Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

''Digitális'' gyógyítás Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáján is alkalmaznak digitális technikát, amely megkönnyíti a diagnózis felállítását és a gyógyítást.
A fejlettebb országokhoz képest az informatika felhasználása a magyar egészségügyben némileg elmaradt, ennek ugyanakkor előnyös oldala, hogy rögtön a legmodernebb technikai újdonságokat lehet átvenni és hasznosítani – mondta Palkó András, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának professzora pénteken Visegrádon a témában rendezett szakmai tanácskozáson.

Magyarországon több helyen, például a szegedi, a nagykanizsai, a kaposvári és a pécsi kórházakban, klinikákon a gyakorlatban is hasznosítják a digitális technikát – tette hozzá a radiológus, aki szerint várható a szélesebb körű elterjedés. Palkó András rámutatott, hogy különösen a radiológiában van nagy jelentősége ennek a technikának, ugyanis a digitális képalkotás jelentősen megkönnyíti az orvosok munkáját. Ezzel pontosabbá tehető a diagnózis, emellett az informatika segítségével lehetőség nyílik távkonzílium összehívására, akár világrészek földrajzi távolságának áthidalásával.

Ugyanakkor sok esetben a beteg szállítása is elkerülhető, hiszen a kép „helyhez megy", így számottevően felgyorsulhat a gyógyítómunka. Az előnyök közé tartozik az is, hogy a digitális technika jóvoltából kevesebb orvosra van szükség az adott feladat ellátásához, s ezáltal az adminisztráció is egyszerűsödik – hívta fel a figyelmet a professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behozták a Szabadságot a szegedi Csirkébe

Thürmer Gyula Szabadságot kért tegnap Szegeden a Csirkében. A mindig fess pártelnök bejelentette:… Tovább olvasom