Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Demcsák Zoltán, a szegedi brutálfutó

Szeged - Hét kilométeren sárban, szögesdrótokon, gumikerekeken keresztül vezet a brutálfutók útja. Demcsák Zoltán 50 évesen ismerkedett meg a dagonyás kihívással.
– Az egyik legizgalmasabb része, amikor fólián lecsúszunk a domboldalon, majd egyenesen egy vizesárokba érkezünk. Innen minél előbb ki kell jutni, közben próbáljuk a lehető legkevesebb sarat lenyelni – mesél Demcsák Zoltán szenvedélyéről, a brutálfutásról.

A különleges elnevezésű verseny mindössze egyéves múltra tekint vissza itthon, és nem véletlenül kapta a nevét. Inkább hasonlított egy katonai kiképzőpálya és egy akadályverseny keverékére, mintsem egy hagyományos futóversenyre. Mocsarassá sarasított emelkedőkön, mély homokban, szalmabálákon átugrálva kell teljesíteniük a versenyzőknek a 7 kilométeres távot.

Demcsák Zoltán a „barrikád
Demcsák Zoltán a „barrikád" tetején. Szalmabálákon is át kell küzdeniük magukat a brutálfutóknak a 7 kilométeres pályán.
Fotó: futanet.hu

A sportág magyarországi történetének második versenyét június elején rendezték 850 résztvevővel a nyíregyházi motokrosszpályán. Zoltán az 50 év feletti kategóriában az előkelő hatodik helyig dagonyázta magát.

– Sokkal nagyobb fizikai megterhelést jelent, mint a hagyományos futás. Jó néhány éve futok, de ez egész más. Hirtelen ritmusváltások, gyors ütemek jellemzik. Egy igazi teljesítménytúra – foglalja össze a brutálfutás lényegét a szegedi férfi. A pályán gumikerekek, szögesdrótok, katonai hálók akadályozzák a versenyzőket, olykor meg is sérülnek, de Zoltán komoly sebesülést még nem látott, azon kívül, hogy a drót néha felsérti a brutálfutók bőrét. Zoltán azt mondja, a körülmények nomádak, a legtöbbször nem jut meleg víz mindenkinek, hideg vízzel csutakolják magukat. Ő egyébként 41 perc alatt teljesítette a 7 kilométert, az átlag 40-50 perc. A magyar csúcs 18 perc alatt van.

– A legjobbakat díjazzák, de a legtöbben nem azért jövünk, hogy magunk alá tapossuk a többieket. A jó társaságot és az élményeket keressük. Nem véletlen, hogy a verseny elején a szpíker azt szokta kérdezni a hangosbeszélőn: „Ki az, aki azért jött, hogy dögönyözzön egy jót?"

Olvasóink írták

  • 3. AN 2013. június 23. 17:50
    „Én örülök, hogy írtak Demcsák Zoliról. Bár tényleg írhatnának többet az itteni sport- és egyéb rendezvényekről.”
  • 2. nurmi 2013. június 22. 17:43
    „Jó dolog, hogy a tömegsportról is írnak, de egy kicsit elfogult a cikk. Miért nem írtak a gyulai félmaratonról vagy a Békéscsaba - Arad szupermaratonról? Ezek a versenyek a régiónkban kerültek megrendezésre, egy régiós újság elsősorban a régióban történt eseményekről írjon.”
  • 1. hb 2013. június 22. 12:45
    „A cikk megint hozza a szokásos délmadaras színvonalat... a verseny NYÁRegyházán és nem Nyíregyházán volt, valamint nem hiszem hogy a nevezett ember volt csak ott ezen a futóversenyen. Egyébként, ha már itt tartunk, mért nem a nagyobb hagyományokkal bíró Fighter´s run szegedi résztvevőiről írtak?? Uborkaszezon van, vagy mi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog mondja meg, ki legyen iskolaigazgató Szegeden

Balog Zoltán miniszter tíz szegedi iskola élére nevez ki igazgatót a nyáron. Tovább olvasom