Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Derűs virrasztás a szolidaritás éjszakáján

A tavalyi, Nyugati téri rendezvény után vidéken először Szegeden rendezték meg péntekre virradóan a szolidaritás éjszakáját. A metsző hideg ellenére több százan voltak a Klauzál téren.
A kultúra mellé ételt is kaptak a hajléktalanok. Fotó: Gyenes Kálmán
A véletlen úgy hozta, a hajléktalanokért rendezett demonstráció idejére beköszöntött az első igazán hideg őszi éjszaka. A szervezők örültek ennek, mert az volt a céljuk, hogy együttérzést keltsenek a résztvevőkben, s ez 10 Celsius alatt fokról fokra nő az emberben, ha azokra gondol, akik hóban, fagyban is az utcán alszanak.

A Klauzál téri Kossuth-szobor mellett este hétkor egy hordóban föllobbant a tűz, szalmabálák kerültek az államférfi lábai elé, és ott hevert a flaszteren a hajléktalanság jelképe, az újságpapír is: egy köteg spárgával átkötött Délmagyar. Amíg az AHA Színpad, az ország egyetlen hajléktalanokból álló társulata színpadot rögtönzött Kossuth elé, az összegyűltek a paravánokon kiállított képeket és írásokat nézegették.

Keresztes László, az Indóház téri hajléktalanszálló munkatársa portréiról sokat próbált arcok néztek a demonstrálókra. Bíró István szegedi hajléktalan büszkén mutatta, szavalta az utca vendégeinek A Harmadik című versét: „Az első a JOG, a második az ÉSZ, a harmadik a SZERETET.

(...) Óh, ha az a harmadik ha csak egyszer első lehetne, / s diktálhatna, vontathatna, s vihetne, / lehet, elégnél hamar. / De a szíved békességről dalolna: / bízd rá magad arra a harmadikra, / mert az a SZERETET."

Eközben elkezdődött a hajléktalanszínház előadása. A Koporsókészítők karácsonya című darab premierje elé rövid bevezetőt rittyentett a társulat egy tagja: – Tegye fel a kezét, aki fázik! – hangzott a felszólítás, mire kezek lendültek a magasba. – Mert mi is fázunk... – közölte. A szobor mögötti cukrászda nem bizonyult kellően szolidárisnak: a hangszóróiból lövellt sláger elnyomta a gyengén hangosított előadást. Tamási Áron Rendes feltámadására már újjáéledt a technika is, a darab hatalmas tapsot kapott.

Hajléktalan költők álltak a színpadra, hogy elszavalják verseiket. Néhány egyetemi lap irodalmi rovata megirigyelhetné teljesítményüket. Egy középkorú úr Az illetlen című versével lépett fel, amely a beilleszkedés nehézségéről szól: „Nem illettem én az anyám méhébe". Szappanos Lajos egy humoreszket adott elő – csupa „k" betűvel: „Kánikulában kehes kéregető kocsmában kinyúlik. Ki kéne keresztes kocsit könyörögni kollégához! Később Korányi kórház. Kevés köhögést, kínlódást követően Kőbánya, Kozma utcai Köztemető." Szappanos Lajos 14 évig volt hajléktalan, ma a Fedél Nélkül aranytollas szerkesztője. Néhány éve van hol aludnia. – Tudatosítani akarjuk az emberekben, hogy aki az utcára kerül, az nem feltétlenül hülye vagy analfabéta – figyelmeztet Lajos, aki írt már dalszöveget Müller Péter Sziáminak is, verseit pedig neves művészek – köztük Gregor József – is előadták.

A szolidaritás éjszakáján a fedél nélkül élők ruhát és ételt is kaptak, a segíteni vágyók pedig zsíros kenyérért adakozhattak a becsületkasszába, vagy hozhattak almát egy Schäffer Erzsébet- írásért. Engler Márta, az egyik szervező reggel hétig didergett a téren a demonstrálókkal. – Önkéntesként dolgozunk az Egyetemi Lelkészségben a hajléktalanokért – mesélte. – Örülök, hogy ennyien voltunk ma, annyi almát kaptunk, hogy alig tudjuk hová tenni.


Hajléktalanporték

Keresztes László hajléktalanportréihoz a fedél nélkül élő Szabó József költött aláírásokat: „Voltam szép reményű medikus, most vagyok régi bútordarab az átmeneti szállón." „Derűsen nézek a világra, de miért ne, hisz én vagyok a római olimpia ezüstérmes bajnoka." Ezek szerint bárki maradhat fedél nélkül...


Fazekas Gábor 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád áll a megyei bűnügyi toplista élén

Bűnügyi szempontból Csongrád a legfertőzöttebb város a megyében – derül ki egy hetilap által… Tovább olvasom