Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Denevérpánik a rókusiak között

A telelni készülő denevérek tömegesen veszik igénybe Szegeden a panelházréseket. Az egyetlen helyi denevérszakértő hetek óta munkában van – igyekszik segítséget nyújtani denevérügyben a lakóknak. Szerencsére a repülő emlősök két hét múlva téli álomba merülnek, s nem kellemetlenkednek tovább.
Ménesi Margit a denevérek rejtekhelyeit mutatja. Fotómontázs: Karnok Csaba
Ahogyan halad a panelrekonstrukció, és egymás után szigetelik le az épületek réseit, egyre kisebb helyre szorulnak össze a városlakóvá vált denevérek. Ezért van az: ha valahol megjelennek, egyre többen jelennek meg. Ilyen helyzetbe került a rókusi Ménesi Margit is. – Amikor még nem volt ablakunkon szúnyogháló fölszerelve, berepültek. Motoszkálásra ébredtem, fölkattintottam a villanyt, s láttam, ott mászkálnak-függeszkednek a függönyön. Ma már nem tudnak berepülni, mert ott a háló, de az ablakok külső, fönti sarkaiban lévő résekben folyamatosan napról napra összegyűlnek. Hangosan csipognak, ürülékük, szúnyogháló ide vagy oda, bejut a lakásba. Az ablakpárkányt egy nap alatt elborítja a denevérürülék – mondja Ménesi Margit. Elpusztítani sajnálná a repülő emlősöket, azt is tudja, védettek, és mert fogyasztják a szúnyogokat, hasznosak is. – Csak azt szeretném, hogy ne kelljen együtt laknom velük.

Odvakban laktak
A denevérek, ha csak lehet, leginkább erdőben, öreg fák odvaiban telelnek csapatosan – ha találnak ilyeneket. Csakhogy a telelésre alkalmas öreg, odvas fák száma egyre csökken – ezért is kényszerültek a repülő emlősök városokba. Speciális denevérodúk kihelyezésével átszoktathatók lennének a számukra alkalmasabb helyekre, a Csemete helyez is ki ilyen odúkat.

Az egyetlen, szegedi vizsgázott denevérszakértő Paulovics Péter, a Csemete társelnöke, a természetvédelmi szervezet emlőstani és denevérvédelmi szakosztályának vezetője. Ha valahol nagy tömegben bukkannak föl denevérek, s zavarják az embert, ő távolítja el őket – amíg bírja –, önkéntes alapon. Legalább harminc helyen fordult már meg ősz eleje óta.

– Legjobb megvárni a késő estét, amikor már mindegyikük elhagyta az üreget, és a rést betömni szivaccsal, papírral – ad tanácsot a környezet denevértelenítésére a szakember. – Attól, hogy kirágnák a tömítést, nem kell tartani, fogazatuk erre nem alkalmas. Csak meglévő üregeket foglalnak el; már kétcentis rés is elég nekik. A minap az új klinikán sikerült eltávolítania egy redőnytokban összegyűlt félszáz denevérből jó húszat. Tartós eredmény nem várható az akciótól. Műszaki megoldást kellene találni arra, hogy az ablak és fal találkozásánál semmiféle rés ne legyen, ez azonban nem olcsó. Szerencsére nemsokára kezdődik a denevérek telelési időszaka, és nem kellemetlenkednek tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom