Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Dinnyés József jubileumi koncertje Szegeden

Szegeden negyven évvel ezelőtt alakult meg az Angyalok együttes, melyben Dinnyés József basszusgitáron játszott. A zenekar feloszlását követően Dinnyés elhagyta Szegedet, s negyven éven át járta az országot, daltulajdonosként. A héten a Magyar Rádió szegedi stúdiójában rögzítették összegző estjét.

Negyven év dalait válogatta csokorba Dinnyés József, akinek estjét a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójában rögzítették. Fotó: Karnok Csaba
– Pol Pot megyében nem volt maradásom, nem szerettek az elvtársak. Az Angyal zenekarral történt az első nyilvános megpróbáltatás, aztán úgy döntöttem, egyszemélyes zenekarommal elhagyom Szegedet – mesélte Dinnyés József. – A megzenésített versek, Bob Dylan dalai felé egy akkor megjelent újságcikk terelt: Nikolényi István több olyan költő, zenész nevét említette a rólam írt cikkben, akiket nem ismertem, de kedvet kaptam ahhoz, hogy megismerjem őket. Bob Dinnyésnek is hívtak, így az irány adott volt.

A szegedi születésű fiatalember országjáró énekmondóvá és daltulajdonossá lett. – A hetvenes években kétféle gondolat uralkodott. Az egyik: élre törni, országos ismertséget szerezni bármi áron. Ilyen volt például az Illés zenekar. Hozzáteszem: nincs nekem ezzel semmi bajom. Én másik utat választottam, mert arra jöttem rá, az emberek közé kell menni, arról énekelni, amit ők gondolnak, amit én látok.

Dinnyés olykor kivívta a pártharagot is: előfordult, hogy egy-egy koncertjét letiltották. Országjáró élményei közül egy bonyhádi történetet említett. A sváb-székely faluban szerelmes lett egymásba egy fiú meg egy leány. Az egyik székely, a másik sváb család sarja – nem örültek a szülők. Mégis megoldották a dolgot úgy, hogy mindenkinek jó legyen. A falu főutcáján tartották a lagzit, az utca egyik oldalán a svábok, a másikon a székelyek mulattak, középen pedig, a kocsiúton állt az ünnepre megterített asztal. Dinnyés a történetek egy részét dalba foglalta, és sok verset megzenésített.

Most azt mondja: hogy mellőzték, soha nem bánta. Azt viszont igen, hogy nem engedték a lemezeit megjelenni. A daltulajdonos most Budapesten él, szabadiskolájában öt század kultúráját, történelmét, zenéjét ismerteti meg az érdeklődő fiatalokkal. A szabadiskola anyagát multimédiás CD-n szeretné kiadni. Az egyszemélyes zenekarokról azt mondja: van utánpótlás. A Petőfi rádióban négyhetente Versben, dalban címmel jelentkező műsora jó alkalom arra, hogy a 21. század gitáros énekmondói nyilvánosságot kapjanak.


Negyvenek

Dinnyés József estjén negyven év negyven dala hangzott el tegnap este a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójában. Saját szerzeményei mellett Radnóti Miklós, Utassy József, Ady Endre, Baka István, Tőzsér Árpád, Bella István, Juhász Gyula megzenésített verseit is hallhatta a közönség. Az estről készült hangfelvételt a Petőfi rádió tűzi majd műsorra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beruházás csak sztráda mellé jön

Közel 200 szakember érkezett tegnap Szegedre az ország más térségeiből és Romániából, hogy részt… Tovább olvasom