Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Diesel pulcsi, gépfegyver

Feszült figyelem, pontos hangok, dráma és szerelem az Utazás című rockopera próbáján. A darabot egyetemisták adják elő, a premier hétfőn lesz a Szegedi Nemzeti Színházban.
Próba kellékekkel, de még jelmez nélkül. Fotó: Schmidt Andrea
Diesel pulcsi és gépfegyver, Tisza cipő és félszáz éves bőrönd. Lady Ashton szerelméért, Veres Pálért aggódik, Éva, a forradalmár a szabadságról énekel. Amikor a zene egy pillanatra elhalkul, a szegedi nagyállomás hangosbemondója szól: vonat érkezik Békéscsabáról. Az egyetemi sportközpont épületében az Utazás című rockopera próbáján jártunk. Az 1956-ban játszódó, több szálon futó történetet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói mutatják be jövő héten hétfőn, kedden és szerdán a Szegedi Nemzeti Színházban.

Számunkra úgy tűnik, a darab már készen van, a rendező, Nagy Lóránt (a Madách Színház művésze) azonban talál javítanivalót. „Izgatottan mondd, gyűlölettel nézz, ide állj, oda fuss!" – vezényel a diákoknak, akik pontosan követik az utasításokat. A rendező minden mozdulatot, hangot kontroll alatt tart. Akik éppen nincsenek színpadon, azok is feszülten figyelnek rá. Nagy a fegyelem – állapítjuk meg a próba szünetében, de a szereplők azt mondják: ezt természetes, hiszen főpróba hét van.

A mozgalmas darabban a szerelmi, egyúttal drámai szálat Lady Ashton (Simon Boglárka) és Veres Pál (Ragány Zoltán) képviseli. A férfi részt vett a forradalomban, s most lőtt sebbel menekül az országból az asszony segítségével. Útitársaik Magyarországon rekedt külföldiek, akiknek a szabadságharc csak bosszantó körülmény. Hogy mennyire nem értik a magyarokat, azt Frau Kretschmer (Oravecz Gabriella) bizonyítja azzal, hogy csokoládéval akarja megjutalmazni a gépfegyveres Évát (Székely Erika) , amiért tovább engedi autóbuszukat. Jut hely a darabban humornak is, Robi a buszsofőr (Ragány Mihály) vígan énekli: a lenini útnál csak jobb lehet egy párizsi út, miközben a szép Maria Faluccira (Nagy Ágnes) kacsintgat.

A diákok amellett, hogy tisztán és pontosan énekelnek, láthatóan átélik a darabot. A Mrs. Rheinaldert alakító Meszes Angéla azt mondja: amikor az orosz katona rákiált, valóban félelmet érez. Angéla egyébként az orvostudományi karra jár, számára az éneklés csak hobbi. Székely Erika és Simon Boglárka viszont úgy fogalmaz: ha ezentúl csak énekelhetnének, akkor is boldogok lennének.

A lányoktól azt kérjük, ajánlják kicsit a darabot. Sorolják hát: izgalmas a sztori, jó a zene.
– Hogy is szokta mondani Zoli? Jó a prozódiája! – foglalja össze a lényeget Boglárka.

Zoli, aki amellett, hogy Veres Pált játssza, a produkció ötletgazdája is. A darab 1996-os ősbemutatója óta rajongója Tábori György, Kocsák Tibor és Miklós Tibor rockoperájának.
– Amikor először láttam, szóhoz sem jutottam. Biztos, hogy tetszeni fog a szegedieknek! – lelkesedik, majd hozzáteszi: az egyetem nagy ívű szuperprodukciója mellett a város sem mehet el szó nélkül.
Arra a kérdésre, hogy az egyetemista színészek kapnak-e fizetést a munkáért, Ragány közölte, igen, kapnak: két darab tiszteletjegyet a premierre. Szerinte a hallgatók részéről a darabban való részvétel ügy, sőt: szinte megszállottság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom