Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Dicsérik a halászcsárdákat, hoteleink a legjobbak között

Dicsérik a halászcsárdákat, hoteleink a legjobbak között
Csongrád megye - Az ország legjobb tíz vidéki szállodájából kettő Csongrád megyében található a 2017-es Gault&Millau étterem- és szállodakalauz döntése szerint. A halászlébotrány után három évvel ismét dicsérik az ítészek a szegedi és algyői halászcsárdákat.
Sörök és kávék

A Gault&Millau külön fejezetet szentel a söröknek és a kávéknak. A Budapesten kívüli sörözők között Szegedről a Fekete sas utcai Sörök Háza, a Maláta kézműves sör- és grillkert és a Cirmi kézműves gasztrokocsma szerepel. A kávézók esetében a kalauz online kiadásában a Kék elefánt, a nyomtatott magazinban a Horváth Mihály utcai Hét kávézó található.
Hét vendéglő és nyolc hotel került be a megyéből a Gault& Millau 2017-es kiadványába. Az étteremkalauzt Henri Gault és Christian Millau ételkritikus és író hozta létre 1965-ben. A Gault&Millau rendkívül szigorú pontrendszerére jellemző, hogy a 20 pontos legmagasabb minősítést szinte lehetetlen megszerezni. Egyszer ítélték még csak oda, 2004-ben Marc Veyrat séfnek.

A tesztelés anonim, a kalauz a konyha teljesítményét értékeli többek között a felhasznált alapanyagok minősége, az elkészítés szakszerűsége, kreativitás, egyéniség, ár-érték arány és a szerviz alapján.
A szegedi Tiszavirág a harmadik legjobb butikhotel és a negyedik legjobb vidéki szálloda Magyarországon a Gault&Millau szerint. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Tiszavirág a harmadik legjobb butikhotel és a negyedik legjobb vidéki szálloda Magyarországon a Gault&Millau szerint. Fotó: Frank Yvette

Idén Csongrád megye kiemelkedően szerepelt a nemzetközi szakkönyv magyarországi kiadásában. Szegeden három éttermet – Bistorant, Sanzon, Tiszavirág –, valamint két halászcsárdát, a Kiskőrössyt és a Jobb Mint Otthon Kisvendéglőt, az Algyői Halászcsárdát és a hódmezővásárhelyi Kispiac étterem főztjét kóstolták meg a kritikusok. Az elmúlt három évben a Jobb Mint Otthon megítélése három, a Tiszavirágé egy pontot javult a szakértők véleménye szerint.

– Ezt az eredményt nem értük volna el, ha nincs egy lelkes és kitartó csapat, amelynek tagjai nap mint nap megdolgoznak a sikerért – fogalmazott Bakos Orsolya, a Tiszavirág háziasszonya.
 

A három halászcsárda főztjének méltatása azért rendkívüli, mert 2013 novemberében ez a kalauz robbantotta ki a halászlébotrányt, a tavalyi kiadványból pedig egyszerűen száműzték az összes megyei halászcsárdát (2013. november 27.: Földbe döngölték a szegedi halászlét).

– Örülök a jó véleménynek, bár az alapanyagok és az elkészítési technológia semmit sem változott az elmúlt években – kezdte Somogyvári Péter. A Jobb Mint Otthon Kisvendéglő és a Kiskőrössy Halászcsárda üzletvezetője szerint ebből jól látszik, hogy egy étel megítélése mennyire szubjektív.
 
 Eddig szidták, most dicsérik: halászlé a Kiskőrössyben. Nem változtattak sem az alapanyagokon, sem az elkészítés módján. Fotó: Frank Yvette
Eddig szidták, most dicsérik: halászlé a Kiskőrössyben. Nem változtattak sem az alapanyagokon, sem az elkészítés módján. Fotó: Frank Yvette

– A tradícióinknak megfelelően igyekszünk ugyanazzal a szorgalommal és lendülettel továbbvinni mindkét csárdánkat – tette hozzá.

Az ország legjobb tíz vidéki szállodájából kettő – harmadik helyen a Tiszavirág, kilencediken a makói Glorius – Csongrád megyében található, a butikhotelek tízes listáján pedig harmadik a Tiszavirág.
 

Feltörekvő a tavalyi évhez hasonlóan a vidéki szállodák kilencedik helyét elfoglaló, 2014-ben nyílt Grand Hotel Glorius Makón, amiről így írtak a tesztelők: „a hotel minden porcikájában, szolgáltatásaiban és a személyzet terén is tökéletes".

– Sok mindent elkövettünk a siker érdekében: már a tervezéskor odafigyeltünk az egyediségre és a minőségre. Magas minőségi elvárásokat fogalmaztunk meg magunkkal és kollégáinkkal szemben – mondta Bodrogi Ferenc, a beruházó cég igazgatója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közmeghallgatás lesz, menetrendváltozás nem

A szegedi közgyűlés ma 16 órától a városháza házasságkötő termében közmeghallgatást tart. Tovább olvasom