Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Demonstráltak a szakszervezetek: Szegeden is tüntettek - galériával

Szeged - Négy szakszervezeti szövetség tartott csütörtökön autós figyelemfelhívó demonstrációt a fővárosban és 15 megyeszékhelyen.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azt követeli a kormánytól, azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben. Az Országgyűlés szerdán kezdte meg az általános vitát egy munkaügyi módosító csomagról, amely számos ponton megváltoztatja a munka törvénykönyvét. Megszüntetnék az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, a Gazdasági és Szociális Tanácsot és a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot, és ezeket egy testületben, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban vonnák össze.

70 autóval demonstráltak a szakszervezetek. fotó: Karnok Csaba (galéria)

Szegeden az MSZOSZ Csongrád megyei vezetője Vesmás Béláné volt a demonstráció főszervezője. Elmondta: körülbelül 70 autó vonult felt a Napfény Parktól indulva, a Nagykörútón át, egészen a rakptartig. A rendőri kísérettel biztosított autós felvonulás délután 5-től 5.45-ig tartott.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Moon 2011. június 19. 11:40
  „Tisztekt Utazó!
  Mielőtt egy demonstrációról véleményt alkotsz előtte azért illene tájékozódni, hogy kik és egyáltalán miért demostráltak!
  Twermészetesen nem kell egy véleményen lennünk!
  Azonban elkellene már gondolkodni, hogy azok a célok amiket kormányunk kitűzött maga elé az minden korosztályt érint.
  Nem kívánonm ezt sokadszorra megismlételni.
  Utoljára kívánom szóbahozni a korkedvezmény és korengedmény kérdését.
  Azt azért jó lenne ha elárulná tisztelt O.V. hogy hol kívánja foglalkoztatni a visszahívni kívánt munkavállalókat akkor amikor ma ebben az országban több mint 400 000 regisztrált ( a lényeg a regisztrált szón van) munkanélküli van.
  Ebből több mint 50 000 pályakezdő.
  Azt sem mellékes elfelejteni, hogy azon munkakörök ahol korkedvezményről beszélhetünk ott plussz járulékot fizet a munkáltató a költségvetésbe!!!!!!!!!
  Ennél talán sokkal fontosabb a MT tervezett módosítása (Munka Törvénykönyve).
  Az alkotmányos jogok csorbítása már csak desszert a demonstrációs célok között.
  Sajnos azok akik nem képesek a demonstrációs célokat egészként kezelni hanem egy dolgot kiragadnak belőle azokat sem én sem más nem tudja és nem is akarja meg győzni ezen kérdések fontosságáról.
  Még egy valamit meg kell említeni, vannak munkahelyek ahol az érdekképviselet abból áll, hogy mikulás csomagot és szaloncukrot osztanak, na jó még a gyereknapi pöttyös labdákat is idesorolom de valós érdekképviselet nem igazán van valószínű ez a tagok hibája.
  Azt is látni kell, hogy egyénileg lehet itt hőbörögni elégedetlenkedni de egyedül senki nem képes olyan ddolgokat véghez vinni ami a törvényalkotók véleményét, munkáját befojásolná.
  Alapvető problémája a magyarnak, hogy képtelen összefogni egy olyan kérdésben ami mindenkit érint (szakadjunk most el a kokedvezménytől) kit előbb kit pedig utóbb.
  Aki pedig azt hiszi, hogy az MT illetve a nyugdítörvény módosításai valamint az OÉT megszüntetése őt nem fogják érinteni óriási naivitásról tesz tanúságot.
  A lényeg a végére: nyugodtan ki jelenthetem, hogy azok akik demostréáltak magukért vagy az othonmaradtakért ők is dolgozó családot nevelő emberek, ők sem szórakozásból jöttek el.
  A demonstráció mindig egy olyan eszköz amivel felelős érdekképviselet akkor él és akkor élnek tagjaik, amikor a tárgyalásos módszer vagy nemvezet eredményre vagy egyáltalán nincs tárgyalás.
  Jelen esetben most ez van.”
 • 36. K.T. 2011. június 18. 17:15
  „31. Moon 2011.06.17. 15:07
  Kötve hiszem!
  Az tény, hogy az a pár ember így nagyobb feltűnést tudott kelteni.”
 • 35. macs 2011. június 18. 17:08
  „34. Utazo,
  arra nem gondoltál, hogy a tömegben lévő 25-30 éves az idősebb, volt/jelenlegi kollégája iránt érzett szolidarításból vett részt a tüntetésen. Talán ők már rájöttek, hogy ma az idősebbek, holnap meg ők lesznek a célkeresztben?
  Tudod, ma ők, holnap ti, holnapután mi!”
 • 34. Utazo 2011. június 18. 10:08
  „31. Moon

