Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Derűs, enyhe lesz a választási hétvége

Az egyenletesen enyhe napsütés az előrejelzések szerint keddig biztos, hosszú lesz vénasszonyok nyara. Az időjárást tekintve a mostani hasonlítani fog a négy évvel ezelőtti választási vasárnaphoz.
Fotó: Schmidt Andrea
Derűs, csendes hétvégének nézünk elébe, bár elvétve kóbor zápor is előfordulhat, komolyabb csapadékra nem kell számítanunk. Marad a 25-26 fokos nyári, meleg idő – egészen keddig biztosan. A hajnalok változatlanul hűvösek lesznek, 10 fok körül – elég lesz egy kiskabát vagy kardigán.

Merészség lenne biztosat előrejelezni egész októberre – jegyezte meg a szegedi szolgálat munkatársa, de a meteorológusok tapasztalatai alapján valószínűsíthető, hogy a napos ősz a keddet követően is folytatódik. A vénasszonyok nyara tehát kitart.

A meteorológusok a szeptember második felétől október közepéig tartó hónapban megfigyelt szép nyugodt, nap nap után ismétlődő csendes időjárást tekintik a vénasszonyok nyarának. Ez nem feltétlenül jár együtt a meleggel. Döntő szempont a legalább egy héten át tartó napsütéses, csendes idő. A megfigyelések azt mutatják, hogy minden harmadik évben a vénasszonyoké az ősz. Elég visszatekintenünk az elmúlt két-három évre, és ha emlékeink nem csalnak, a mostani ősznek már igazán illett ilyen enyhének lennie, „éghajlati alapon" is elvárható, hogy felhőtlen októbernek nézzünk elébe. Az ideihez hasonló meglehetősen csapadékos nyár után az időjárás általában igyekszik korrigálni a kilengéseit. Ezért a hűvös, esős augusztus előre sejtette, hogy derűs időszak követi.

A vénasszonyok cekkerébe egyébként a csípős hajnalok és a napközben mért 17-18 fokok is beleférnének. Igaz, közeledve az október végi óraátállításhoz, lerövidülnek a nappalok.


Napfény és rántott csirke

Tizenhat éve szeptember utolsó napján voksolt az ország. Lapunk tudósítója szerint „bágyadt vasárnap" volt, a választók negyede szavazott. A '94-es év kilóg a sorból, akkor ezüstvasárnap, december 11-én „hideg nyálkás" időben zajlott a választás, minden harmadik jogosult járult az urnákhoz. Hasonló volt a szavazókedv, '98-ban, bár jóval korábban, október 18-án tartották a szavazást egy „esős, felhős, szeles" napon. Négy éve aktívabbak voltak a választók, több mint negyven százalékuk voksolt az október 20-i gyönyörű, őszi vasárnapon, amely „napfényes volt és rántott csirke illatú". 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb húsz dolgozó távozik a tanárképzőről

Noha a tanév már elkezdődött, az egyetemi tanárképzés átalakulása folyamatos. Május óta hatvanan… Tovább olvasom