Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Diákhitel: 30 százalékkal nőhet a törlesztés, ha a szuperbruttó alapján kell fizetni

Szeged – Az egyetemistáknak fogalmuk sincs arról, hogy mennyit fognak törleszteni a felvett diákhitelből, ha elkezdenek dolgozni. A szerződés szerinti kötelező minimális törlesztés 6 százalék a bruttó jövedelemre vonatkozik – nettóban viszont ez majdnem 9 százalék!

Diákhitelt felvenni és elkölteni könnyű. De diákéveik alatt sokan nem gondolnak arra, hogy a ma elköltött pénzt majd vissza is kell fizetni. Utánanéztünk, hogy az egyetemisták közül – a közgazdászokon kívül – ki számolta már ki, hogy a nettó bérének mekkora részét fordítja majd törlesztésre.

Az alapképlet egyszerű: a törvény szerint a bruttó adóalap 6 százalékát kell minimálisan, évente a törlesztésre költeniük a munkába állás második évétől. A pontos összeget – amelyet át kell utalni a Diákhitel Zrt. számlájára – minden év december végéig megtudják az adósok, a központ levélben tájékoztatja ügyfeleit az APEH adatai alapján.

Vajon kiszámolják-e előre a diákok, hogy a bruttó bér 6 százaléka mennyi nettóban?

Nem nő a törlesztés

A Diákhitel Zrt. birtokában van az APEH illetékes szakértőjének véleménye, amelynek lényege, hogy továbbra is a "normál" bruttó bér, és nem a "szuperbruttó" (a 27 százalékkal növelt bruttó bér) után kell kiszámolniuk a minimális törlesztőrészletet - tájékoztatta a delmagyar.hu-t telefonon Őri András, a Diákhitel Zrt. sajtószóvivője.


2010-ig egy bruttó 200 ezer forintos fizetés esetén a munkába állás második évétől havi 12 ezer forintot kell minimálisan visszafizetni minden hónapban, ami így már a nettó fizetésnek nem 6, hanem 8,7 százaléka!

Ez az összeg elsőre nem tűnhet soknak, de ha egyéb, például lakás- vagy autóhitelt is szeretne valaki felvenni, akkor gondot okozhat a fizetőképesség vizsgálatánál.

2010-től a szuperbruttó miatt az éves adóalap – azonos fizetést és nulla forintos béremelést feltételezve – 2 millió 400 ezer forintról 3 millió 48 ezer forintra nő: ez olyan, mintha a havi bruttó jövedelem 254 ezer forintra emelkedne. Ha pedig a törlesztést 2012-től a szuperbruttó jövedelem alapján számolják, akkor 15 ezer 240 forintra emelkedhet törlesztőrészletünk – ami már a nettó bérünk 11,1 százaléka lesz.

Felmérés - nem mindenki tudja mennyit is kell törlesztenie.
Felmérés - nem mindenki tudja, mennyit is kell törlesztenie.

Nem reprezentatív felmérésünkből – amelyet a József Attila Tanulmányi és Információs Központban készítettünk – kiderült: a hitelt felvett hallgatók 25 százaléka tudja, mennyit kell majd fizetnie, 75 százalékuknak viszont fogalma sincs arról, hogy mit tartalmaz a szerződése. A bruttó bér-nettó törlesztés összefüggését illetően minden második egyetemista tisztában van vele, hogy nem 6 százalékot fog fizetni, hanem többet. Hogy ez minek köszönhető? Hanyagság esetleg érdektelenség? Ezt mindenkinek a fantáziájára bízzuk. Egy biztos: aki veszi a fáradtságot és elolvassa az éves tájékozatót, hírlevelet – amit a Diákhitel Zrt. küld –, azt nem érheti meglepetés.

Mi a szuperbruttó?

2010-től bevezetik az úgynevezett szuperbruttó fogalmát, ami azt jelenti, hogy éves jövedelem alatt az adóalap kiszámításánál a munkáltatói járulékokkal növelt bruttó bért kell érteni.

