Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Deszk titka: a jó gazdálkodás

Deszk - Növekvő lakosság, pezsgő kulturális élet, fegyelmezettség – többek között ezeket emelte ki Simicz József polgármester, amikor arra kértük, mutassa be nekünk Deszket. A dinamikus fejlődés egyik titkaként a falu első embere a racionális pénzgazdálkodást említette.
Szegedtől 4 kilométerre, a Románia felé tartó 43-as főút mellett fekszik a több mint 500 éves Deszk. Az egyre növekvő lélekszámú települést Simicz József irányítja 1994 decembere óta. A polgármester büszkén mesélt a dinamikusan fejlődő Deszk múltjáról, jelenéről és jövőjéről.
– Az infrastruktúra száz százalékig ki van építve a faluban. A belvízelvezető rendszer építése folyamatos, idén teljesen kiépül az is – sorolta Simicz József.

A falu első embere négy dolgot emelt ki a település életéből, ami szerinte befolyásolta, befolyásolja Deszk fejlődését. Ilyen például a növekvő lakosság: 1995-ben 3000-en lakták Deszket, jelenleg körülbelül 3500-an.
– A viszonylag magas telekárak ellenére egyre többen költöznek ki Szegedről, illetve a környező településekről Deszkre. Kiegyensúlyozott kapcsolatrendszert alakítottunk ki a betelepültek és az őslakosok között – magyarázta.

A polgármester megemlítette, hogy a településen magas szintű a működése az óvodának és az iskolának is, bár az épületeket fel kell újítani. Ehhez a napokban írják alá a szerződéseket. Deszk kulturális élete pezsgő. A faluházat az ott működő 13 ezer kötetes könyvtár és a rengeteg program miatt évente körülbelül 100 ezren látogatják.

A faluház adott otthont a találkozónak. Fotók: Karnok Csaba
A faluház adott otthont a találkozónak.
Fotók: Karnok Csaba

Deszken körülbelül 15 társadalmi szervezet működik. Simicz Józef hangsúlyozta, hogy mindegyik kiveszi a részét a közösségi munkákból is amellett, hogy a saját feladataikat elvégzik. A vadászok például rendszeresen szerveznek szemétszedést a 43-as út mellett.

A deszkiek fegyelmezettségét említette negyedikként a polgármester. – A lakosok megértették, hogy fontos az utca, a saját környezetük tisztán tartása, gondozása. Különösen fontosnak tartom a környezetvédelmet, és szerencsére a deszkiek is egyre inkább látják, hogy saját érdekük és a gyerekeik érdeke, hogy rendezett faluban éljenek.

A jövőben a már említett iskolafelújítás mellett kiépül a kerékpárút Klárafalva felé. Az önkormányzatnak jó pályázatíró csapata van, ezért a polgármester a válság miatt sem aggódik.

– Ha ugyanúgy tudjuk működtetni a települést, mint most, nem lesz baj. Kemény, racionális pénzgazdálkodás folyik Deszken. Minden fillért én engedélyezek, az én tudtom nélkül ezer forint felett nem lehet költeni semmire – árulta el.

Simicz József polgármester köszönti Deszken a megyejárót.
Simicz József polgármester köszönti Deszken a megyejárót.

Deszken két önkormányzati programot szerveznek évente: az egyik a majális, a másik pedig a szeptember első hétvégéjén megrendezett falunapok. A háromnapos eseményen idén tizedszer mérik össze a polgármesterek a főzőtudásukat.

Látnivalók és programok

150 éves szerb és 100 éves katolikus templom, 185 ágyas, mellkasi betegségeket kezelő szakkórház, a Gerliczi-kastély és egy hatalmas park, aszfaltos kerékpárút, lovaglás – ez várja a Deszkre érkezőket. Mindez körülbelül egy napos program. Simicz József szerint ha valaki úgy dönt, náluk száll meg pár napra, érdemes a környéken kirándulnia: Szegedre, Mórahalomra, Algyőre, Ópusztaszerre.

Találkozó a faluházban

Megyejáró körutunk legutóbbi állomása Deszk volt. A faluházban találkoztunk olvasóinkkal, akik érdeklődve hallgatták, hogyan készül a Délmagyarország. Őrfi Ferenc szerkesztő a nyomtatott és az online újságírás titkairól beszélt, majd Szabó Éva pr-marketingasszisztens vette át a szót. A lapunk által szervezett rendezvényekről és játékokról beszélt a deszkieknek. Megtudtuk, hogy a résztvevők minden napjukat a Délmagyarországgal kezdik. A hátsó oldalt olvassák el először, de érdeklik őket az emberi sorsokról szóló cikkek is. Kvízkérdéseinkre jól válaszoltak: tudták például, hogy hat testvértelepülése van a falunak, és hogy évente 35-40 mázsa halat telepítenek a deszki tóba. Rengeteg ajándék talált gazdára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy édesanya fájdalma és öröme

Ópusztaszer - Közel nyolc év telt el az évtized egyik legszörnyűbb alföldi közúti balesete óta. Két kisgyerek és nagymamájuk halt meg Ópusztaszeren egy lángoló Trabantban. Tovább olvasom