  Amit irtam, az nem irigyseg, hanem a TENYEK!
  Latom, csak Te nem erted!
  Nincs mire irigykedjek, ne aggodj!
  De szerintem Neked faj az, ha valaki maskepp gondolkodik a dolgokrol, mint Te.
  Egyebkent nem tunt fel, hogy a hozzaszolasok zome a korkedvezmenyes nyugdij ellen szol. Lasd tuzoltok, hatarorok, stb. Nezz csak szet magad korul, mindenki dolgozik, mar ha van munka, es csupa stressz az elete mindenkinek, akar a munkaja akar a megelhetese miatt! Csak nyisd ki a szemed!
  Tisztelet a kivetelnek, azoknak az embereknek, akik most a tuntetok kozott vannak, es munkaval, becsuletesen dolgoztak le X evet az adott munkakorben, es nem csak a tokuket vakargatjak munkaidoben, es csak rohognek a masikon. De sajnos ok vannak kevesen! Nezd meg a kepeket, zommel 25-30 evesek tuntetnek, es csak elvetve latsz idosebb tuntetot!
  Egyebkent HA mindenkinek lenne munkaja, es HA nem lennenek ekkora fizetesbeli kulonbsegek, akkor senkit sem erdekelne, bosszantana, hogy a masik mennyit dolgozik es mikor megy el nyugdijba. De sajnos itt meg nem tartunk. Szerintem sosem fogunk. Csak gondolkozz!”
 • 33. csiri78 2011. június 17. 22:12
  „Szerintetek 60 évesen milyen pontosan lehet lőni? Mert ugye a rendőröknél fegyver is van, és ha a helyzet úgy hozza azt használni is kell.
  Vagy szintén 60 évesen fiatal cigány bűnözőt üldözni, na annak a nyomát már bottal ütheti -akár szó szerint, mert az egyik kezében az lesz.
  Most nem arról van szó, hogy nem dolgozott idős koráig, egyébként eddig is a hivatalos nyugdíjkorhatár 50 éves kor volt a rendőrségnél és nagyon sokan ennyi idősen mentek el nyugdíjba, mert szerették azt amit csináltak és még 1 évtizede még a megbecsülést is megkapták a társadalomtól. Sajnos a politika beleszólt a rendőrség munkájába és folyamatosan leépítette azt, módszeresen és kiméletlenül.
  Tehát most a rendőrök azért tüntetnek, mert a politikusok úgy bánnak velük mint egy felmosóronggyal, a piszkos munkát végeztetik velük önös céljaikért, utána meg jól földbe döngölik nyilatkozataikkal, elveszik az összes reményeiket, jövőjüket és a már nyugdíjasoknak a jelenüket. És mindezt jól felépített kommunikációval, mert tudják, hogy a társadalom utálja a rendőröket, miközben ez már egy ideje zajló folyamat része, mely azzal kezdődött hogy szembe állították a rendőrséget az átlagemberrel. Ez az egész cirkusz csak arra jó, hogy a háttérben a politikusok szép csendben és nyugodtan tudják megcsinálni azokat a változtatásokat, melyeknek már nem lenne akkora társadalmi elfogadottsága. Csak egy példa: a korai nyugdíjazást úgy magyarázták a médiában a fideszesek még a napokban is, hogy az csak a rendőrökre vonatkozik, közben a törvény szövege szerint a 800 szakma jelentős része ugyanúgy járna.
  Sajnos a nép nagy része tényleg birkamód viselkedik, még mindig hisznek a politikusoknak...”
 • 32. bánki 2011. június 17. 19:59
  „Szakszervezet ?

  MÁV, Önkormányzatok, Katonák, Rendőrök, Tűzoltók, .................?

  Az átkos Horthy rendszerben a szakszervezetek a tagdíjból éltek. A Szocdem párt szintén ,,vagyonos" volt.

  A mai szakszervezetek inkább gitt egyletek, mint tényleges érdekvédők.
  pl. a MÁV fizeti a szaki vezetőket.”
 • 31. Moon 2011. június 17. 15:07
  „30.K.T-nekT
  Istenemre esküszöm próbáltunk lovakat szerezni de elfogytak.
  Az ökrös szekéren meg nem volt műszaki.”
 • 30. Moon 2011. június 17. 15:05
  „31.sling-nek!
  Mi köze ehez a szocialistáknak?
  Isten bizony egynémely összesküvés elméletet könyvbe kellene foglalni.”
 • 29. sling 2011. június 17. 14:41
  „Ez az egész cirkusz a szocialistáknak kedvez. Ők tüzelik a "szakszervezetek" vezetőit, hogy csinálják a balhét. Ha nem ilyen degenerált vezetői lennének az érdekvédelmi képviseleteknek, már régen megegyeztek volna. Csak ilyen hangnem mellett nem csodálom hogy a kormány jó keményen betart!”
 • 28. K.T. 2011. június 17. 13:14
  „Egyrészről kemény a helyzet, mert emberélet kioltására alkalmas eszközökkel vonultak utcára, másrészt pedig annyira nem lehet nagy baj, ha autóval tudnak vonulgatni. :(”
 • 27. fulopjozsef100 2011. június 17. 12:43
  „Logaritmusnak: Az Bajnai volt!”
 • 26. kiokushyn 2011. június 17. 11:49
  „Visszamenőleges hatállyal nem lehet jogszabályt módosítani.”
 • 25. macs 2011. június 17. 10:50
  „22. sling,
  sok mindenben igazad van, de gondold végig! Nagyon veszélyes, ha azt ami korábban törvényes volt, visszamenőleges hatállyal törvénytelenné teszik. Senki sem érezheti magát biztonságban, hiszen hogy tartsam be a törvényeket, ha esetleg holnap kiderül törvényszegést követtem el és jön a bünti?
  Igazad van, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a probléma megoldásában, de lehet, hogy nem azzal kéne kezdeni, hogy az 1 kulcsos SzJÁ-val hatalmas lyukat ütök a költségvetésen. OK! vegyük el a nyugdíjkorhatár előttiek nyugdíját, menjenek dolgozni, de hova? Árkot ásni, gátat építeni, utcát söpörni? Olyan ötletet is hallottam, hogy vállalkozásokhoz fogják küldeni őket dolgozni. Ez rendben is lenne, de amit termelnek, azt ki fogja megvenni, vagy raktárba fog kerülni? A vállakozó őket alkalmazza, miközben a fiatalok munkanélküliek lesznek?
  Szerintem az adóoptimalizálókat, feketén foglalkoztatókat stb. kéne elkapni. Nem úgy kéne előnyhöz jutatni sokakat, hogy a konkurenciát hátrányos helyzetbe hozzuk, mert ezzel csak becsapjuk magunkat.
  Bonyolultabb az élet, semmint azt gondoljuk.”
 • 24. tams 2011. június 17. 10:42
  „Vitatkozni lehet, de már rég nem csak a tűzoltókról,meg a rendőrökről szól a dolog. A gazdagokat kivéve mindenkiről! Valamivel több mint 1 év alatt, az országot, és nagyon sokakat(nagy többség), szinte nyomorba döntött ez az aljas, gerinctelen, diktátor banda.
  fidesz, orbán, csatlósok TAKARODJATOK!!!

  Hát erről szól!!!”
 • 23. macs 2011. június 17. 10:32
  „21. Moon,
  ne fáradj! Sokak számára teljesen normális, hogy a másikon rúgnak egyet, mert szerintük ez így igazságos. Arra azért kíváncsi leszek, ha rájuk kerül a sor, akkor mit fognak mondani.
  Sokan úgy csinálnak, mintha ebben az országban csak az exrendvédelmisek dolgoznának feketén. Ez elég kemény kijelentés.”
 • 22. sling 2011. június 17. 10:28
  „19. Bond 2011.06.17. 08:55

  Igen, valóban elveszett a kiszámíthatóság nyoma. Amikor Orbán arról beszél, hogy olyan terveket indítanak el, amely sok kormány kezét megköti, akkor meg az a baj, hogy ne csináljon semmi olyat, amely az elkövetkezendő kormányok elképzelését megakadályozza. Ez egy kicsit fura felfogás, nem? Olyan paradoxon, 22-es csapdája. Az intézkedések pontosan a kiszámíthatóságot növelik, és megakadályozzák azt, hogy 3 vagy 7 év múlva minden romba dőljön. Tudom, elcsépelt mondat, hogy az elmúlt 8 vagy 20 év hibáját nem lehet 1 év alatt helyrehozni. De most a kormány végre saját elképzelése után megy, és nem külföldi változó érdekek mentén működik.
  Egy országot csakis úgy lehet kormányozni, ha határozott döntésekkel vezetik, és nem úgy hogy különböző kisebbségi érdekek befolyásától átitatott döntésekkel viszik a semmibe. A szocialista kormányok pedig folyton ezt tették. Hoztak egy törvényt, majd visszavonták. Hoztak mégegyet, majd megint. Nem volt semmi konkrét elképzelésük arról, hogy mit akarnak csinálni, azon kívül hogy saját tőkéjüket gyarapították. Azt hiszem Bajnaiék voltak az elsők, akik valamit meg próbáltak tenni. A baj az, hogy már nekik jóval korábban kellett volna jönni, az öszödi hazudozó helyett.
  Nézzük már meg Szanyi kapitányt, Mesterházyt. Ezek aztán most tudják a tutit. Ha rajtuk múlt volna, akkor most a fővárosi tömegközlekedés ingyenes lenne az ottani lakosoknak, és mi vidékiek fizetnénk helyettük különböző adók formájában. Ez jobb lenne? Miért nem akkor akarták a munkanélküliséget valóban felszámolni, amikor ők tehettek volna valamit?
  Bár utólag mindig okos az ember....
  És a fizetett TB-ért nem csak az utóbb 1 évben nem jár teljes körű ellátás. Ez már nagyon rég így van. Volt idő, amikor ezen felül még 300 Ft-ot is fizetni kellett, emlékszünk, ugye?
  Az hogy most ezeket a kedvezményeket meg akarják nyírbálni, nem jó. És ezt mindenki tudja. De az ország jelenlegi állapotában megengedhetetlen, hogy egyesek olyan kedvezménnyel rendelkezzenek, amivel mások a büdös életben nem fogna. Még az öregségi nyugdíjkorhatárt is kevesen fogjuk megélni, nem hogy élvezni tudjuk a nyugdíjas évek hasznait.
  Mindenkinek részt kell venni az ország talpra állításában!
  Mindenkire szükség van. Ne akarják egyesek kihúzni magukat a munka alól.
  Múlt héten hallottam, hogy japánban nyugdíjasok jelentkeztek az atomerőmű sugárszennyezettségének csökkentési munkálataira, mert nem akarják hogy a fiatalok életébe kerüljön. Inkább ők, mint a fiatalok....
  Hol vagyunk ettől a mentalitástól?
  Ha az ország rendbe jön, akkor majd lehet megint a kedvezményekről tárgyalni. Addig pedig mindenki tegyen valamit!
  És most nem kell azzal jönni, hogy ki lehet próbálni ezeket a hivatásokat. Nem akarom kipróbálni, de hiszem hogy az én foglalkozásom is van olyan fárasztó, felelősségteljes, mint bármelyik más foglalkozás. Ideértve a pékeket, a kukásokat, stb...
  GONDOLKODJUNK EGY KICSIT!”
 • 21. Moon 2011. június 17. 10:02
  „Legutóbbi kommentem óta megjelent írások hűen tükrözik azt, hogy vannnak akiknek gőze nincs arról miért jött létre ez a demonstráció és mi történik ma ebben az országban ahol a demokráciát annyira tudják emlegetni.
  Képtelenek az emberek a rendvédelmisek demonstrációját külön választani a tegnapi demonstrációtól.
  Szegények inkább tájékozódnának arról mi zajlik körülöttük ebben az országban.

  16.haha 62-nek!
  Az általad bagázsnak nevezett emberek legalább nyiltan kiállnak a véleményük melett nem pedig otthon a paplan alatt puffognak.
  Ember őszintén sajnállak.”
 • 20. benq 2011. június 17. 09:39
  „váradi úr! én önnel vagyok! :-)”
 • 19. Bond 2011. június 17. 08:55
  „Nem az a lényeg, hogy igazságos-e a korkedvezményes nyugdíj vagy sem, hanem hogy visszamenőleg elvehetnek valamit, ami alapján tervezted az életed.

  Bárki lehet a következő áldozat. Majd kitalálják, hogy kevés adót fizettél az elmúlt években, visszamenőleg fizess még be. Vagy megvonják a családi pótlékot 2 gyerek felett, ha neked 3 van, fizesd vissza. Vagy bocsi, de a befizetett TB-ért mégsem jár teljes körű eü. ellátás. A társadalom működésének alapjait rúgják fel.

  Ez az ország azért nem fejlődik, mert a kiszámíthatóságnak nyoma sincs már. Itt gyereket vállalni, vállalkozást indítani, házat építeni egyszerűen őrültség. Azok a feltételek, ami alapján meghozod életed nagy döntéseit, már 4 év múlva sem biztos, hogy fennállnak.”
 • 18. sling 2011. június 17. 08:33
  „Barkzso!

  Azt hiszem szívemből szóltál!
  Az ismerőseimmel szándékosan erről a témáról beszélve, és itt egy pár kommentelő hozzászólását látva megnyugtat, hogy sokan nem értenek egyet a rendvédelmisek megmozdulásaival. Sokan túlzásnak tartják követeléseiket.
  Szerencsére még mindig többen vannak a józanul gondolkodók, mint azok akik bedőlnek a "szakszervezetek" kiabálásának.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb játék a Facebookon

Az ÁRKÁD Szeged Facebook rajongói oldalán júliusban újabb játék indul. Csatlakozz rajongói… Tovább olvasom