Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Díjat hozott a közelség szerepe

Szeged - Jól mutat a szakmai önéletrajzban, de a karrierépítés első lépése is egy jó tudományos diákköri dolgozat. Így gondolják ezt sokan a szegedi egyetem gazdaságtudományi karán. Az intézmény az Országos Tudományos Diákköri Konferencián saját kategóriájában idén is aratott: 13 TDK-s versenyzője közül 11 díjjal tért haza. Erről is beszélgettünk egy aranyérmessel és a kar TDK-mozgalmának tanár-vezetőjével.
– A gazdaságtudományi kar oktatói szívügyüknek tekintik a tehetséges hallgatók gondozását. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a két helyi döntő után színvonalas dolgozatokkal neveztünk az országos versenyre – értékel Lukovics Miklós. A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a tudományos diákkörökkel foglalkozó bizottság titkára sokat dolgozik azért, hogy sikerüljön motiválni és felkészíteni azokat a hallgatókat, akik az órákon is kiemelkedően teljesítenek.

A közelség szerepe az ITD-klaszterek kialakulásában. Ez az egyik aranyérmes dolgozat címe. A Lengyel Imre professzor témavezetésével készült művének lényegéről Vas Zsófia azt mondja, sikerült kimutatnia: a szoftveripar szegedi virágzásában meghatározó, hogy a vállalati vezetők és az informatikai szakemberek zömét adó képző háttérintézmény, a Szegedi Tudományegyetem, illetve az ilyen profilú cégek koncentrálva, egymáshoz való közelségük révén tudnak hatékonyan együttműködni. A Szegedet mint tudásszigetet jellemző tanulmányt a vizsgálatba bevont több mint hetven vállalkozás ugyanúgy hasznosíthatja, mint a szerző. Diákként írt művét ugyanis a ma már PhD-hallgató Vas Zsófia továbbfejleszti – doktori dolgozattá.

Vas Zsófia és Lukovics Miklós karrierje is tudományos diákköri dolgozattal indult. Fotó: Miskolczi Róbert
Vas Zsófia és Lukovics Miklós karrierje is tudományos diákköri dolgozattal indult. Fotó: Miskolczi Róbert

– Kör-e-maillel indul a toborzás. Az első, tanév eleji megbeszélésre legutóbb nagyjából ötven diák – a kar hallgatói közül minden tizedik – jelent meg. Ott általában nem csak én ismertetem a háromhavi kemény munka, a 80 oldalnál nem hosszabb dolgozat elkészítésének előnyeit. A kar OTDK-nyertesei személyes élményeikkel is hitelesítik ezen elfoglaltság értékét – enged bepillantást munkamódszerébe Lukovics Miklós. A 2003-ban hallgatóként, 2009-ben témavezetőként OTDK-n első helyezett fiatal oktató meggyőzően érvel: a kedves tantárgy vagy tanár, esetleg mindkettő a kiindulópont, de minden diák megtalálhatja azt az izgalmas témát, amelyről szívesen olvas és gondolkodik, s végül fölmutat valami új összefüggést, eredményt.

A 30–32 beérkező témavázlatból általában 8–9 versenynevezésre is alkalmas TDK-dolgozat születik. A kari munka koordinálása Sallai Miklós egyetemi docens feladata is. A „tédékások" összetartó csapat: alkalmanként együtt is buliznak.

– Megtapasztalhatjuk, mit jelent egy tudományos téma meghatározása, az ahhoz kötődő szakirodalom feldolgozása. Újdonság a témavezetővel való folyamatos konzultáció, de a terjedelmesebb dolgozat megírása is. Hasonlóképpen művünknek az oktatóinkból álló szigorú szakmai közvélemény előtti megvédése, majd átdolgozása és prezentálása a versenyen – sorolja a munkaszakaszokat Vas Zsófia. – De ezzel nincs vége: külön érték, hogy szakmai kiadványban publikálhatjuk a nyertes művet. Például az én dolgozatom a regionalitást középpontba állító folyóiratban, a Tér és Társadalomban lát napvilágot. Mindez az elhelyezkedéskor értékes versenyelőny.

Hatékonyság

A díjazott és nevezett dolgozatok mutatójával kiemelkedett az idei mezőnyből az SZTE GTK. Csaknem kétéves előkészítő munka után a mostani megmérettetésre 20 szerző 13 dolgozatát nevezték – 11 díjat nyert. (Aranyérmet 6, bronzot 2, tagozati különdíjat 3 tanulmány érdemelt – a zsűri szerint.) Idén az abszolút intézményi rangsort is a szegediek nyerték – a Corvinus és a pécsi egyetem gazdasági kara előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati pénzből fejleszt a füvészkert

Szeged - Eddig 8 millió 600 ezer forintot nyert a szegedi füvészkert egy európai uniós fejlesztési… Tovább olvasom