Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Décsy Györgyi kapta a Dömötör-életműdíjat

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, Décsy Györgyi színművész kapta az életműdíjat szombaton, a 12. alkalommal megrendezett Dömötör-gálán. Civil kezdeményezésre gyűjtést indítottak az árvíz sújtotta borsodi kis falu, Hernádkércs javára – az összegyűlt pénzadományt a város megduplázza.
Rendhagyó módon indult a hagyományos Dömötör-díjátadó gálaest szombaton a nagyszínházban: Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója a díj „nemző atyját", Elekes Zoltánt, a Pálma Reklámstúdió vezetőjét szólította színpadra. Elekes bejelentette: a gálaest szervezői – a díj támogatóit és a szegedieket is csatlakozásra kérve – gyűjtést indítanak a május 16-án árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis falu, az alig 360 lelkes Hernádkércs megsegítésére.

A színpadon felállított urnába a szervezők nevében Elekes Zoltán dobta be az első adományt, 50 ezer forintot. A civil kezdeményezéshez a színház is csatlakozott: Gyüdi Sándor a gála teljes jegybevételét, 104 ezer 500 forintot felajánlotta a Miskolctól 30 kilométerre található, sokat szenvedett falunak.

A legjobb jelmeztervező: Papp Janó. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Miközben a színház művészeit ünnepelte a közönség, egymás után születtek a felajánlások. A Moulin Rouge-t imitáló színpadon az est két házigazda-műsorvezetője, Poroszlay Kristóf és Savanyu Gergely színművész a kapcsolásokban riporterként bejelentkező Nemes Roland tánckari művész segítségével az évad összes előadását felidézte. Sikamlós poénokban sem volt hiány. Közben a közönség láthatott kánkánt, a társulat tagjai – a főigazgató is – világslágereket énekeltek; az est műsorát összeállító László Boldizsár tenorista Freddie Mercury-imitátorként is nagy sikert aratott.

Míg tíz kategóriában a közönség választott három-három jelölt közül, két díjat másképpen ítéltek oda. Sulyok Erzsébet, lapunk főszerkesztő-helyettese adta át a társulat által kiválasztott legjobb háttérmunkásnak járó díjat. A színház – csakúgy, mint a szerkesztőség – nem működhet odaadó háttérmunkások nélkül; hatalmas üdvrivalgás és taps jelezte: az idei kitüntetett, Szabó Orsolya ügyelő, rendezőasszisztens szeretett kulcsembere a társulatnak.

A legjobb háttérmunkás: Szabó Orsolya ügyelő. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az est csúcspontja, a Dömötör-életműdíj átadása előtt Botka László két bejelentést is tett: Szeged megnyerte azt az uniós pályázatot, amelynek köszönhetően hamarosan megkezdődhet a nagyszínházban a légkondicionáló berendezés beszerelése. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha valahol tisztában vannak azzal, hogy mit jelent az árvíz és az ellene való védekezés, akkor az Szeged, ahol legutóbb 2006-ban alakult ki veszélyes helyzet. Ezért a város csatlakozik a civil kezdeményezéshez, és a Hernádkércsnek összegyűjtött adományokat megduplázza. Botka László a társadalmi kuratórium döntése alapján az életműdíjat Décsy Györgyi színművésznek, a színház egykori primadonnájának, örökös tagjának adta át, aki 1948-ban szerződött Szegedre, és több mint három évtizeden át a társulat megbecsült tagja volt. Sokoldalú művészként operától az operetten át a drámai művekig szinte minden műfajban sikert aratott, pályafutása során olyan legendákkal játszott együtt, mint Latabár Kálmán, Palló Imre és Domján Edit. Décsy Györgyi – akit felállva ünnepelt a közönség – a meghatottságtól csak annyit tudott mondani: „Köszönöm, hogy nem felejtettek el!"

A legjobbak – a közönség szerint

Legjobb férfi színészi alakítás: Borovics Tamás (Bolha a fülbe). Legjobb női színészi alakítás: Szilágyi Annamária (Háztűznéző). Legjobb operaénekes: László Boldizsár (Bohémélet). Legjobb opera-énekesnő: Kónya Krisztina (Bohémélet). Legjobb rendező: Keresztes Attila (Liliom). Legjobb díszlettervező: Kentaur (Faust elkárhozása). Legjobb jelmeztervező: Papp Janó (Aranycsapat). Legjobb férfi mellékszereplő: Gömöri Krisztián (Bolha a fülbe). Legjobb női mellékszereplő: Csorba Kata (Aranycsapat). Legjobb táncos: Czár Gergely (Homo Hungaricus).

