Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Dél-alföldi kézműves remekek a Fekete házban

Szeged - Nyolc dél-alföldi iparművészet mesterremekeiből nyílik kiállítás április 8-án, pénteken 17 órakor a szegedi Fekete ház kiállítóhelyen. A tárlat-megnyitó házigazdája dr. Zombori István megyei múzeumigazgató, az eseményen köszöntőt mond Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, a kiállítást megnyitja dr. Deutsch Tamás EP-képviselő.
A kézműves tárlaton kiállít a legendás vásárhelyi fazekas, Ambrus Sándor is, aki Magyarország „fazekasfővárosában", Hódmezővásárhelyen 47 éve foglalkozik a mesterséggel. Jellegzetes stílusa szervesen épül a korábbi helyi hagyományokra. Míves és a mai lakáskultúrába kiválóan illeszkedő, jól használható tárgyakat készít, amelyeket számos díjjal ismertek el. Műhelye kiállítóterem és múzeum is, ahol rendszeresen fogad látogatókat és a társ-kézművesek számára kiállításokat rendez.

A tárlaton szintén bemutatkozó Szakál László ötven éve játszik citerán, 1997 óta pedig készíti is ezt a jellegzetes magyar népi hangszert. Citeráival és szólistaként egyaránt számos elismerésben részesült. Az általa készített hangszerek még a tengerentúlra is eljutottak.

Tarjányi József késes munkáival is megismerkedhet a nagyközönség. Tarjányi négy generáció családi hagyományait folytatva, 1986 óta készít késeket, tőröket és bicskákat. Az átadott tapasztalatokat tanulmányaival egészítette ki, s így a hagyományt modern ismeretekkel ötvözve készíti többszörösen díjazott népi iparművészeti termékeit. Lenyűgöző a kések sokfélesége, ami funkciójuknak megfelelő formai változatosságukból és kivitelezés egyediségéből fakad.
A dél-alföldi iparművészeti mesterremekeket felvonultató kiállításon kosárfonó, tűzzománckészítő, textiltervező és hímző szakember is bemutatkozik.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. április 07. 09:18
    „Tomi? Ja eljött a gyerekhez-egyúttal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

!!!!!Red Bull X 2010 nincs kész!!!!!!!!

Szeged – Tovább olvasom