Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Diákmunka - álcázott beléptetés?

Szeged - Szórólapozással csábítják nyári munkára a diákokat Szegeden az ING Biztosító ügynökei. A körülmények arra utalnak, céljuk az lehet, hogy beléptessék a jelentkezőket a magánnyugdíjpénztárukba.
„Szórólapozási, kérdőívezési munkára 18 év feletti fiatalokat keresünk. Jelentkezés név, telefonszám megadásával. Ár: 2 ezer forint. E-mail: szorolapozasimunka@gmail.com" – ilyen hirdetéssel csábítja nyári munkára a diákokat az ING Biztosító Zrt. szegedi címzetes üzleti igazgatója, Boldvai István. A jelentkezőket első körben rejtett számról hívja fel az igazgató embere, aki az életkor, az alkalmi munkavállalói könyv és a magánnyugdíj-pénztári tagság iránt érdeklődik.

Tapasztalatunk szerint a cég szegedi, Kölcsey utcai irodájába csak azokat hívják be, akik egyetlen magánnyugdíjpénztárnak sem tagjai.
A diákokat tájékoztatják, hogy csupán az alkalmi munkavállalói könyv kevés, a törvényi előírás szerint minden munkavállalónak kötelező magánnyugdíj-pénztári tagnak lennie.

A diákokat beléptetik az ING magánnyugdíjpénztárba. Természetesen a belépés a jelentkező „saját, önkéntes döntése alapján történik, amiben semmilyen módon nem befolyásolja a foglalkoztató". Erről írásban is nyilatkozik a fiatal, akivel megbízási szerződést köt 3 napra és bruttó 2 ezer forint megbízási díjra a Bonen Kft. A szegedi székhelyű vállalkozásnak a cégjegyzék szerint Boldvai István az ügyvezetője és tulajdonosa.

Kovács Zsolt: Kivizsgáljuk az ügyet

Kovács Zsolt, az ING Biztosító Zrt. értékesítési igazgatója elmondta: ha minden úgy van, ahogy a cikkünkben írjuk, az összeegyeztethetetlen és etikátlan a cég üzletpolitikájával. Egy éve történtek hasonló esetek, azóta nem érkezett hozzájuk panasz. Akkor körlevélben tájékoztatták az ügynökeiket arról, hogy a diákmunkáknál mik azok a jogi és etikai keretek, amelyek között a cég partnerei mozoghatnak. Kivizsgáljuk a szegedi esetet – hangsúlyozta Kovács Zsolt –, s ha beigazolódik, hogy partnerünk tisztességtelen eszközöket alkalmazott, annak komoly következményei lesznek. Tavaly voltak olyanok, akikkel szerződést bontottak.

A szerződések aláírása után a jelentkező megkapja a pénzt, és kezébe nyomnak egy köteg szórólapot. Majd megígérik, hogy szólnak, ha lesz újra munka. Hetek telnek el, de nem hívják őket.

Úgy tudjuk, hogy a biztosító ügynökei 10 ezer forint jutalékot kapnak minden aláírt belépési nyilatkozatért. Információink szerint hetente százakat léptettek már be az ING magánnyugdíjpénztárba Szegeden.

Alkalmi munkavállalói könyvet a munkaügyi kirendeltségeken lehet kiváltani, díjmentesen. Kriskó Edina, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ sajtó- és pr-referense kérdésünkre, akkor is kell-e az alkalmi munkavállalói könyv, ha a foglalkoztató csak megbízási szerződéssel alkalmaz 3 napra, azt válaszolta: a megbízási jogviszony létesítéséhez nem kell, és nem is lehet alkalmi munkavállalói könyvet alkalmazni.

Arra a kérdésre, hogy be kell-e lépni valamelyik magánnyugdíjpénztárba, ha a foglalkoztató csak megbízási szerződéssel alkalmaz 3 napra, Ugrai Rita válaszolt. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának főosztályvezetője azt mondta, akinek az e szerződésből eredő díjazásának adóköteles része eléri a havi minimálbér 3/30-ad részét, biztosítottnak minősül, így nyugdíj-biztosítási jogviszonyban is áll. Ha nem éri el a minimálbér 3/30-ad részét, akkor a magánszemély nem biztosított, így a nyugdíj-biztosítási jogviszony sem jön létre. A minimálbér (71500 forint/hó) 3/30-ad része 7150 forint, a szórólapozásért az ING Biztosítónál fizetett 2000 forint ennél kevesebb, vagyis a foglalkoztatottnak nem kell nyugdíjpénztári tagnak lennie.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. jope1 2013. szeptember 02. 23:34
  „Macska a mikrohullámú sütőben

  <moderálva>”
 • 41. SandWitch 2012. június 29. 13:28
  „Sajnos ennek az akciónak lassan robbanó aknái vannak. Az akkor megbízási szerződéssel akár 2 órára bejelentett diákokat, akik most végeznek és Start kártyáért mennek a NAV-hoz, elutasítja NAV azzal az indokkal, hogy nem jogosultak, mivel megbízási szerződésük volt és a törvény szerint csak a tanulói, hallgatói jogviszony melletti foglalkoztatásra irányuló jogviszony után lehet Start kártyát kiváltani, a megbízási jogviszony viszont nem foglalkoztatásra irányuló jogviszony. Köszöni szépen az az egyetemi hallgató, aki 2 órát szórólapozott akkoriban 2000,-Ft-ért és akinek ma vissza kellett mondanunk a felvételét emiatt és helyette egy Start kártyást vettünk fel. 2 évi járulékkedvezmény manapság sajnos nem olyan összeg, amiről csak úgy lemond egy munkáltató. :(”
 • 40. mutyika89 2010. február 09. 14:31
  „engem, is átvágtak de akkor még nem gondoltam. állást kerestem szegeden és az újságban találtam egy hírdetést miszerint szórólapozás diákmunka. felhívtam megbeszéltük. egy óra múlva találkoztunk az ing irodájában. kezembe nyomtak 100 papírt amin hirdettem az ing-t és ezt a bizonyos illetőt. aki NEM boldvai istván volt. a lényeg a lényeg. meggeggyeztünk hogy én nem tudok visszajönni 3 nap múlva kérdeztem hogy jó lesz e úgy ha ma kiszórom és még aznap visszamegyek a pénzért. kiszórtam visszamentem. nem találtam senkit!!!!!!!!!!!!!!!!! a poén az volt hogy a kiskönyvem az ing-nél maradt. és 2 hónapra rá kiküldték nekem póstán. egy kis cetlivel hogyha bármi kérdésem lenne akkor nyugodtan hívjam fel őket. a kiskönyvem megvolt azt nem tartogatták+ de a pénzt nem küldték ki!!!!!!!!!!!!azt megtartották. mind egy. már nem érdekel a dolog!!!!!!!! ez van ez magyar o.”
 • 39. Peru 2009. augusztus 03. 14:13
  „Kedves M. Ági egyetlen drága osztálytársam!! Ki a fene engedte meg h ki add a telefonszámom a FUNDAMENTÁNAK?????????????????????????????? ... banda
  Csak egyéni vállalkozókat kerestek? az nem nekünk a jóóó a járulékok miatt hanem nektek........”
 • 38. Százszorszép 2009. július 30. 21:18
  „Hát itt senki sem érti, hogy miről szól a dolog?!

  A diák nem azért megy be az ING Biztosítóhoz, mer meg van győződve, hogy ennek a magánnyugdípénztárnak a legjobb a hozama, és hogy belépjen!!!

  Az Ing biztosító ügynöke (aki mellesleg az igazgató is) pedig nem a diákmunka miatt hirdet, hanem azért, hogy milliókat keressen a gyanútlanul munkát kereső fiatalokon!!!

