogy az ügyfelek 309,20 forinton válthatják forintra az euróalapú hiteleket, 256,47-en pedig a frankalapúakat. Az aktuális és a kedvezményes árfolyam közötti veszteséget fele-fele arányban a bankszektor és az állam – az adófizetők – állják. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a devizahitelek 95 százaléka svájci frankban van, az átváltás után pedig tilos kamatot emelniük a bankoknak.
 

Autóhitelre ˝csábító˝ plakát 2014 elejéről. Támogatást kapnak az adósok. Archív fotó: Frank Yvette
Autóhitelre ˝csábító˝ plakát 2014 elejéről. Támogatást kapnak az adósok. Archív fotó: Frank Yvette


A forintosítás december 1-jével kezdődik: a parlament szeptemberben megtárgyalja és elfogadja a szükséges törvénymódosításokat, októberben és novemberben kihirdetik a törvényt, ezek után a bankok tájékoztató kampányba kezdenek, végül pedig december elsejei határnappal rögzítik a szerződés aktuális tőke- és kamatszámait. Erről december 15-étől küldenek értesítést az ügyfeleknek.

Az átváltás önkéntes, tehát dönthetnek úgy is az ügyfelek, hogy nem kérik a forintosítást. Ha továbbra is svájci frankban vagy euróban kívánnak törleszteni, akkor fel kell keresniük a bankjukat, ha pedig egyetértenek az intézkedéssel, nincs több teendőjük, automatikus lesz a forintosítás. A forintosítás nem terjed ki a devizaértékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza-hitelkártyákra és a deviza-folyószámlahitelekre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A borongós idő ellenére sokan voltak a Kézműves Sörök Ünnepén - sok fotó

Egész szombaton szemerkélt az eső, de kora estére elállt, így kellemes idő várta azokat, akik… Tovább olvasom