Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Dinnyerazzia: görög-e a görög?

Szeged - Utcai dinnyeárusokat ellenőriztek hétfő délelőtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai. A vidékfejlesztési tárca célja a dinnyetermesztés és -piac szabályozása.
– A görögdinnyének épnek, egészségesnek kell lennie. Kóstoljuk, átnézzük, idegen illata sem lehet – magyarázta Székely Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény-egészségügyi Határállomás Növényi Termékellenőrzési osztályvezetője hétfő délelőtt egy Debreceni utcai dinnye- és gyümölcsárusnál.

Országos élelmiszerbiztonsági ellenőrzésbe kezdett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. Az augusztus 26-áig tartó országos akcióban a növény- és talajvédelmi hatóság kiemelten ellenőrzi a friss fogyasztásra szánt zöldségek és gyümölcsök minőségét, növényvédőszer- és egyéb esetleges mérgezőanyag-tartalmát. Arra külön odafigyelnek, hogy megfelelően dokumentálták-e a termék származását. A nyári zöldség- és gyümölcsellenőrzés része a célzottan elrendelt dinnyerazzia is.

Utcai dinnyeárusokat ellenőriztek hétfő délelőtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai. Fotó: Segesvári Csaba
Utcai dinnyeárusokat ellenőriztek hétfő délelőtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai.
Fotó: Segesvári Csaba

Székely Tamás információi szerint külföldi, túlérett, „idegen ízű" dinnyék árasztották el a piacot. A poshadt dinnyét árusítókat élelmiszerellenőrzési bírsággal sújtják, ami 15 ezer és 2 milliárd forint közötti összeg lehet, a termelő bevételétől, boltja nagyságától függően.

– Örülök, hogy megjöttek az ellenőrök, gyakrabban is jöhetnének – magyarázta egy vásárló, aki szerint a revízióval kiszűrhetik az import, rosszabb minőségű terméket. A háromfős ellenőrcsapat megnézte az árus engedélyeit és a dinnye származását igazoló papírokat – mindent rendben találtak. – Az import dinnyének mind beszáradt a vége, aki ért hozzá, egyből észreveszi – magyarázta a Debreceni utcai árus, hozzátéve: „jó lenne, ha minden árust végigjárnának az ellenőrök".

Valóban görög a görög? Fotó: Segesvári Csaba
Valóban görög a görög?
Fotó: Segesvári Csaba

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap jelentette be Budapesten: új rendelkezések lépnek életbe a héten a dinnyetermesztés és -piac szabályozására, mivel értékesítési gondokkal küzdenek a magyar dinnyetermesztők. Minőség alapján két kategóriába sorolják a gyümölcsöt: az egyik kategóriába a teljesen kifogástalan, hibátlan áru sorolható, a másikba a hibás. Az árusításnál a tárca rendeletileg regisztrációhoz kívánja kötni a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
  • 26. szelladorjan 2011. július 13. 08:59
    „Jozko!!!! Pont amiről írsz az nem szabályos... engedély nélküli mérleggel mért dinnyét fizettél ki.... Vajon többet vagy kevesebbet fizettél, mint kellett volna????”
  • 25. jozko 2011. július 12. 22:59
    „"Ellenőriztem" a makkosházi végállomásnál, a trafőház melletti standot.
    Tiszta elárúsítóhely, tiszta árú, kedves kiszolgáló, nyugta kérés nélkül
    /egy KFT bélyegzőjével/.

    Az ebédidőben megvett dinnye estg állt a hűtőben - behűtve kitűnő volt!

    Természetesen a fix, működési engedéllyel üzemelő üzletek híve vagyok, nem szívesen
    vásárolok utcán - házalóktól meg végképp nem!!- de az ilyen szabályosan, engedéllyel működő
    standok létjogosultságát szezonáruk esetében támogatom.

    Jó, ha a dömpingárú frissen, a legrövidebb úton a Vevő közelébe kerül.
    A jól bevezetett , megbízható kis üzletek piaci pozíciója nem romlik olyan sokat egy-egy ilyen szezonárúval!

    A papír nélkül, sutyiban, csak úgy a földről, vagy egy sebtében leállított utánfutóról árúsítást
    viszont szemrebbenés nélkül, "tettenérés" esetén felszámolnám, az árút elkoboznám és megsemmisíteném-
    az a tevékenység ugyanis tényleg a nepperek és csalók műfaja - és rendszerint egészségkárosító is!

    Ma viszont kedvező tapasztalatokat szereztem dinnyevásárláskor!
    Kívánok mindenkinek hasonlót!”
  • 24. ibibi 2011. július 12. 19:14
    „nevetséges a bírság, soha senki még meg nem büntettek mert rossz izü volt a dinnye.”
  • 23. vityillo65 2011. július 12. 16:25
    „Egy a lényeg: ne kelljen kidobni, mivel a lékelés már nagyon régen megszűnt. Oké, vegyük a magyar dinnyét, de akkor legyen az is vékony héjú, ízletes. Nem néhány forintról van szó!”
  • 22. kiokushyn 2011. július 12. 12:24
    „Jó! Legyen dinnye magyar!
    Vegyük
    !De akkor NE vegyük a kínai gagyit!”
  • 21. szelladorjan 2011. július 12. 10:23
    „Tisztelt Délmagyarország szerkesztősége!

    "Örülök, hogy megjöttek az ellenőrök, gyakrabban is jöhetnének - magyarázta egy vásárló, aki szerint a revízióval kiszűrhetik az import, rosszabb minőségű terméket. A háromfős ellenőrcsapat megnézte az árus engedélyeit és a dinnye származását igazoló papírokat - mindent rendben találtak. - Az import dinnyének mind beszáradt a vége, aki ért hozzá, egyből észreveszi - magyarázta a Debreceni utcai árus, hozzátéve: ,,jó lenne, ha minden árust végigjárnának az ellenőrök".

