Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Délvidék: szerbek és magyarok a 20. században

Milyen tényezők formálták az „elcsatoltak első nemzedékének" kisebbségstratégiai gondolkodását? Miért került sor az 1942-es Sajkás-vidéki és újvidéki razziákra? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme következő előadásán A. Sajti Enikő, az SZTE BTK Történeti Intézet Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének egyetemi tanára.
A. Sajti Enikő előadásából megtudhatjuk, hogyan élte át az első világháború után, 1918-ban bekövetkezett impériumváltást a térség félmilliós magyarsága a Délvidéken, szerb történeti terminológiával élve a Vajdaságban. Milyen tényezők formálták az „elcsatoltak első nemzedékének" kisebbségstratégiai gondolkodását? Milyen volt az anyaország, illetve az új délszláv állam politikája? Az előadás további része a Délvidék Magyarországhoz történő 1941-es visszacsatolását elemzi, és igyekszik válaszolni olyan kérdésekre, hogy miért az autoritatív, sőt militáns hatalmi technikák váltak dominánssá a visszacsatolás után. Miért került sor az 1942-es Sajkás-vidéki és újvidéki razziákra („hideg napok"), milyen következményekkel járt a több ezer ártatlan szerb és zsidó lemészárlása?

Az előadás záró része a magyar kisebbség 1945 utáni beilleszkedésének lehetőségeit és korlátait mutatja be az államszocialista Jugoszlávia ideológiai, politikai keretei között.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétharmaddal kevesebb rezidens

Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi: 2008-tól önköltségessé teszi a szakorvosi végzettséghez… Tovább olvasom