Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Deszk mindjárt kész, Szeged el sem kezdi az összekötő utat

Folytatja az útépítést a deszki önkormányzat, annak ellenére, hogy a szegedi közgyűlés kimondta: nem építi meg a Deszket és Újszegedet összekötő út rájuk eső részét. Simicz József úgy gondolja, a városvezetés érvényben lévő megállapodást rúgott fel. Nagy Sándor alpolgármester nem tud ilyenről, ő közlekedési szempontokkal érvel.
A Deszkről Szeged felé tartó út egyelőre itt ér véget. Kérdés, eléri-e valaha a várost. Fotó: Schmidt Andrea


Magyarország célba ér – olvasható a Deszket és Újszegedet összekötő út deszki végén, azon a táblán, amely az útépítés adatait tartalmazza. Maga a betonsáv azonban nem ér célba, egy kilométer után vége szakad, az újszegedi Fő fasorig csak földútként folytatódik. A betonutat a deszkiek tavaly év végén Ujhelyi István államtitkár, a térség országgyűlési képviselője jelenlétében adták át azzal a tervvel, hogy a két települést hamarosan úgynevezett mezőgazdasági út köti össze, melyet a teherforgalom számára nem nyitnak meg, csak személygépkocsival, motorkerékpárral és biciklivel közlekedők, valamint gyalogosok használhatják – erről akkor lapunk is beszámolt.
A deszki önkormányzat a beruházás első ütemére 80 millió forintot költött, ennek nagy része pályázati pénz. A deszkieknek még egy ütemet kellene teljesíteni (a tervek már készen vannak) és az utat a szegedieknek kellene folytatni. Erről Simicz József, a kistelepülés polgármestere szerint szóbeli megállapodás volt érvényben a két önkormányzat között. Nemrég azonban lapunkból értesültek: a szegedi közgyűlés úgy döntött, hogy nem épít.

A döntés úgy született, hogy a testület elfogadta Farkasné Pocsai Blanka és Szabó László Újszeged fideszes önkormányzati képviselői, valamint Póda Jenő újszegedi képviselő városfejlesztési módosító indítványát. E szerint a Fő fasor meghosszabbítása csak bizonyos deszkieknek, elsősorban az út mellett lévő deszki lakópark beruházóinak áll érdekében, „akik az újszegediek rovására akarnak értékesebb telkeket vagy jobban megtérülő ingatlanfejlesztési beruházást”. Káros viszont Újszeged városrész számára, mert ha a beruházás megvalósul, megnő az átmenő forgalom. Farkasné Pocsai Blanka elmondta: lakossági kezdeményezésre írták a módosító indítványt. Az érintett szegediek többsége ellenezte az évek óta szóbeszéd tárgyát képező utat, mivel a Fő fasoron a reggeli forgalom így is erős. Ha még több autó járna erre, a Fő fasort szélesíteni kellene, ami megszüntetné a városrész kertvárosi jellegét. Ráadásul az ak-
tuális építkezések miatt (lakópark, bevásárlóközpont) Újszegeden a forgalom várhatóan mindenképpen nő. A témával kapcsolatban fórumozóink is kifejtették véleményüket, többen attól tartottak: a Fő fasor lakói rosszul járnának az úttal.
Simicz József másként gondolja. Szerinte a beruházás a deszkieknek és a szegedieknek egyaránt érdeke. Használná többek között a lakópark 300 lakója, azok a szegediek, akik deszki kiskertjeikbe autóznak, és mindenki, aki az út menti rózsaültetvényekhez, vagy a majd itt épülő szélkerekekhez igyekszik. A 43-as főút forgalma azonban szerinte nem terhelné az utat, már csak azért sem, mert az erre nem alkalmas. A négy kilométeres út így biztonságos és gyors összekötő lenne a megyeszékhely és a község között.
A deszki testület csalódott a szegediek döntése miatt – ezt egy levélben tervezik kifejteni a városvezetésnek –, de nem adják fel a tervet. Pályáznak, és a kettes ütemmel folytatják a beruházást. Az útnak szerintük így is van értelme.
– 94 óta vagyok képviselő, a szegedi önkormányzat azóta folyamatosan nem építi meg az utat – magyarázta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, hogy nem arról van szó: meggondolta magát a városvezetés. A szegedi oldalon a sugárutak kifelé szélesednek, a Fő fasor viszont kifelé szűkül, ezért nem tudna nagyobb forgalommal megbirkózni. Közlekedési szempontból tehát álláspontjuk szerint az a jó döntés, ha nem épül út. Nagy hozzátette: nem tud a beruházással kapcsolatos szóbeli megállapodásról.

Az ÁNTSZ szeretné
Simicz József elmondta, az út Újszegeden az ifjúsági drogcentrumhoz vezet. Az ÁNTSZ-től az önkormányzat évente kap levelet azzal a kéréssel: tegyék járhatóvá az utat, hiszen az ambulancia Deszk közigazgatási területén van. Az önkormányzat válasza minden évben ugyanaz: mindent megtesznek, de érdemes a kérést a szegedi városvezetésnek is továbbítani.

Csak utalás
Az útra való utalás a városfejlesztési koncepció Helyzetelemzés alpontjában olvasható: „Szegeden áthalad a nemzetközi EuroVelo hálózat is ...2006-ig kiépült a teljes É-D-i útvonal, továbbá Deszkig meglenne a romániai irány, de hiányzik a két útvonal közötti kapcsolat.” Farkasné Pocsai Blanka elmondta: ez ugyan nem konkrét terv az út megépítésére, de módosító javaslatukkal az építés lehetőségét is meg akarták gátolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmillió alatt nem költöznek a Gyimesi utcaiak

Hat ingatlan tizenhat tulajdonosával kell megegyeznie nyár végéig a városnak az újszegedi Gyimesi… Tovább olvasom