Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Díjazzák a drogcentrumot

Ingyenes tűcsere a szegedi drogcentrumban. A fecskendőkből havonta 400-at vizsgálnak, hogy kiderüljön: mit fogyasztanak a fiatalok. Kimagasló szakmai munkájáért állami elismerést kap a kábítószer-ellenes világnapon a szegedi drogcentrum. Az intézmény nemcsak a szerhasználókon, a városon is segít: önkéntesei összeszedik a kábítószer-hulladékot, megtisztítják az utcákat egy nemzetközi program tagjaként.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI) veheti át a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum elismerését a mai drogellenes világnap alkalmából. – Magyarországon elsőként hoztunk létre serdülő rehabilitációs intézetet Szatymazon, de az intézmény egész munkáját elismerik a díjjal. A megelőzés, az ambuláns és a rehabilitációs ellátás, valamint a fiatal- és a felnőttgondozás területén minden kolléga számára pozitív visszajelzés az elmúlt években végzett munkájukért – fogalmazott az országban elsőként, 1987-ben életre hívott szegedi drogcentrum vezetője, Arany Zoltán.

Kevés hasonló, integrált és teljes körű szolgáltatást nyújtó intézmény van ma Magyarországon a szakember szerint, aki úgy véli, ennek és innovatív hozzáállásuknak köszönhető az elismerés. Utóbbira példa, hogy a szegedi központ csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet 2015-ben indított programjához. A Tisztább kép nevű kezdeményezés – román, szerb és négy hazai megyeszékhely, köztük Szeged – részvételével a helyi drogfogyasztási szokások feltérképezését tűzte ki célul. Ennek eszköze a mintagyűjtés.

Ingyenes tűcsere a szegedi drogcentrumban. A fecskendőkből havonta 400-at vizsgálnak, hogy kiderüljön: mit fogyasztanak a fiatalok.
Ingyenes tűcsere a szegedi drogcentrumban. A fecskendőkből havonta 400-at vizsgálnak, hogy kiderüljön: mit fogyasztanak a fiatalok.

– Eddig is gyűjtötték önkénteseink a várost szennyező droghulladékot, többek között fecskendőket, így Szeged nem tartozik a szennyezett települések közé. De ha bejelentést kapunk, munkatársaink begyűjtik a szemetet. Emellett a Fésű utca 4.-ben található drogambulancián cseréljük a használt tűket: így csökkentjük a fertőző betegségek terjedését, illetve a drogszemét mennyiségét, hiszen nagyon magas a cserearányunk – fogalmazott Arany Zoltán, akitől megtudtuk: a Tiszta kép programmal Szegedről havonta 400 mintát küldenek a debreceni egyetemre elemzésre, így a bizonytalan eredetű és összetételű, új pszichoaktív szerekről, azaz a dizájnerdrogokról és fogyasztóikról is többet tudhatnak meg.

– Ez nem azt jelenti, hogy nőtt az intravénás droghasználók száma Szegeden: hanem a használt szerek változtak, a dizájnerdrogok nyernek teret a fiatalok körében. Az egyik Bács-Kiskun megyei településről például nemrég kerestek meg, hogy segítsünk visszaszorítani a drogfogyasztást. Hasonló kérésekkel szinte minden héten megkeresnek bennünket. De a gyermekek biztonságáért a családjuk, ismerőseik is tehetnek, erre mutat rá a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja is. Együtt most – ez a legfőbb üzenetünk – beszélt a drogcentrum vezetője a szegedi programokról, amelyek részeként flashmobot tartanak a Dugonics téren ma 17 órától.

– Az akció ráirányítja az emberek figyelmét arra, hogy lássuk meg a jeleket, mert ez a mi közösségünk, ezek a mi gyerekeink, nekünk kell kezelni a problémáikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szomjas voltam, és innom adtatok˝

Vegyen nekik ásványvizet a boltban, mert őket nem szolgálják ki - erre kérték a Tisza-töltésen futó olvasónkat az erdőből előjött menekültek. Tovább olvasom