Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Dideregtek az emberek

Vacogtak az emberek tegnap Szegeden a reggeli hidegben. Fáztak a tömegközlekedési eszközökön. Több száz lakásban nem működött a távfűtés. A hajléktalanszállók még nem nyitottak ki. A mezőgazdaságnak inkább a csapadékhiány okoz gondot.
A kicsiket is alaposan fel kellett öltöztetni Fotó: Schmidt Andrea
Bár a meteorológiai szolgálat napokkal előre jelezte a lehűlést, mégis a napközbeni ragyogó napsütés elterelte az emberek figyelmét a közeledő hidegről. Hétfőről keddre virradóra hirtelen 0, plusz 3 fokot mutattak a hőmérők Szegeden. Az erős északi szél miatt a hőérzet ennél is alacsonyabb volt. Ma hajnalra pedig mínusz öt fokot vártak a meteorológusok.

Tegnap reggel már télikabátban, vastag kesztyűben és sapkában indultak dolgozni az emberek. A hajnalban autóbuszra vagy villamosra szállók vacogtak. A tömegközlekedési járművek felmelegedéséhez idő kellett. A Tisza Volán helyi közlekedésért felelős divízió igazgatója Draskóczy István elmondta: minden autóbusz fűthető, és egy kör után már adták a meleget a járművek radiátorai.

Ez nem mondható el minden szegedi villamosról, hiszen a tíz régi vágású tuján, melyek a 3-as, 3F-es vonalon közlekednek, nincs fűtés. A Szegedi Közlekedési Társaság 23 Tatra járművén viszont bekapcsolták a fűtést. Dózsa Gábor igazgató kijelentette: azon dolgoznak, hogy a régi villamosokat kiiktassák a forgalomból.

Szegeden több helyen hidegek maradtak a távfűtőrendszerbe bekapcsolt lakások. A Szilléri sori paneltömbökben olyan hideg volt, hogy a lakók nagykabátban és pokrócba becsavarva ültek otthon. – A lányoméknál olyan hideg van, hogy az unokákat elhoztuk. Féltünk, hogy még jobban megfáznak – mesélte Sugár Jánosné, aki családi házban él, és akkor fűt be, amikor akar. Egy belvárosi IKV-s bérházban hétfőn este ugyan jó meleg volt a radiátor, de a lakók reggel már fázósan ébredtek.
Téliesített uszoda

Téliesítették és felújították az újszegedi Ligetfürdőt. A szegediek október 19-én, csütörtökön reggel 6 órától ismét igénybe vehetik a sátoros, vízforgatóval ellátott nagymedencét, és pihenhetnek a Dóra-vizes gyógymedencében. A Ligetfürdő naponta reggel 6-tól este 9-ig várja a sportolni, kikapcsolódni vágyókat.  


Minden fűtőtest hideg volt. A Budapesti körút 6. szám alatt sem mindegyik lakásban működött a fűtés. Jancsó Imréné, az épület képviselője elmondta: a hirtelen megindított fűtés miatt csőtörés volt. Ezt próbálták a hőszolgáltató karbantartói megjavítani.

– Azt panaszolják a szerelők, hogy rengeteg a hiba, nem győzik – mondta Sugárné. Azt már Ficzere Lászlótól, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. műszaki vezetőjétől tudtuk meg, hogy a diszpécserek telefonja állandóan csörgött, hétfő reggeltől összesen 197 bejelentés érkezett. A műszaki vezető kijelentette: minden kazánjuk működik, a meleg víz minden házig eljut. Megjegyezte: a panelprogramban felújított harmincegy épületben azért áll a fűtés, mert a kivitelezők, illetve a lakások tulajdonosai a radiátorokat nem rakták vissza a helyére.

Fáztak a dolgozók az önkormányzat humánszolgáltató központjában is. A városi távfűtés itt sem működött. A humánszolgáltató által üzemeltett három krízisszálló közül a hideg beálltával egyik sem nyitott ki. A hajléktalanok ezeket csak november 1-jétől vehetik igénybe.

Az őszi fagy egyelőre csak a paprikaféléket és a szabadföldi virágokat veszélyezteti – tudtuk meg Cserjési Lajostól, az FVM Csongrád megyei hivatalának növénytermesztési főfelügyelőjétől. A károkat a csapadékhiány okozza a mezőgazdaságban: az augusztus végén elvetett repcének csak a fele kelt ki, és az őszi árpára is jól jönne az eső.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi újoncok a képviselők között

Hét újonc került be a negyvenkét tagú szegedi közgyűlésbe. Hatan a jobboldali pártok támogatásával,… Tovább olvasom