  Akkor most hogy van ez? Ki kit ver át?”
 • 37. Százszorszép 2009. július 30. 21:13
  „!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 36. fezoj 2009. július 30. 16:05
  „Két kérdés:

  1. A cikket író ,,munkatárs" megkérdezte-e a név szerint kipellengérezett Boldvai Istvánt, az ING munkatársát, hogy mi az ő verziója - vagy ettől nagyvonalúan eltekintett?

  2. Meggyőződött-e arról - mivel Boldvai István és az ING kereskedelmi igazgatóján kívül név szerint senkit (még önmagát) sem nevez meg -, hogy amit leír, vagy elmondtak neki, az megfelel-e a valóságnak, és nem kicsinyes, személyes ,,bosszúállásról" van-e szó, esetleg vitatható ,,tényekkel"?

  Ha Boldvai István - teljes joggal - beperli a Délmagyarországot jó hírnév megsértése, hamis információk tényként való közlése, valamint nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés miatt, a névtelensége mögé rejtőző ,,újságírót" akkor is megvédi-e a Délmagyarország főszerkesztője, átvállalva az esetleges kártérítés kifizetését?”
 • 35. JB007 2009. július 30. 07:25
  „34!
  Félreérted. A 3 napra kell megkeresni a minimálbér 10%-át, az alatt nem kell mnyp tagnak lenni. Bár a 2000 Ft így is kevesebb egy kicsivel, mint a küszöb.
  Sajnos a különböző üzletkötők sokszor használnak megtévesztést, ami nem biztos hogy törvénytelen, de biztos hogy etikátlan. Viszont láttam már korrekt biztosítóst is...”
 • 34. miszter 2009. július 29. 21:55
  „Itt nem megtévesztésről, esetleg csalásról van szó!? Azt mondja az APEHES, hogy ha egy nap nem keresed meg megbízási szerződéssel a minimálbér 10 százalékát, 7150 forintot, akkor nem kell magánnyugdíjpénztári tagnak lenni! Stim? Az ING-es fickó meg azt mondja, aki a megbízási szerződést köti, hogy ez a munka feltétele. Ergo: hazudik, becsapja a munkára jelentkezőt, aki még nem pénztári tag! Ez szerintem sima csalás! Nem csodálkoznék, ha a rendőrség hivatalból nyomozást rendelne el az ügyben.”
 • 33. zabpehely 2009. július 29. 20:24
  „barkzso 2009.07.29. 19:51:
  Naná, sőt :) Ki más lehetne aki nem ért egyet a rengeteg indulattal és tárgyi tévedéssel? :)))”
 • 32. barkzso 2009. július 29. 19:51
  „Tippelek: zabpehely elvtárs alighanem a cikkben szereplő aktivista - szerintem ;))”
 • 31. flexsnake 2009. július 29. 19:06
  „28. a nyitás mindenhol ingyenes. A tranzakciók és a számlakezelés nem az. Nincs ingyen semmi. Csak a kamu reklámokban....”
 • 30. flexsnake 2009. július 29. 19:05
  „27. :D jó :D
  Az igazi magyar biztosítót úgy hívnák hogy gatya :D”
 • 29. zabpehely 2009. július 29. 18:19
  „N.P. 2009.07.29. 16:47 :
  Miféle kényszerről beszélsz? Javaslom lapozgasd a törvényeket a kötelező MNYP tagságról illetve olvasdvissza a topikot.
  Mi is sántit? Légyszives ird már ide, hogy az általunk kicsontozott konstrukcióban KI FIZET? KIT NYÚLNAK LE?
  A baj azthiszem hogy a probléma lényegét nem érted csak vagdalkózol félinformációk birtokában. Azért ne adom fel, összefoglalom vázlatosan: Magyarországon a 42 év alatti pályakezdőknek kötelező a pénztári tagság, ez azt jelenti hogy a nyugdijjárulékuk meghatározott részét nem az államnak, hanem magáncégeknek fizeti a MUNKÁLTATÓ. Az így befizetett pénz mindenkinek saját számlán van és majd ebből kap nyugdíjat. A pénztári szolgáltatók közt éles verseny van, ennek egyik mellékvágányára fecséreltük ma az időnket. Mellesleg a szolgáltatókat a PSZÁF igen keményen ellenőrzi. Igen ez nem a kommunizmus, hanem az aminek 20 évvel ezelött mindnyájan örültünk. Az ebben a szektorban dolgozók keményen küzdenek minden egyes ügyfélért, a munkájukat végzik kőkemény jutalékos rendszerben, nem pedig havi fixért mint... de ne személyeskedjünk. Hozzáteszem én is havi fixért dolgozom.”
 • 28. N.P. 2009. július 29. 16:47
  „zabpehely 2009.07.29. 15:33 ű
  Közalkalmazott vagyok. Amikor bankszámlát KELLETT nyitnunk a fizetésünk felvételéhez ingyenes volt. Szerinted most is az?
  Csak a kényszert tartom teljesen elfogadhatatlannak ( hiszen a munkavállaló és az általa elvégzendő tevékenység közé beilleszt egy a munkavégzéstől totálisan idegen elemet, amiből a munkáltatónak a későbbiekben előnye származhat) és gusztustalannak.