A számítások eredménye: ha a szuperbruttót vesszük alapul, akkor fizetésemelés nélkül is 2012-től havonta 27 százalékkal többet fognak költeni a mostani diákok diákhitelük törlesztésére.

Természetesen a cikk elkészítése előtt megkerestük az APEH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságát is. Németh Gabriella arról tájékoztatott, hogy a törlesztőrészlet 2010-ben és 2011-ben biztosan nem változik, az pedig, hogy mi lesz 2012 után: az arra vonatkozó szabályozás jelenleg jogértelmezés alatt áll.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. dboy 2010. május 02. 15:43
  „Kedves Celtis!

  Kábítószer-neppernek vagy fegyvercsempész, ez elég csúnya, bár mennyivel szebb úgy feketézni, hogy be sem vagy jelentve?
  Már pedig nincs kék könyv!!!- megszüntették, LAN-on regizz, de olyat is csak akkor, ha te hajtod ki magadból a legtöbbet, ugyan is egyre több az ismerős, ahol a legnagyobb munkáltatók sem veszik nyílvántartásban a dolgozóikat.
  És kérdem én, ha azt hazudja munka adó, hogy jó, majd felveszlek az adatbázisomba, a szerencsétlen meg hajtja magát őrűlten és közben vhogy még sem kerül sor a regisztrálásra, akkor a munkás feketén van nyilvántartva és még a pénzét sem fogja soha sem megkapni. Hatósághoz nem fordulhat, mivel még ott is akasztanának TERHET a nyakába meg 1 bírósági sem alaptalan remény.
  Szval mi is van? Hatalmas BAJ!

  Már pedig van olyan diplomás ismerősöm akit áll. felvettek, azt közben cs 1 dolgot említettek meg neki, ha tényleg hajtasz, hó végéig beteszünk a bázisba!
  Ilyen nem lett, közben a srác is hiteles, családja hót munkátlan és rokkantból élnek meg munkanélküliből.
  Még ez mellet is + hiteleket halmoznak fel, hogy valahogy megélhessenek_

  Szerintem
  szörnyűség az, ami a mai világot illeti. Az államnak ezeket a családokat, személyeket kéne segíteni, nem pedig azokat a bankokat, amik sorra dőlnek be, meg említsem még
  a nagycsaládos kisebbségieket meg a mindenféle pártok érdekeltségéhez tartozó jó komákat! Pedig ez megy ma is! Az utóbbiak milliókat keresnek csak azon, hogy megjelennek, aztán hoplá! -lelépnek. Pedig ezek se kapához, se ásóhoz nem érnek egész életükben!

  Aki meg izzad és hajtja magát tényleg, szarba sem nézik, még a támogatást is megvonják tőle( azt a keveset, ami ha járna max 15000Ft lenne), olyan alaptalan indokokra hivatkozva ami kész siralom!

  Ez van, neszte ide rendszerváltás, inkább meg sem történt volna!”
 • 33. Celtis 2010. február 08. 11:48
  „29. hozzászólás macs: A 17. hozzászólásomban már ki is fejtettem. Szóval valaki nyugodt szívvel elmegy kábítószer-neppernek vagy fegyvercsempésznek, mert jól fizet. Aki ennél csak egy kicsit normálisabb, az csak legális munkát vállal, de még mindig az motiválja, hogy minél magasabb legyen a fizetése ill. minél közelebb legyen a húsosfazékhoz. Ilyenekből lesznek a politikusok. :) Aztán a skála túlsó végén találhatók azok, akik hivatástudatból mennek tanítónak, óvónőnek, ápolónak, szociális munkásnak stb. Az ilyen emberek tevékenysége összességében nagyobb hasznot hajt a társadalomnak, mint az összes többi összesen, ennek ellenére a fizetésük sokszor a családjuk megélhetésére is kevés.”
 • 32. flexsnake 2010. február 07. 18:27
  „Nem vettem fel, nem kell visszafizetni. Hát a hitel egy olyan dolog amit vissza szokás fizetni, természetesen haszonnal együtt. Erre számítani kell minden hitelnél. Hitelnél mindig el szoktam mondani, nem pénzt kapsz hanem valaki kifizeti helyetted, amiért te rabszolgája leszel, ha kell évekig, ennek tudatában vedd fel.”
 • 31. asztenoszsz 2010. február 06. 21:24
  „rablás”
 • 30. nail 2010. február 06. 09:23
  „Sajnos én is felvettem annak idején. Szerencsére tavaly vissza tudtam fizetni a teljes fennmaradó összeget (hozzáteszem az összes megtakarításom ezzel oda lett). Én mindenkinek azt javaslom, hogy ne vegye fel mert tiszta szívás az egész. Én nagyon megbántam.”
 • 29. macs 2010. február 06. 00:00
  „Az adózás szempontjából bruttó, nem = a bruttó fizetéssel.
  Azt végképp nem értem, hogy valaki felveszi a hitelt és ki van akadva, hogy azt kamattal vissza kell fizetni.

  Celtis,
  "Egyrészt normálisan gondolkodó ember erkölcsi érzéke megakadályozza, hogy egy bizonyos határnál jobban fizető munkahelyre menjen. "
  Ezt kifejtenéd?”
 • 28. persona 2010. február 05. 20:53
  „A diákhitel mégsem érzi meg a szuperbruttót.

  http://www.fn.hu/penzugy/20100205/no_diakhitel_torlesztoreszlete/

  Köszönjük!”
 • 27. Csecs 2010. február 05. 15:26
  „Csakhogy amikor nagy dérrel-dúrral beharangozták, nem uzsorakamat és nem zsíros üzlet volt, hanem egy visszafizethető valami. Ahhoz képest meg gyakorlatilag csak a kamatokat fizetgetjük életünk végéig, ha nem vagyunk bankárok, hogy kevés munkával sok pénzt keressünk. Többek között ezért fogok eltakarodni ebből a KURVA ORSZÁGBÓL! 125000 forintot vettem fel annak idején, még az első évben. Még jó, hogy idejében észhez tértem, eddig ki tudja, mekkora összeget próbálnának kisajtolni belőlem a Berlinger-zsidók???”
 • 26. DiákhitelKözpont 2010. február 05. 15:14
  „Kedves Cs*!Nem tollaskodom, hanem végzem a munkám. A Diákhitelt pedig a saját bőrömön érzem, mivel én magam is felvettem egy csinos összeget, amikor tanultam.Egyszerűen azt kellene tudomásul venni, hogy ez nem segély vagy ösztöndíj, hanem egy kölcsön, amit egyszer vissza kell fizetni.”
 • 25. Csecs 2010. február 05. 14:42
  „DiákhitelKözpont, szégyelld magad! Tollasodj az apád pénzén, amit megörökölsz, remélem minél hamarabb!”
 • 24. segesvarics 2010. február 05. 14:17
  „úgy legyen. majd ha megjön a válasz kirakom.”
 • 23. persona 2010. február 05. 14:13
  „nem nő a törlesztés, ez a lényeg.”
 • 22. segesvarics 2010. február 05. 14:03
  „21. hozzászólás persona 2010.02.05. 13:56

  ez most akkor valami DM kacsa? Nem kellene először körbejárni a témát és az illetékeseket megkérdezni, mielőtt cikket írnak valamiből?

