Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Díjak az SZTE-napon

Ahol a tudás és a szándék találkozik – 85 éves a szegedi felsőoktatás. E felirat árnyékában elevenedett meg a tudás fellegvárának múltja, ugyanis a Szegedi Tudományegyetem napján, a tegnapi ünnepségen tizenkét oktató munkásságát méltatták és díjazták.
A Pro Universitate-díjat Trócsányi László professzor vette át Szabó Gábor rektortól. Fotó: Gyenes Kálmán
Ünnepi ülést tartott tegnap a Szegedi Tudományegyetem tanácsa. A szegedi egyetem napján Szabó Gábor rektor mondott köszöntőt. Az intézmény hagyományaira utalva elmondta: a 85 éves szegedi felsőoktatást a megújulás jegyében ünneplik. Erre alapot adnak az új eredmények, például az, hogy az OECD legújabb tanulmánykötetében a világ legkiemelkedőbb épületei közé sorolta az egyetem egyik legifjabb büszkeségét, a tegnapi ünnepély helyszínét, a Tanulmányi és Információs Központot. A rektor szerint a tradíció és a modernség találkozása hozhat új és új sikereket.

A szegedi felsőoktatás eddigi eredményeinek súlyát érzékeltette az ünnepség kitüntetettjeit méltató életrajzsorozat. Nyugdíjba vonulása alkalmából Emeritus professzori címet kapott: Móczár László biológus, Leindler László matematikus; Magister emeritus professzori cím birtokosa lett Rozgonyiné Molnár Emma nyelvész. Klebelsberg Kunó-díjban részesült: Bessenyei Lajos és Makk Ferenc egyetemi tanár, Vécsei László akadémikus.

A Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát vehette át: Kovács László és Minkler Emil emeritus professzor. A Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Alapítvány díjában Füzi Izabella tudományos segédmunkatárs, a Kristó Gyula-díjban Piti Ferenc tudományos főmunkatárs és Thoroczkay Gábor egyetemi tanársegéd részesült.

Pro Universitate-díjat adományozott az egyetemi tanács Trócsányi László professzornak, aki az egyetem napi rendezvény zárásaként közhatalmi szerveink és az európai integráció viszonyáról tartott előadást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig… Tovább olvasom