Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Dédanyám és a szovjetek

"Ma már a „ruszkik" itt-tartózkodásáról csupán két dologra emlékszünk – ahogy a sláger refrénjében is hallható: a vodkanyelésre és az órakeresésre."
"Bye-bye Szása, rossz voltál velem" – énekelte a két duci lánnyal egy egész ország 1991-ben. 18 évvel ezelőtt a szovjet hadsereg nem dicsőséges katonai indulóra, sokkal inkább a Pa-dö-dő együttes kissé bugyuta nótájára vonult ki az országból, és ma már a „ruszkik" itt-tartózkodásáról csupán két dologra emlékszünk – ahogy a sláger refrénjében is hallható: a vodkanyelésre és az órakeresésre.

A nyolcvanas évekre az egykori félelmetes Vörös Hadsereg honvédjei bambán vigyorgó, mindennel csencselő bakákká szelídültek. Dédanyám vérbeli kereskedő lévén néhány üveg pálinkából egész vagyonra tett szert: házában hordószám volt a benzin és a gázolaj, a különböző műszaki cikkek, sőt még egy századosi egyenruhát is szerzett.

Fotó: Gyenes Kálmán
Fotó: Gyenes Kálmán

18 évvel ezelőtt az emberek már nemigen emlékeztek a háborúban elkövetett erőszakra, az 1956-os megtorlásra. Orosztanáromat rendereszen látogatták orosz tisztek – tanítás alatt az iskolában. A zdrászvujtye után rögtön egy üveg vodkát nyomtak kezébe az aranyfogú tisztek. Mi meg úgy tettünk, mintha semmit se láttunk volna.

1991 februárjában csupán néhány tucatnyian mentek ki a dorozsmai vasútállomásra, hogy elbúcsúzzanak a szovjet megszállóktól. Mert jó volt, hogy eljött ez a pillanat, és nem véletlen volt népszerű a plakát, amely hirdette: TAVARISI KONYEC.

Olvasóink írták

 • 15. floridaimagyar 2009. február 15. 03:52
  „Em meg arrra is emlekszem hogy altalanosban kotelezo volt az orosz, meg uttoronek kellett lenni, meg ilyesmik. Nem tudom ki irta hogy addig volt jo amig itt voltak? Nagyon szegenyes kepessegei vannak a riporternek is- ki ne emlekezne peldaul a zsigulira, es a KGST kocsikra? Ki ne emlekezne az orosz filmekre amit mint diaknak kotelezo volt megnezni? Ki ne emlekezne arra hogy nem szabadott velemenyt mondani? Es meg ma is ott van nalatok az oroszok hatasa (akik el is zartak a foldgaztvezeteket), es ma hala Putinnak megint jo uton vannak egy uj Szovjetunio fele. 80-as evekben az oroszok megszelidultek? Hol elt ez az ujsagiro? Lehet hogy javult a helyzet (hala Gorbacsovnak es Regennek, meg Kadarnak), de en nem kivanom vissza. Oroszok es demokracia az olyan mint tuz es viz.”
 • 14. abdul66 2009. február 15. 00:23
  „Kunstár életmű,előbb utóbb kinyílík a pofon láda....”
 • 13. babocska 2009. február 14. 14:30
  „Dicsőitették nagyjaink ezt a hadsereget,mert ezek védték az ő uralkodásukat.Jól éltek a tisztek ,a Mars téri piacon a legjobb v evők a tisztek feleségei voltak.Adott nekik a Magyar állam is jó fizetést.Mikor Antall apánk felkerült ez megszünt,a feleségek is beálltak dolgozni,ahova bevették Őket,kénytelenek voltak.Mig mi 3,6O-rt kaptuk az áramot,Ők vagy 0,8o fillért fizettek,ha fizettek.Ott is a tisztek tudtak üzletelni,a csóró kiskatona nemigen.A háború alatt még a Női Klinikát is feldulták volna,de orosz katonanők védték a klinikát.A szomszéd bácsi elmesélése szerint az Április 4 útján ahogy vonultak végig,némelyik körbe volt aggatva vekker órákkal.Apámat is felakarták lincselni,mert töltényt találtak nála.A másik tatám aki megjárta az orosz frontot fogságot,jól beszélt már oroszul,az győzte meg ,hogy elengedjék.De 56 sem volt valami,szegény gyerek felnyitotta a tank tetejét és a vizesároknak mondta SZUEZ-SZUEZ.Jól eltéritették a sima katonaságokat.Mi csak néztük mit akar ez a csatornával itt. Jó,hogy elmentek már,némelyik azt sem tudta,mire megy haza,Az államnak ez hatalmas kiadás volt,mig itt masiroztak.”
 • 12. .suhym. 2009. február 14. 11:18
  „Az én dédanyám és a szovjetek