  nem kacsa. látod, az apeh még nem tudja.”
 • 21. persona 2010. február 05. 13:56
  „ez most akkor valami DM kacsa? Nem kellene először körbejárni a témát és az illetékeseket megkérdezni, mielőtt cikket írnak valamiből?”
 • 20. Celtis 2010. február 05. 13:02
  „"az arra vonatkozó szabályozás jelenleg jogértelmezés alatt áll" -- Ez elég sokat elmond.”
 • 19. DiákhitelKözpont 2010. február 05. 12:46
  „Azt mi sem tudjuk, hogy mi lesz 2012-ben, 2015-ben vagy 2020-ban, de a Diákhitel működését jogszabályok rögzítik és én ennek alapján írtam le a tényeket.”
 • 18. Celtis 2010. február 05. 12:35
  „16. hozzászólás DiákhitelKözpont: Most lehet, hogy igazad van, de várjuk meg 2012-t, hogy addigra hogyan módosulnak (egyoldalúan) a szabályok... És attól félek, hogy sajnos még a továbbörökíthetőséget is bevezetik előbb-utóbb, amikor rájönnek, hogy a minimálbérre bejelentett emberek tényleg nem milliókat keresnek a valóságban, sőt egyesek tényleg a minimálbért kapják...”
 • 17. Celtis 2010. február 05. 12:32
  „15. hozzászólás szunyi:
  "Nekem ez havi +20 E Ft jelent netto-ba."
  Sajnos sokaknak egyszerűen plusz egy-kétszáz forinttól mínusz párezer forintig terjed a változás -- névértékben, a pénzromlást még nem számolva!

  "Azt fizetik meg a munkaerőpiacon (tekintsük el a felső 10000-től), aki valamibe nagyon jó."
  Ez így lenne helyes, tényleg. Valójában a korrupció, a mutyizás, az "apuci fiacskája"-hatás mind-mind torzítják ezt a mechanizmust, nem kis mértékben.
  A másik, hogy maga a piac sem az a torzítatlan, korlátlan, demokratikus dolog, amit a közgáz könyvekben tanítanak. Egészséges, nem befolyásolt piacon nem fordulhatna elő az, hogy az olyan majdnem nulla értéket teremtő foglalkozások, mint a biztosítási és befektetési "tanácsadó" (ügynök) fizessenek a legjobban, míg a valós termelő tevékenységek a megélhetést se biztosítsák.

  "Mi az a határ?"
  Ez már egyéni értékrendtől is függ. Egyeseknek még az is oké, ha szélhámosként hiszékeny embereket becsapnak, mert "a hülyék meg is érdemlik". Mások még azt sem vállalják, hogy magasabb jövedelemért mondjuk egy olajipari céghez menjenek dolgozni, még ha azzal közvetlenül nem is okoznak kárt senkinek.
  Általában véve én azt mondom, hogy a fizetés legyen arányban azzal az értékkel, amit az ember ténylegesen létrehoz, még ha az nem is egy jól meghatározható összeg is, csak becsülni lehet.”
 • 16. DiákhitelKözpont 2010. február 05. 11:58
  „Sziasztok!Én a Diákhitel Központnál dolgozom és tájékoztatnék mindenkit, hogy a cikkben szereplő információ TÉVES. A szuperbruttósítás nem érinti a Diákhitel törlesztőrészletét. A vonatkozó jogszabályokat áttekintve, az APEH illetékesének szakmai véleménye szerint a jövedelem alapján törlesztő Diákhitel-ügyfelek a jövőben is a szuperbruttósítás előtti bruttó jövedelmük alapján törlesztenek majd. A delmagyar.hu-val már felvettük a kapcsolatot, hogy javítsák tévedésüket.”
 • 15. szunyi 2010. február 05. 11:50
  „14. hozzászólás Celtis

  Nekem ez havi +20 E Ft jelent netto-ba.

  Mi az a határ?

  A jó tanárt nem fizetik meg jól, a rosszat pedig túlfizetik.

  Azt fizetik meg a munkaerőpiacon (tekintsük el a felső 10000-től), aki valamibe nagyon jó. A legtöbb végzős nem fordit elég energiát arra, hogy valamibe kitünjön. Ahhoz az kell, hogy már diák évei alatt is "kvázi" ingyen dolgozzon és utána már mint tapasztalattal rendelkező jóval többet keressen. (szegedi szoftverpiacon ill., a kutatói szférába látom)”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a kereszténydemokrata kampány

Megnyitja kampányirodáját a Victor Hugo u. 3. alatti székházában a KDNP – jelentette be… Tovább olvasom