Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Depó mellett nem jó lakni

Elfogyott a lakók türelme Új-Petőfitelepen. A lakóházakkal körülvett réten építettek salakdepót a csatornaépítők. A munkásoknak évek óta nem épült árnyékszék, dolgukat a fák, házak tövében végzik. Az építők vezetője azt mondja: máshol nem lehet a depó, amúgy is mindjárt vége a munkálatoknak.
Új-Petőfitelepen a lakóházak közelében rakják át a kohósalakot hónapok óta. Ferenczi Gyula két boltja is csőd felé tart. Fotó: Karnok Csaba
Még 1958-ban költöztek Ferencziék az Új-Petőfitelepi Dobogó utcába. Egy nagy rétre néztek ablakaik. A lakók maguk nyírták a füvet, saját pénzükön szilárd utat építettek.

– Nekünk ez a Széchenyi terünk – mondják. Főterük azonban most holdbéli tájra hasonlít: csatornázáshoz használatos anyagot tárolnak ott. – Nyeljük a mocskot, a port, miért nem lehet lakott területen kívül a depó? – kérdezik. Folyamatosan, kamionokon érkezik a kohósalak, a markolók pedig kisebb autókra pakolják. A lakók szerint volt olyan, hogy éjjel kettőkor hat darab kamion mozgott, rakodott a lakóházaktól néhány méterre. Előfordult, hogy követték a teherautót, és kiderült: Gyálarétre vitte a salakot.

Ferenczi Gyuláék tápboltot és gázcseretelepet működtetettek, amely most haldoklik. A gázosok kamionja nem megy be a sártengerbe, azt mondták, hordják be a palackokat az aszfaltozott útról. A tápboltba se jönnek már a vevők, hiszen sokszor ki se látszik a salakhegyek mögül.

A csatornázók két éve nem szereztek be vécét. Az emberek a bolt előtt italoztak, aztán a fák, a házak tövébe rondítottak – állítják a környékbeliek. Önkormányzati képviselőjük, a kivitelező és a városi mérnök sem segített. A Hídépítő Rt.-nél október elején azt ígérték nekik: egy hónap múlva csend lesz. Nem lett.

Csepregi András, a kivitelező konzorciumot vezető Hídépítő Rt. létesítményvezetője ismeri a lakók problémáját. Kohósalakos útépítésre használják a depóban tárolt anyagot. Az útalapot azonban szinte már mindenütt megépítették, már csak kevés munka van hátra, így december végén a depó megszűnik. A nagy szemcséjű kohósalakot Dunaújvárosból hozzák Szegedre, a szállítás jórészt az utóbbi 3-4 hónapban zajlott. Előtte egy évig nem végeztek munkát, a depónál sem volt zaj. A lakók problémájáról értesülve Csepregi – állítása szerint – kérte, hogy éjszaka ne szállítsanak.

A depót nem lehetett lakott területen kívül kialakítani, mert a lényege éppen az volt, hogy a felhasználás helyéhez közel legyen – tette hozzá. Az alvállalkozó pedig valószínűleg azért nem helyezett el mobilvécét a telepén, mert az raktározási célra, nem szociális célra készült – mondta a létesítményvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beruházás csak sztráda mellé jön

Közel 200 szakember érkezett tegnap Szegedre az ország más térségeiből és Romániából, hogy részt… Tovább olvasom