Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Díjak Szeged kultúrájáért

Szeged - Összművészeti ünnepséget tartottak tegnap a magyar kultúra napján. Ez idén – Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója tiszteletére – a reneszánsz év nyitánya is volt, és Szegeden egybeesett Kass János köszöntésével is.
Zenés, irodalmi és képzőművészeti díszünnepséget rendeztek kedden a magyar kultúra napja, a reneszánsz év nyitánya és – mert betegsége miatt karácsonykor elmaradt – Kass János Kossuth-díjas grafikus művész, Szeged díszpolgára nyolcvanadik születésnapja tiszteletére a Korzó Zeneházban. Botka László polgármester mondott ünnepi köszöntőt, majd – az ünnepelt kérésének megfelelően – Kass Jánost ismét szegedi polgárként üdvözölte és átnyújtotta neki frissen elkészült lakcímkártyáját.

Kass Jánost újra szegedi polgárként köszöntötték. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)" href="https://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2002762/2087143/" target="_blank"><a href=Kass Jánost újra szegedi polgárként köszöntötték. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)" src="http://www.delmagyar.hu/kepek/kepgaleria/2087143.jpg" border="0">

A városvezető a közgyűlés határozata alapján átadta a Szeged kultúrájáért díjakat Juronics Tamás balettművész, koreográfusnak, Tandi Lajos újságíró, művészeti írónak és Vajda Júlia operaénekesnek. A közös méltatás szerint a díszoklevelet és a város címerével ellátott aranygyűrűt azok a Szeged kulturális életében meghatározó személyiségek kapják, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek Szegednek. Tizenegyen Kölcsey-érmet vettek át; a város ezeken a szegedi kultúrát éltető művészeken, előadókon, kultúraközvetítőkön, szervezőkön és mecénásokon keresztül köszönte meg az alkotó és támogató közösségek munkáját.

Fekete Gizi elszavalta Határ Győző Képíró című, Kass Jánoshoz írt költeményét, melyet a mester meghatottan köszönt meg. Végül felavatták az előtérben álló A zenélők című szoborcsoportját.

Vajda Júlia operaénekes


A szegedi konzervatóriumban és a tanárképzőn végezte tanulmányait. 1979-től a Szegedi Nemzeti Színház énekkari tagja, 1985-től magánénekese. Repertoárja a lírai és koloratúrszerepektől a drámai szopránig terjed, mára a vidéki operajátszás egyik legsokoldalúbb művészévé érett. Pályája kezdete óta a szegedi közönség kedvenceként, az operatársulat meghatározó művészeként, társulatformáló tagként végzi művészi munkáját. 1998-ban Szegedért emlékéremmel, 2007. március 15-én Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Tandi Lajos újságíró, művészeti író


A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar–rajz szakán végzett 1971-ben. A Délmagyarország munkatársaként éveken át művészeti kritikákkal, közéleti publicisztikával, képzőművészeti írásokkal jelentkezett. Dolgozott az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójában, több ciklusban az önkormányzat sajtótitkáraként. A Szeged című folyóirat alapítója, máig főszerkesztője. Számos kiadvány, művészeti album szerkesztése fűződik a nevéhez, köztük a tegnap bemutatott Kass-albumé és Kodály-emlékkönyvé.

Juronics Tamás balettművész


A Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatának elvégzése után Imre Zoltán hívására szegődött a Szegedi Baletthez. 1991-től önálló koreográfiákkal mutatkozott be, 1993-tól a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője. A magyar koreográfusok közül az elsők között használta a kortárs tánc elemeit koreográfiáiban. Nemzetközileg elismert alkotó, nevéhez több mint negyven koreográfia fűződik. Művészetével városunkra irányította a táncművészetet kedvelők és értők figyelmét itthon és szerte a világban. Szegedért-érmes, érdemes művész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező biztosítás: január 30-áig

Szeged - Akár biztosítási alkuszon, akár közvetlenül a biztosító munkatársánál kötötte meg kötelező biztosításáról szóló szerződését az autós, a rendelet szerint az ő felelőssége, hogy az első díjat időben befizesse. Tovább olvasom