    Reagálnék a cikk ezen részére, mert felháborítónak tartom, hogy éppen a képen látható árusok nem megfelelő mérleggel dolgoznak!!Ugyanis ennek a mérlegnek hazánkban nincs is engedélye, és ebből kifolyólag nem is hitelesíthető!!! És akkor kérdezem én, ha nem hitelesíthető mérleggel ad el valaki akkor az kit is károsít meg???? Az államot a hitelesítési díjjal, a vevőt a nem pontos méréssel, vagy esetleg a saját hasznát MÉRI EL vele??? Csak azért mert a fogyasztóvédelem hagyja ezt a mérleget árusítani?????

    Tisztelettel!”
  • 20. papsajt 2011. július 12. 10:13
    „"17. CID 2011.07.11. 22:52
    Valaki hozzáértő árulja már el nekem, miért olyan <moderálva> a medgyesegyházi dinnye ? A klíma, a föld, vagy a víz más, mint az alföld egyéb területein ?"

    Nem vagyok hozzáértő, csak nagyfogyasztó :) de egyszer én is rákérdeztem. Állítólag "a zsíros fekete föld" a lényeg.
    pl korábban a mzőhegyesi cukorgyárnak volt a legédesebb cukorja az országban, mert a környéken termelt cukorrépa is kivételesen jó minőséget tudott.”
  • 19. traktordj26@gmail.com 2011. július 12. 10:05
    „Ilyenkor örülök, hogy vidéken lakom és amennyit a családom és én elfogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt azt megtermeljük:) Nah annak tuti nem kifogásolható az eredete:D”
  • 18. Moon 2011. július 12. 08:59
    „Ugye a hipermarketeket is ennyire precizen ellenörzik?”
  • 17. Vanek_B._Eduárd 2011. július 11. 23:17
    „Nyugtát kell kérni az utcán árulótól és ha kiderül, hogy trutyi, aznap vagy másnap visszavinni neki ?”
  • 16. CID 2011. július 11. 22:52
    „Valaki hozzáértő árulja már el nekem, miért olyan <moderálva> a medgyesegyházi dinnye ? A klíma, a föld, vagy a víz más, mint az alföld egyéb területein ?”
  • 15. CID 2011. július 11. 22:07
    „JABBA : Rokon, adott blokkot ? :)”
  • 14. JABBA 2011. július 11. 21:08
    „Mórahalomról veszem a dinnyét rokontól vagy szintén rokontól, aki nem messze lakik Medgyesegyházától.

    1x vettem hirtelen döntéssel tápén egy ideiglenesen árusító garázs dinnyeárustól, de kár volt. Medgyesházinak mondott dinnye aznap este a kukában landolt. Valyon az ilyeneket miért nem ellenőrzik? Se számla, se blokk, se semmi.”
  • 13. klj_54 2011. július 11. 20:22
    „12. Ferrer 2011.07.11. 19:14
    Mint már írtam belülről ismerem a dinnyés életet.
    Aki árul azok nagy része azt sem tudja hány éjszakán keresztül kellett fűteni a palántára, hogy ne fázzon meg.
    Magyarul, a papírral vélelmezhetően visszaélő viszonteladók szállták meg Szeged városát.
    Akitől kérdeztem kis szakmait az nézett rám mint bálám szamara, nem is vettem tőle!”
  • 12. Ferrer 2011. július 11. 19:14
    „Nem értem némelyik kommentelőt. Ha a rengeteg meló után a paraszt piacolni akar, akkor végül is megteheti, de olcsóbban is túladhatja valakinek, akik szintén haszonnal eladják az utcán, az ő választása. Ez a kereskedelem.”
  • 11. bánki 2011. július 11. 18:58
    „A Szilléri közepén van egy db Medgyesegyházi ! - A többi ,,ős termelő " !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    (Felső Tiszapart és tsi !)”
  • 10. papsajt 2011. július 11. 17:50
    „kérdeztem a múltkor a Marson a viszonteladó "őstermelőt", mi lenne ha idejönne egy medgyesegyházi kamion és annyiért adná a dinnyét mint a felvásárlónak, 30 Ft-ért?

    Káros lenne az egészségére ,volt a válasz.

    pedig csak így lehetne letörni a gusztustalanul magas hasznot”
  • 9. zoltanszabo 2011. július 11. 17:27
    „Azt kellene jól megbírságolni --aki beengedi az országba a külföldi dinnyét !
    Majd ha a magyar elfogy--jöhet a külföldi ! DE ADDIG : N E !!!!!!!”
  • 8. Zsoltee0716 2011. július 11. 17:09
    „"külföldi, túlérett, ,,idegen ízű" dinnyék árasztották el a piacot. A poshadt dinnyét árusítókat élelmiszerellenőrzési bírsággal sújtják, ami 15 ezer és 2 milliárd forint közötti összeg lehet, a termelő bevételétől, boltja nagyságától függően."

    akkor a Tescoba meg az ilyen hipermarketekbe kellene ellenőrizni!! Jaa azt nem szabad, azt tiltja az unió.”
  • 7. vogyo 2011. július 11. 15:47
    „Az "idegen illat" megállapítást megnézném:):):)
    Örüljetek, hogy van dinnye. Jó termés van az idén. Vegyük a hazait, és örüljünk, hogy nem kell hosszan cipelni...”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszibarack-fesztivál és falunap Szatymazon

Ismét őszibarack-fesztivált és falunapokat rendeznek Szatymazon július 16–17-én. A vendégek a híres szatymazi barack több fajtáját is megkóstolhatják. Tovább olvasom