A legjobb női színészi alakítás: Szilágyi Annamária. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Gyűlik az adomány Hernádkércsnek

Hernádkércs polgármestere, Kiss Zoltán – aki már harmadik ciklusát tölti a súlyos árvízkárokat szenvedett borsodi falu élén – a gálaestet követő fogadáson megköszönte a városnak a számára hihetetlennek tűnő segítséget. Mint elmondta: idén a hatodik árvizet élte túl a falu, de ilyen megható támogatást, mint most Szegedtől, még soha sem kaptak. A díjátadók közül a Fontana Credit Takarékszövetkezet 200 ezer, a Rádió 88, a Tisza Volán és a Kisteleki Gyógyító Intézet 100-100 ezer, Bódi György, a Szegedért Alapítvány titkára magánemberként 50 ezer forintot adományozott a településnek. A további felajánlásokat június 15-éig várják; az urnát, amelyben a pénz gyűjtik, ma a színház jegyirodájában állítják fel.

Olvasóink írták

 • 8. zenga 2010. június 01. 11:50
  „Mindenkinek gratulálok! A kedvenc nálam is Borovics Tamás! Remélem még nagyon sok szerepben láthatjuk bámulatos tehetségét!”
 • 7. Aqua 2010. június 01. 11:06
  „Bocsánat ! Gratulálok minden díjazottnak!”
 • 6. Aqua 2010. június 01. 11:04
  „Csatlakozom az elöttem szólóhoz! Orsi mosolyog ,Bodolay halálfejes pólóban mászkál ! hát ez bizony két stílus, szerintem!”
 • 5. úgyistudod 2010. május 31. 18:51
  „Elég sok ember elküldése után volt valamilyen demonstráció. Eddig sem gondolkoztak el rajta...és sajnos ezután sem fognak. Egyszerűen azért, mert egyáltalán nem érdekli őket...nem azért rúgják ki az embereket, mert rosszul dolgoznak, hanem mert egyéni érdekük, hiúságuk úgy kívánja. Vagy csak kell a hely valakinek, aki jóbarát....Ők ettől nyugodtan alszanak...!”
 • 4. babievi 2010. május 31. 12:44
  „Én is gratulálok a díjazottaknak, külön Borovics Tamásnak, mert őt nagyon szeretem és szenzációs volt a Bolhában. Remélem a következő évadban is műsoron lesz, mert megnézném még egyszer.
  Moonka nagyon jól informált vagy Szabó Orsival kapcsolatban,valóban elküldték, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a "döntés" után 24 órán belül leszerződtette a Pesti Magyar Színház,mert azért színházi berkekben ismerik őt, a munkáját, tehát hogy úgy mondjam "fölfelé" bukott. Ez nem fájdalom díj, hanem szerintem a társulat néma demonstrációja, jó szakembernek tartják és nem akarják, hogy elmenjen.
  Én a szabadtériről ismerem Orsikát, kedves,határozott, segítőkész lány, és tényleg mindig mosolyog, ami a mai világban ritka.
  Tudom, hogy nagyon sokan szeretik és nem csak a színházban, hanem a városban is.
  Bízom benne, hogy ezek után elgondolkozik a színház vezetősége...”
 • 3. bélás 2010. május 31. 11:24
  „és hol van Décsy képe?”
 • 2. moonka 2010. május 30. 22:42
  „Aha! Ha a nyúl mondja! :D Orsika kis lett rúgva!! Ez csak fájdalom díj! Mosolygós viszlát!!”
 • 1. Mignon 2010. május 30. 19:15
  „Gratulalok a kitüntetetteknek!

  Az jutott eszembe, hogy az 1960-as evekben magam is tinedzserkent sokat statisztaltam
  a Szinhazban. Ott laktunk a közelben. Wiegand Gyula bacsi volt a statisztak fönöke.

  Nos, az ügyelöi munka borzalmasan nehez!!
  Közvetlen közelröl lattam akkoriban, ahogy az ügyelö szinte "kezben tartja" az egesz darabot
  a szinfalak mögött.

  Ezert is külön gratulalni szeretnek a gyönyörü ifju hölgynek, Szabo Orsolya ügyelönek a
  dijhoz, amely egy nagyon szep, es felelössegteljes munkat jutalmaz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német juhászokból képzik a legjobb rendőrkutyákat

Szeged - 32 éve foglalkozik szagazonosító kutyák kiképzésével Drabant István. Az ő kutyája… Tovább olvasom