Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Diákkaravánok Szeged felé

Szeged - Elmúlt már az igazi roham, amikor a határon túli magyar diákok elárasztották a szegedi középiskolákat, de a fiatalok elvándorlása nem állt meg. A legtöbben továbbra is Szerbiából jönnek a városba tanulni. Az igények azonban megváltoztak.
Már nem csak gyerekeiket menekítik ki a szülők egy háború sújtotta országból – a diákok világos jövőképpel, határozott célokkal érkeznek.

A vajdasági városok és Szeged között közlekedő buszok már hosszú évek óta főleg tinédzserekkel vannak tele. Ők nem csencselni jönnek hétvégente Szegedre, mint annyian, nem is a bevásárlóközpontok kocsijait tologatni, hanem iskolába indulnak minden vasárnap, útlevéllel a kezükben. Röszkénél, Tompánál és Tiszaszigetnél is mindennapos látvány a kocsisorok között hátizsákkal szlalomozó diáksereg.

– Nem nagyon szoktuk firtatni az okokat, de sokan az iskolák magas színvonala miatt választják Szegedet – mondja Gál Béla, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. – A legtöbb gyerek a Vajdaságból jön. Felvételizniük ugyanúgy kell, mint bárki másnak. Ha megfelelnek, felvesszük őket. Komoly tudásbeli különbség nincs a szabadkai, zentai iskolákból érkező diákok és a magyarországi iskolákból bekerülő tanulók között. Másképp viszonyulnak bizonyos dolgokhoz, más a vérmérsékletük, de hát egy másik országból jönnek – teszi hozzá az igazgató.

Sili Andor szeptember óta jár iskolába Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Sili Andor szeptember óta jár iskolába Szegeden.
Fotó: Karnok Csaba

Sili Andor szeptember óta jár iskolába Szegeden. A Radnótiban a folyosón találkozunk vele. Azt mondja, jó itt, de egészen más, mint otthon. Szüleinek havi 50 ezer forintot biztosan félre kell tenni az ő iskoláztatására, pedig spórol, ahol csak lehet. – Minden hétvégét otthon töltök, de jól beilleszkedtem. Vannak barátaim, szeretem a várost. Azt hiszem, maradok a középiskola után is. Jogra szeretnék járni – foglalja össze terveit a szabadkai fiú.

A határon túli magyar diákok elvándorlása a kilencvenes évek közepén kezdődött. A folyamatos háborús helyzet és az agonizáló gazdaság miatt a legtöbben már akkor is a Vajdaságból keltek útra. A szülőknek idő, pénz nem számított, aki tehette, Magyarországra küldte csemetéjét. A csúcsszezon azonban a kilencvenes évek végén, a NATO-légicsapások idején volt. – Szinte naponta jöttek, érdeklődtek – idézi fel azokat az éveket Gál Béla. – Évente 15-20 új diákunk is volt a Vajdaságból. Az utóbbi három évben sokkal kevesebben jelentkeznek, évfolyamonként jelenleg 3-5 külföldi tanulónk van.

Egy 2007-es minisztériumi rendelet értelmében a határon túli középiskolásoknak is fizetniük kell térítési díjat, félévente 100-120 ezer forintot. A Radnótiban azonban ezt nem kell kifizetni, egyelőre kigazdálkodják.

164 középiskolás

Szegeden az önkormányzati fenntartású középiskolákban összesen 164 magyar nemzetiségű, de nem magyar állampolgárságú diák tanul. Szerbiából jött a legtöbbjük, 128-an. A második legnépesebb csoport a romániai magyaroké, ők 28-an ülnek a szegedi padokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadkai úti kereszteződés: hétfőtől 3 hétig zárva

Szeged - Hétfőtől három hétre lezárják a Móravárosi körút és a Szabadkai út kereszteződését. Tovább olvasom