Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Depresszióba sodor a válság

Szeged - A világgazdasági válsággal összefüggésben érezhetően nőtt a betegforgalom az elmúlt hónapokban a szegedi pszichiátriai ellátásban. Sokan veszítik el munkájukat vagy ettől félnek, a helyzetet pedig nem tudják feldolgozni, szorongóvá, depresszióssá válnak.
A világon végigsöprő gazdasági válság – amelynek még egyáltalán nincs vége – hazánkban is több tízezer munkahely megszűnésével jár együtt. Az állás elvesztése vagy az ettől való félelem számos negatív „mellékhatást" okoz – és nem csupán anyagi értelemben. A megszaporodó vagyon elleni, erőszakos bűncselekmények mellett egyre többen szoronganak vagy válnak depresszióssá.

Boncz István, a szegedi pszichiátriai klinika vezetőhelyettese is úgy látja, az elmúlt hónapokban megszaporodott az intézménytől orvosi segítséget kérő betegek, főként a depressziósok száma. Köztük pedig egyre több az aktív munkaképes korosztályba tartozó páciens. Arról egyelőre még nincs friss adatuk, hogy a szakklinika ellátási területén megnövekedett volna az öngyilkossági kísérletek vagy a befejezett öngyilkosságok száma, de ez nem zárható ki.

A Vasas Szent Péter utcai pszichiátriai járóbeteg-szakrendelésen is növekszik a betegforgalom – mondta el Karsai Kornélia vezető főorvos. Az utóbbi időben a korábban tapasztaltnál nagyjából 10 százalékkal több páciens kér segítséget a szakemberektől, mert romló élethelyzetével pszichiátriai segítség nélkül nem tud megbirkózni. Az új betegek jelentős része középkorú, férfiak és nők nagyjából azonos arányban érkeznek a szakrendelésre. Többségük valamilyen kisebb vállalkozásnál alkalmazottként dolgozott, munkahelyük megszűnése után pedig sok esetben kudarcot vallanak, nem sikerül új állást szerezniük.

A főorvos úgy véli, a lelki betegek száma tovább szaporodik majd, sokan ugyanis élethelyzetük jelentős romlása ellenére is „tartják még magukat", miközben vélhetően az utolsó anyagi és lelki tartalékaikat élik fel.

Ugyanannyi pirula fogy. Bár arányaiban nagyon sok fogy belőlük, a nyugtatók, altatók és antidepresszánsok forgalmán egyelőre nem látszik a gazdasági válság nyomasztó hatása, azaz nem adnak el belőle lényegesen többet, mint fél éve – mondta el Zolnay Kriszta, a Kígyó Patika vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági bál a TIK-ben

Szeged - Ma este hét órától rendezi a TIK-ben a Szegedi Első Lions Club és a Szegedi Tudományegyetem… Tovább olvasom