Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Délvidéki festőművészek és grafikusok kiállítása Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Negyvenegy délvidéki kortárs magyar festőművész és grafikus alkotásaiból nyílt kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) Feszt-galériájában; a tárlat annak sorozatnak az első eleme, amely határon túli alkotóknak kíván bemutatkozási lehetőséget biztosítani.
A több mint félszáz legkülönbözőbb műfajú és technikával készült alkotásban egy biztosan közös, hogy a mi világunkat fogalmazzák meg a képzőművészet nyelvén – mondta a kiállítás megnyitóján Dudás Károly író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

A bánsági síkság közepén magányosan emelkedő aracsi romtemplom, a délvidéki magyarság megmaradásának legfőbb szimbóluma mindannyiunk kincse, mint ahogy a magyar szecesszió egyik legcsodálatosabb épülete a szabadkai városháza, a palicsi Bagolyvár – amely körül Kosztolányi Dezső és Csáth Géza sétálhatott annak idején –, a bácskai tanyák és az ottani Tisza-part is közös megtartó értékünk – fogalmazott az író.

Dudás Károly hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarság kulturális értékei közül az anyaország figyelme eddig elsősorban az irodalomra és a színházművészetre irányult, pedig a Délvidéken az egyetemes magyarság mércéjével mérve is kiváló festőművészek, grafikusok, szobrászok és keramikusok dolgoznak. Az elnök bízik benne, az ópusztaszeri tárlat is hozzájárul ahhoz, hogy végre az ottani képzőművészet is az őt megillető helyre kerüljön az egyetemes magyar kultúrában.

Tokovics Tamás, az ÓNTE igazgatója kijelentette, az emlékpark egyik küldetése, hogy a magyarság központja, gyűjtőhelye legyen, és a történelem, a hagyományok mellett bemutassa a művészeti értékeket is, hiszen ez az identitás megőrzésének egyik kulcsa.

Az igazgató elmondta, hogy a délvidéki művészek kiállítását egy sorozat első elemének szánták. A jövőben bemutatkozási lehetőséget szeretnének teremteni valamennyi határon túli magyar közösség alkotóinak. A Feszty-galéria következő tárlatán felvidéki művészekkel ismerkedhet majd meg a közönség, de a most bemutatott festmények és grafikák is láthatók lesznek más helyütt a parkban, mivel az alkotók az intézménynek ajándékozták őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs sokk a színházi szerződtetések miatt

Minden tavasszal nagy az izgalom a színházban: kik mennek, kik maradhatnak. Idén nincs sokk, mert minden tagjának szerződést ajánlott a következő évadra a szegedi teátrum. Tovább olvasom