  "Egy biztosító 2000 Ft-ot ad annak a gyereknek aki szórólapozik és belépteti a nyugdíjpénztárba. Kár senkit nem ér, nem kerül pénzbe senkinek" - ugye ezt Te sem gondolod komolyan! Ráadásul a logika is sántít, mert a pénzt valaki valahova azért befizeti. Ha nem akkor ez a kommunizmus!”
 • 27. antikos 2009. július 29. 16:07
  „Akinek nem ING-e ne vegye magára!:)”
 • 26. zabpehely 2009. július 29. 15:33
  „N.P. 2009.07.29. 15:18 :
  Magyarázd már meg, hogy mi a gusztustalan? Várj segítek:
  a) Egy biztosító 2000 Ft-ot ad annak a gyereknek aki szórólapozik és belépteti a nyugdíjpénztárba. Kár senkit nem ér, nem kerül pénzbe senkinek
  b) Egy média felfújja, kipellengérezi (jól előkészítve) és ott virit a konkurencia hirdetése

  Nos? Miről is szól ez?”
 • 25. Besenyő_Pistabácsi 2009. július 29. 15:32
  „Diákmunkára keresek jelentkezőket akik ezért nekem még fizetnek is, ráadásul még belépnek ide-oda, ahonnan plusz jövedelmem származik! Persze jöhetnek a szüleik is természetesen ha jó pénzt fizetnek majd nekem! Mekkora buli már megint, és bakker megint nem én találtam ki elsőre :( hahaha”
 • 24. N.P. 2009. július 29. 15:18
  „zabpehely 2009.07.29. 15:03
  Szerintem rosszul gondolod. Ha ez a megnevezett cég valaha is használta ezt a technikát akkor megérdemli a "pellengért"! Függetlenül attól, hogy mások is élnek-e ehhez hasonló, vagy ennél is gusztustalanabb módszerekkel! Epstein óta tudjuk: a kettő az már tendencia!”
 • 23. zabpehely 2009. július 29. 15:03
  „N.P. 2009.07.29. 14:47 :
  Igazad van, ha egy jelenségre hívja fel a figyelmet. Mert jelenség az van. De olyankor nem fontos sem a cég neve, főleg nem az üzletkötőé. Tényfeltáró ujságírás ugye. De ez nagyon nem annak látszik. Én egy másik jelenségre szerettem volna a figyelmet felhívni, de az érintett még nem vette a lapot. Vagy nagyon is:)”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép a tetoválás, de hátrányt jelenthet

Szeged - A tetoválás nem ördögtől való, de nagyon óvatosan kell vele bánni. A munkáltatók nagy részét nem érdekli, hogy csak az ifjonti hév miatt díszíti nyakunkat egy sárkány. Tovább olvasom