Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Dédelgetett galambok

Szeged - Súlyos fertőzésveszélyt kockáztat, aki az erkélyén galambokat etet. A szegedi belvárosban és a tarjáni lakótelepen is van, aki félreértelmezi az állatbarátságot. Szomszédságuk tehetetlenül tűr.
– Két saját galambunk van. Azok nem repdesnek, mert kalitkában tartjuk őket az erkélyen. Születtek fiókáik is. Csak őket etetem. És ez különben is magánlakás – védekezett a szegedi Budapesti körúton, egy téglablokkos ház harmadik emeletén Komjátiné Vejbe Katalin. A résnyire nyitott ajtót hamar becsukta, hogy ne halljuk, mit kiabál a lakás ura a szobából. A csukott ajtón át is leírhatatlan szag áradt. A lépcsőházban centis por. Az arcukat sálba tekerő szomszédokkal együtt arra következtettünk, hogy az állatbarát lakóval függ össze a bejáratnál érzett gyomorforgató bűz. Az asszony azután üríthette ki a vastagon ürülékes pléhtepsit a kukába, amikor bennünket meglátott. Láthatta fentről, hogy figyeljük, milyen rengeteg galamb lepi el az erkélyét. Azt hihette, valamelyik hatóságtól vagyunk.

A tarjáni erkélyen két galamb saját, házi; a többi vendégségbe jár. Bosszantja a szomszédokat ez a vendégjárás. Fotó: Karnok Csaba
A tarjáni erkélyen két galamb saját, házi; a többi vendégségbe jár.
Bosszantja a szomszédokat ez a vendégjárás. Fotó: Karnok Csaba

A mellettük lévő lépcsőházban Hegedűs Tiborék nem élvezhették sokáig negyedik emeleti felújított lakásuk nyugalmát. A házaspár úgy emlékszik, idén tavasszal kezdődött a kálváriájuk, amikor az alattuk lévő emeleten a virágládák helyére betelepítették a két házi galambot. Azóta nem takarították ki őket. Megfigyelték: naponta kétszer eteti a szomszéd a saját kedvenceit és a környékből odasereglő ötven-hatvan galambot. Szóltak neki többen, többször, kérték szép szóval, de hiába. Nem lehet teregetni, nem tudnak kiülni, nap közben lehúzzák a redőnyt, úgy védik a saját erkélyüket. A napokban bejelentést tettek az önkormányzatnál.

Évek óta potyog a galambürülék és száll a toll a belvárosban a Centrummal szemközti korzón, mégsem jutottak semmire a Tisza Lajos körúti boltosok. Azt mondták, próbálták kideríteni, melyik lakó eteti a levegő patkányait, de nem jártak sikerrel. Mi is figyeltük a házat. A szálló vendégek a harmadik emeleti fehér redőnyös erkélyre érkeztek. Úgy látszik, az ott lakó állatbarátot is zavarja a kosztosai verdesése és a rengeteg szutyok, mert lehúzta a rolót. Csöngettünk, de a harmadik emeleti lakások egyikéből sem válaszolt senki.

Tilos galambot tartani

A tarjáni galambtartóval szemben eljárhat az önkormányzat, mert – Ácsné dr. Gunda Judit, a szegedi polgármesteri hivatal általános igazgatási irodavezetője elmondta –, tilos galambot tartani az erkélyen. A városi galambok a súlyos bélpanaszokkal, hányással, hasmenéssel és magas lázzal kísért szalmonellafertőzésen kívül az úgynevezett papagájkórt is terjeszthetik. Ez a fertőzött és megszáradt galambürülék és a tollakból származó por belélegzésével alakulhat ki; lázzal, kimerültséggel, étvágytalansággal, szemgyulladással kezdődik és tüdőgyulladással folytatódik – tudtuk meg dr. Kókai Károly állatorvostól.

Olvasóink írták

  • 1. hb 2009. július 23. 13:52
    „az ilyen hülyéket be kéne zárni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerlét lopott

Szeged - Ellopta élettársa kacagó gerléjét egy 45 éves nő, amíg a férfi kórházban volt – a… Tovább olvasom