  Dédanyám, korai özvegysége után felnevelt hat gyereket és közben vezette a nem kicsi családi birtokot. Öt lánya leérettségizett, ami a XX. sz. elején nem volt általános dolog lányok esetében. Egyetlen fia gazdász diplomát szerzett a Debreceni Királyi Gazdasági Akadémián. Ezután ő intézte a birtok ügyeit..
  Dédanyám a lányait kiházasította, nem is akárhogyan, három lánya földbirtokoshoz ment, kettő katonatiszthez. Letette a házassághoz szükséges kauciókat , mert abban az időben, bizonyos körökben az is kellett a házasságkötéshez.
  Szépen éltek. A birtok jól jövedelmezett, mert a gazdász fia nagyon szerette a földet, amit óriási szakértelemmel művelt a konvenciós cselédek segítségével, akiknek természetesen lakás, természetbeni juttatás és pénzbeli fizetség is járt.
  Modernizálta a gazdaságot, pl. Amerikából hozatott kukorica vetőgépet, Ausztriába exportált bizonyos terményeket...etc.
  Ment minden a maga útján, mint a mesékben, azután kitört a háború. Majd ugye jött a ,,felmentő" szovjet hadsereg, aminek tagjai nem nézve sem Istent sem embert, az útjukba eső nők nagy részén ,,végigmentek". Egyszer csak megérkeztek a Cívisvárosban dédanyám Hatvan utcai udvarára, ahol bizony elég sok nő tartózkodott, többek között az egyik kocsis állapotos felesége, akit nagy pocakja ellenére ott az udvaron akartak megerőszakolni még három cselédlánnyal együtt. Dédanyám, aki már nem volt éppen fiatal, védeni akarta szerencsétleneket, amit a ,,dicső felszabadító" szovjet hadsereg katonái igencsak rossz néven vettek és gondolkozás nélkül ott, a többiek szeme láttára agyonlőtték, majd miután elvégezték a ,,dolgukat" a ház kirablása után távoztak.
  ...............................................................................................................
  Nos, igen....van akinek a dédanyja ezt kapta a szovjetektől, van akiének más jutott....”
 • 11. Mignon 2009. február 13. 23:25
  „8.-ik folytatasa:
  azt hiszem ertem!
  A "kunst"-nick alatt hozzaszolt Ivanhoe, aki "bent" volt.
  Igy, vilagos.”
 • 10. PEPE 2009. február 13. 23:14
  „Addig volt jó a népnek még itt voltak.”
 • 9. Istenostora 2009. február 13. 23:06
  „http://www.gulag.hu

  Olvassatok ruszkibérencek!”
 • 8. Mignon 2009. február 13. 23:02
  „Kedves 5. "kunst"!
  Csak egy kerdesem lenne:
  Van a "kunst"-nick, es a Blog, Ivanhoe: Szex a sitten iras alatti 2.-oldal, 8.-ikkent
  hozzaszolo "kunst" között azonossag, illetve a kettö, egy es ugyanaz?

  E cikk kapcsan logikus nekem a "kunst" nick.
  De Ivanhoe-nal valami nem tiszta nekem.
  (Itt cikkiro, ott meg mar "bent" is volt.)

  Tenyleg, nem ertem!!
  (Vagy, ha ne legyek olyan kivancsi,
  akkor bocsanat!)

