Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Diák szónokolt az ünnepen

Középiskolás diák szónokolt az idei Szent István-ünnepen, a szegedi Széchenyi téren. Árpás András Dániel kiemelte, hogy a régió fejlődése példa lehet az egész ország számára. Gyulay Endre megyés püspök a népességfogyás megállítására, a magyarságtudat és a hit megőrzésére hívta föl a figyelmet.
A beszédíró verseny győztese, Árpás András Dániel, a Ságvári gimnázium diákja mondta az idei ünnepi beszédet Fotó: Karnok Csaba
A városháza előtti táncbemutató vezette be az idei augusztus 20-i ünnepséget Szegeden. Botka László polgármester ezúttal Újhelyi István országgyűlési képviselő és a város vezetői társaságában, a díszvendégek között maradt, hiszen az ünnepi szónok a beszédíró verseny győztese, Árpás András Dániel, a Ságvári Endre gimnázium diákja volt. A fiatalember többször idézett István király fiához, Imre herceghez írott intelmeiből.

Az államalapító életművéről szólva úgy fogalmazott, hogy a királyban balsikerei és kudarcai sem gyöngítették jövőbe vetett hitét. Kitért arra is, hogy a rendszerváltozás előtti évtizedekben sokféle tartalom kapcsolódott augusztus 20-ához, de István király szellemisége ebben az időszakban is meghatározta az ünnepet. Megfogalmazása szerint az istváni életmű korunkban is hat, feladatunk pedig az, hogy folytassuk az ezer éve megkezdett munkát. A 21. század kihívásainak akkor felelhetünk meg, ha mindenki megteszi, ami tőle telik. Akkor – emelte ki a diákszónok – a Szeged, Arad, Temesvár, Újvidék alkotta régió fejlődése példa lehet az egész ország számára is. – Ha erősek vagyunk a hitben, legyünk erősek tettekben is. Akkor miénk lesz ez a város, a régió, az ország; a te országod, István király! – zárta beszédét Árpás András Dániel.

Gyulay Endre megyés püspök örömmel fogadta, hogy „a fiatalok egy része komolyan veszi István királynak fiához intézett intelmeit". A népességfogyás veszélyére hívta föl a figyelmet, az istváni tanítás és nevelés módját pedig a mai szülőknek és pedagógusoknak is példának állította. A püspök, beszéde végeztével, a hagyomány szerint megáldotta az idei kenyeret.

Veteránautók, -motorok

A Szent István-ünnepen a Széchenyi téren is fölvonultak a száz évnél idősebb automobilok és motorkerékpárok. A Veterán Autó Club Magyarország szervezésében bemutatott járművek vezetői és utasai korhű ruhákban, az urak keménykalapban és csokornyakkendőben, a hölgyek csipkés napernyővel ültek a kocsikban, s hajtottak végig a fősétányon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a Kossuth nyomdának

Hiába ígérte a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. vezetése, hogy megpróbál megoldást találni a gazdálkodási… Tovább olvasom