Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Derékig vetkőzött az Öreg hölgy

A téli kemény hideg beállta miatt a héten felfüggesztik a munkát a szegedi Szent István téri víztorony felújítói. A rekonstrukciót január közepén folytatják. A Szűcs utcán és a Csongrádi sugárúton karácsonytól lehet majd közlekedni.
Fotó: Schmidt Andrea
– Felülről lefelé halad a Szent István téri víztorony restaurálása. A munka felével elkészültünk az építményen belül és kívül, ezért az Öreg hölgy körüli állványzatot „derékig" lebontottuk. A hét végén felfüggesztjük a munkát – összegezte a tegnapi bejárás tapasztalatinak következményeit a kivitelező, a SADE Magyarország Kft. helyettes műszaki igazgatója.

Reichart Gyula elmondta: felújították a teljes víztárolót és az épület felét.
A csöveket kicserélték, csupán egy muzeális értékűt hagytak a helyén. Az ezer köbméter víz helyét fóliával szigetelték, a napokban kerül a mennyezetre a cseppkövekre emlékeztető burkolat. A betonkorrózió tekinthető a torony alapbetegségének, ezért modern cementbevonattal vezetik vissza a lecsapódó vízpárát a medencébe. Többek között ez a renovált belső tér is látogatható lesz a jövő év tavaszától. A víztoronyba felvezető csigalépcsősor ugyanis a víztározó kellős közepén, törhetetlen üvegből készült átlátszó lépcsőházban fut. Onnan juthatunk a kilátórészbe.

Fotó: Schmidt Andrea
– Eddig szürkének láttuk az épület külsejét, ezért hosszan kutattunk a vakolatfestés eredeti színe után. Egykori kőnyomatos levelezőlapok tanúsága szerint erős vörösnek látszott, ám amikor hozzáfértünk a felületéhez, sokkal halványabb árnyalatot fedeztünk fel – fűzte hozzá Szögi László színdinamikai szakmérnök, aki végül Mezős Tamással, a műszaki egyetem építészettörténeti tanszékvezetőjével egyetértésben visszafogott vörös színű vakolatot választott.

A Szent István téri víztornyot a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. és a Techno-Consult Építő Kft. 352 millió forintért újítja fel tavaszra. A munkák 90 százalékát az Európai Unió Phare-programja, 10 százalékát a város finanszírozza. Közben elkészül a torony látogatásának terve. Az összesen 1 milliárd 254 millió forint értékű beruházás folytatásaként tavaszra elegáns üzleteket hoznak létre a téren, kerékpárút, park és díszburkolat épül.


Téri szünet

Karácsonyig várhatóan elkészül a Szűcs utca ideiglenes burkolata és lehet rajta közlekedni. Egyidejűleg a Csongrádi sugárúton feloldják a lámpás forgalomkorlátozást – tájékoztatott Maróti Tibor, a Szegedi Vízmű víz- és csatornahálózati üzemvezetője. Jövőre, közvetlenül a téli fagyok után, befejezik a csatornaépítést. A tornyot tavasszal, az állványzat teljes elbontása után kapcsolják rá a vízvezetékre. A vezetékcserével a vízmű májusra készül el.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom