Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Díjak a keskenyfilmek szegedi ünnepén

Szeged - A VII. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválra összesen 41 keskenyfilmre forgatott alkotást neveztek kilenc országból professzionális és amatőr filmkészítők. Érkeztek kisjátékfilmek, fikciós-, kísérleti-, dokumentum- és animációs filmek, elbeszélések, film noir-ok, de még thrillerek is.
A szakmai zsűri szombat este hirdette ki a fesztivál díjnyertes filmjeit. Négy kategórában díjazták a 8 mm-es keskenyfilmre rögzített alkotásokat, két munka pedig külön kiemelést érdemelt.

A zsűri tagjai - Thierry Bonnaud, a Cambridge-i Nemzetközi Super 8 Filmfesztivál alapítója, illetve Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem filmelmélet-filmtörténet programjának oktatója - szerint sosem érkezett még ennyi remek film a szegedi Super 8mm Fesztiválra. A hosszas válogatás és elemzés után az ítészek négy kategóriában hirdettek győztest, illetve további két filmes munkáját külön kiemelték.

A legjobb film díját Somogyvári Gergő és Feszt Judit "Csempelevél" című 23 perces darabja kapta, amely egy tíz éve Portugáliában élő férfi személyes hangvételű történetét mutatja be úgy, hogy a néző szinte mindent megtudhat az emigráció és az új környezetbe való beilleszkedés lélektanától. A zsűri különdíját az ausztrál Mat de Koning kapta, aki a "Woodbridge" című, általános iskolás diákokról szóló filmjével nevezett az idei fesztiválra.

Az idei Super 8mm Fesztivál utolsó hivatalos programján Sághy Miklós, Rózsa Péter és Thierry Bonnaud értékelte a beérkezett plyaműveket. Fotó: Mesiner Miklós
Az idei Nemzetközi Super 8mm Fesztivál utolsó hivatalos programján Sághy Miklós, Rózsa Péter és Thierry Bonnaud értékelte a beérkezett pályaműveket. Fotó: Mesiner Miklós

A legjobb magyar film kategóriájában Csóka Miklós és Balogh János "Aranypart" című munkáját, a legtehetségesebb magyar alkotó kategóriájában pedig Bernáth Szilárd "Bújócska" című filmjét hirdették győztesnek.

A zsűri által külön megemlített két film Szarvas Szilárd "Ártatlanság" és a német Daniel Krönke "Felhővadász" című alkotása volt.

Olvasóink írták

  • 1. kertesz 2008. szeptember 15. 12:28
    „Szuper, hogy van ilyen Super8-as”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősíthetik a hipochondriát a kórházsorozatok

Szeged - Az aktív korú televíziónézők majd egyharmadát ülteti a tévé elé a Vészhelyzet vagy a… Tovább olvasom