Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Dinnyeárusok úton-útfélen

Szeged - Dühöng a gyümölcsszezon, bőséges az őszibarack- és a dinnyetermés. Tele az összes szegedi piac. A leleményes árusok úton-útfélen próbálkoznak: lakótelepen, benzinkútnál, körforgalom tövében – engedéllyel és anélkül.
Bevált, ezért három éve bérli Szegeden a Debreceni utcai szupermarkettel szemközt a 10 négyzetméteres helyét egy dinnyés. Két hónap a szezon, ezért reggeltől estig nyomja. A szomszéd bolt és a medgyesi dinnye vonzza a kuncsaftokat. Nevét és arcát nem vállalta a középkorú férfi, azt viszont elmondta, tavasszal kezdi beszerezni az összes hatósági – közterületi, tisztiorvosi, állat-egészségügyi – engedélyt, hogy mire a termés beérik, már fogadni tudja. Azt mondja, nem kockáztat, mert mindennapos az ellenőrzés.

Nem közterületen, hanem a benzinkút portáján árul az a feltűnően csinos diákmunkás lány, aki két nap óta őriz egy fabódét és jó néhány dinnyét a Vásárhelyi Pál utcai körforgalomnál. Török Alexa fogorvos hallgató, diákszövetkezet közvetítette, a benzinkútlánc pedig több töltőállomásán fogott idén először ebbe a melléküzemágba. Nem sok sikerrel. Reggel 9-től este 6-ig inkább csak füttyögnek, beszólnak a sofőrök Alexának és a váltótársának.

A Vásárhelyi Pál utcai körforgalomnál nem igazán fogy a dinnye, autóval megálln sem lenne könnyű, de mindenkinek tetszenek a csinos árusok. Fotó: Schmidt Andrea
A Vásárhelyi Pál utcai körforgalomnál nem igazán fogy a dinnye, autóval megálln sem lenne könnyű, de mindenkinek tetszenek a csinos árusok. Fotó: Schmidt Andrea

Idén árul először Szécsiné Báló Dragica a Bajai út és a Nyugati elkerülő út találkozásánál. A 21 éves nő hat testvérével egy hete kezdte a zöldséges bizniszt, családtagjai ülnek a közeli csomópontban is. Hajnali 6-tól este 10-ig árul, de már tervezik, hogy nonstop váltják egymást. Jó napokon túlad akár 50 mázsa dinnyén is. Azt mondja, jó a hely, le lehet a standjához kanyarodni a főútról, és nagy az átmenő forgalom. Úgy gondolja, nem is csak idénre, hanem egy kalap alatt 5 évre fogják lefoglalni ezt a helyet. Ide ugyanis a Magyar Közút Kht. hozzájárulása kell, Dragica szerint az már megvan. Utánanéztünk, sehová nem adott ki ilyet az állami közútkezelő. És kell még engedély a terület gazdájától, a Maty-éri evezős központtól. Náluk, a fiatal nő is elismerte, még nem jártak.

Havibérlet

A szegedi önkormányzat általános igazgatási osztályán a közterületekre lehet helyet foglalni. Ők nézik meg, nem zavarja-e a forgalmat. Havonta a nagykörúton belül 1000 forintba kerül egy négyzetméter, a körúton túl 600, a körtöltésen kívül már csak 400. Tegnap mindössze 4 engedélyről tudtak a hivatalban. Ennél pedig jóval több asztalkát, standot, sátrat látni. Ellenőrizni a hivatal is megy az árusokhoz, amúgy az illegális területfoglalók büntetése a közterület-felügyelők reszortja.

Olvasóink írták

  • 1. Busdriver 2009. július 24. 18:24
    „Amilyen cuccban vannak azok a csajszik, én még azon sem csodálkoznék, ha baleset lenne ott..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 milliót kell fizetnie a Reök-kávézónak

Szeged - Ki kell fizetnie visszamenőleg a Reök-kávézó üzemeltetőjének az elmaradt bérleti díjat,… Tovább olvasom