  Szia”
 • 7. SP 2009. február 13. 21:54
  „Kik és mit ünnepelnek péntek 13-án”
 • 6. legal 2009. február 13. 21:45
  „Szerintem ma délután valamit ünnepelhettek a DM Szerkesztőségben. A közzétett anyagok alapján (lásdd a Marian Cozma temetéséről szóló átvett tudósítás becstelen szinvonalát is) azt gondolom, hogy lerészegedtek.”
 • 5. kunst 2009. február 13. 21:45
  „Kedves .sukym. és Conquer!

  Sajnálom, hogy teljesen félreértették írásomat. Örülök, hogy a ruszkik hazamentek, valamint nem kicsinyíteni akartam a szovjetek által elkövetett bűnöket. Sőt! Ha újra elolvassák ezt a rövidke írást, megértik.”
 • 4. Rozsdás 2009. február 13. 21:21
  „Kár hogy nem ismerik a történelmet,miszerint anno nem az Oroszok jöttek először a Dunakanyarba,hanem a Magyarok a Don kanyarba!!!”
 • 3. .suhym. 2009. február 13. 20:10
  „"..."Ma már a ,,ruszkik" itt-tartózkodásáról csupán két dologra emlékszünk - ahogy a sláger refrénjében is hallható: a vodkanyelésre és az órakeresésre.".."

  Örülök Kunstar úr, hogy Ön csak erre emlékszik, sőt annak is, hogy a dédanyja az szovjet katonákkal történő "üzletelésből" egész vagyonra tett szert bizonyos dolgokból.
  Kérem nézzen már széjjel, hátha megtalálja az őseim ezüst evőeszközkészletét a spájzban, vagy esetleg a Révai lexikon eredeti kiadásának utolsó 12 kötetét, nagymamám vörös róka bundáját...etc., és a nagyszüleim szenvedései nincsenek a sefteléssel szerzett dolgok között?

  Várom, hogy a német hadseregről is ilyen gyönyörű cikket írjon, vagy csak az általuk megnyomorított emberek szenvedését tilos tagadni, akiket a szovjet elvtársai tettek tönkre, hajtottak el malenkij robotra, gyilkoltak meg azok nem számítanak?

  Nem gondolja, hogy vannak emberek, akikben ez a cikk igencsak fájdalmas sebeket tép fel?
  Ja, hogy ezekre az emberekre nem kell tekintettel lenni, mert ők nem "kiválasztottak"!:((”
 • 2. Conquer 2009. február 13. 18:31
  „Hát igen, ez a DM stílusa.

  Mi lenne drága KUNSTÁR úr, ha egyszer megírná azt, hogy azok, akik 18 éve nem emlékeztek már a Vörös Hadsereg "dicsőséges" tetteiről, azoknak szüleit nagyszüleit hogyan nyomorították meg, lányaikat, asszonyaikat hogyan erőszakolták sokszor halálra. Mikor akar már megemlékező cikket írni a 100ezer megerőszakolt magyar lányról, asszonyról, a 20ezer családját védelmező civilről?
  Az SZDSZ-es Pa-dö-dö kövér zsidó kurvái sem énekeltek volna ilyet, ha átment volna rajtuk az ukrán front néhány (mondjuk úgy 50) katonája gyerekkorukban.
  Örülünk, hogy kitakarodtak innen, mert csak szenvedést, fájdalmat, kínt és rablást hoztak ebbe az országba.

  VÁROM EGYSZER A NÉMET HADSEREGRŐL IS EGY ILYEN SZENTIMENTÁLIS CIKKÉT.

  Undorító az egész. És még pénzt is kap ezért a cikkért. Szégyellje magát...”
 • 1. SP 2009. február 13. 18:10
  „Da.
  De azt is kell tudni, hogy az árvízvédelemben, mentésben, gátépítésben is részt vettek tömegesen.
  Pányimajes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felderítőutas szemle – a bankrabló szemével

Szeged - Nem jutna könnyű zsákmányhoz a biztonsági őrrel és kamerákkal felszerelt szegedi belvárosi… Tovább olvasom