Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Diákok, akik megkeresik a nyaralásravalót

Sok múlik a szerencsén: Mercédesz egész nyáron keményen dolgozik, Gábor viszont néhány hét alatt megkereste a kívánt összeget. A diákok a szünidő elején vállalnak munkát szívesebben, hogy maradjon idő nyaralni is.
Jakab Gábor a nyár elején triciklizett Dorozsmán. Fotó: Miskolczi Róbert
A nyáron munkát vállaló diákok többsége a szünidő első felében dolgozik, hogy a második felében gondtalanul és pénzzel a zsebében élvezhesse a vakációt. A legtöbben szórakozásra, bulizásra, nyaralásra, egy-egy nagyobb értéktárgyra költik a pénzt, de akadnak olyanok is, akik félreteszik keresetüket.

– Ilyenkor, nyáron többszörösére nő a munkára jelentkezők száma. Mi átlagosan 90-120 diákot foglalkoztatunk – tájékoztatott Porics Attila a Meló-Diák Iskolaszövetkezet elnöke. A legnépszerűbbek a könnyű, mégis jól fizető munkák, de ezekből van a legkevesebb. A nyelvtudás és a számítógépes ismeretek előnynek számítanak. A diákok órabére 400 forint körüli.

A húszéves Sallai Mercédesz iskolaszövetkezet közvetítésével jutott munkához: egy üzletben pénztáros. Júliusban és
augusztusban is dolgozik. A feladat nem áll távol tőle, hiszen tavaly is pénztárosként dolgozott egy drogériában. Az állást akkor is iskolaszövetkezeten keresztül szerezte. Tudja, hogy így kevesebbet kap, mert fizetésének egy része az iskolaszövetkezeté, de van hivatalos szerződése, és az összeget, amiben előre megállapodtak, biztosan megkapja. A biztonságérzet is érték.

Mercédesz a pénztárgép kezelését könnyen megtanulta, számolni kisiskolás korától nagyon szeret. Ezt bizonyítja, hogy jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karán alkalmazott matematikus szakon tanul.

– A pénzt félreteszem, és besegítek vele a szüleimnek az albérletem fizetésébe. Négyen vagyunk testvérek, mindannyian tanulunk, így sok a kiadás. Legidősebbként egyelőre csak nekem van lehetőségem nyáron munkát vállalni és ezzel hozzájárulni a saját költségeimhez – magyarázza Mercédesz. Azért a szigorú munkabeosztásba egy rövid nyaralás is belefér: egy hétre Erdélyben kirándul majd a barátaival.

A szegedi Jakab Gábor most végezte első évét a József Nádor Szakképző Iskolában pénzügy-számvitel szakon. – Akinek hamarabb befejeződik az iskola, az könnyebben talál állást, mert akkor még nincs olyan nagy túljelentkezés – magyarázta. Neki is szerencséje volt, mert már júniusban megkereste a kívánt összeget. Triciklin árult jégkrémet Dorozsmán, mégcsak nem is a strandon, hanem a faluban. Azért volt nagy sikere, mert házhoz vitte a hűsítő finomságot, az embereknek nem kellett messzire menni érte. Ráadásul a jégkrémek ára is kedvező volt. Persze ehhez a vállalkozáshoz is kell szerencse, mert ha napokig esik az eső, akkor nem indulhat útjára a fagyis tricikli. – A munka fárasztó volt és unalmas, de legalább egy hónap alatt megkerestem azt a pénzt, amiből el tudok menni nyaralni – mesélte a lelkes Gábor.

Horváth Noémi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feketén bontott roncsok

Harmincezer roncsautó tűnt el nyomtalanul az idén hazánkban – állítja Dobó József. A szegedi… Tovább olvasom