Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Diplomás is kötelezhető árokásásra közmunkában

Csongrád megye - A tavalyi 160 milliárd helyett idén 64 milliárdot lehet elkölteni közmunkára. Mindenkinek minden szintű munkát vállalnia kell, különben kizárja magát a támogatásból. A városüzemeltetési tanácsnok szerint jobb az új rendszer, a közfoglalkoztatási bizottság volt vezetője úgy látja, több sebből vérzik.
Két éve indult a közfoglalkoztatási program. A munkaügyi központ adatai szerint megyénkben 2009-ben 4703 aktív korú munkanélküli vett részt a programban. A 28 ezer 500 forintos szociális segélynél – később rendelkezésre állási támogatásnak hívták – közmunkával lényegesen többet lehetett keresni: havonta átlagosan 52–53 ezer forintot. Szegeden 2009-ben 2500-an, tavaly 2700-an éltek a lehetőséggel. 100-an voltak közülük diplomások. A főszabály szerint mindenkinek a végzettségének megfelelő vagy egy szinttel alacsonyabb fokú munkát kellett elvállalnia.

A közmunkások zömét önkormányzati cégek foglalkoztatták, amely egy fillérjébe sem került a munkaadónak; a bérek és járulékok 5 százalékát az önkormányzat, a többit az állam fizette. Legnagyobb foglalkoztató a környezetgazdálkodási kft. volt, egyszerre átlagosan 200 fővel. A közmunkások többsége 6 órát teljesített, és évente minimum 90, maximum 200 napot dolgozhatott. Ez Szegednek összesen évi 28 millióba került.
Munka lenne

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkaerő-átcsoportosítással hidalja át az időt, amíg a régi helyett működni nem kezd az új rendszer. Forgó Henrik csanyteleki polgármester azonban korántsem ennyire bizakodó. A 4 órás közmunkával egyetért, ezáltal több embert lehet elhelyezni. Hátránya viszont szerinte az, hogy gyorsan kikerülnek a rendszerből a szóba jöhető munkavállalók. Félő, hogy nem marad férfi munkaerő a nyári és őszi feladatok elvégzéséhez. Kivételként kezelné a belvízi védekezést, ahol nem életszerű a napi 4 óra, mert két műszakot kell bevetni.Az új közfoglalkoztatási programról Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára az MTI-nek elmondta: most bérpótló juttatás adható, az eddigi 270 ezer jogosultból 200 ezret vonnak be a közmunkába. A többséget, 150 ezer embert 4 órában. (Eddig évente 160 milliárd forintot költöttek közfoglalkoztatásra, és felülről nyitott volt a kassza – a szerk.) Most 64 milliárdot szánnak a célra, amire pályázni kell a munkaügyi központon keresztül. Az eddigi önkormányzati foglalkoztatás mellett két másik pillér is megjelenik. Lesz országos közmunkaprogram a 64 milliárdos költségvetésből 20 milliárd értékben. Beléphet a vállalkozói szféra is, de maximum 70 százalékos támogatást kaphat. Aki nem akar dolgozni, vagy nem lesz meg idén a minimum 30 napja, az 2012-től nem kaphatja meg a havi 28 ezer 500 forintját sem.

Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselő, az önkormányzat városüzemeltetési tanácsnoka szerint előnyösebb az új szisztéma, mert a közmunka eddig szociális jellegű ellátás volt, mostantól a munkaerőpiacon való megkapaszkodást segíti. Ménesi Imre MSZP-s önkormányzati képviselő, a közfoglalkoztatási bizottság volt vezetője úgy látja, a létszám harmadának semmilyen esélye nem lett volna máshol elhelyezkedni a végzettsége vagy a munkabírása miatt. A lecsökkentett büdzsé miatt tart attól, hogy nem tudnak mindenkit foglalkoztatni. Attól is fél, hogy mivel a rövid munkáért járó bér alig lesz több a segélynél, nem éri meg dolgozni, és a munkavállalók kibújnak a munka alól. A képviselő kiszámolta: ahhoz, hogy foglalkoztatni tudják az eddigi közmunkásokat, Szegednek minimum 500 millió forintot kell nyernie a pályázaton.

Olvasóink írták

87 hozzászólás
 • 87. szilléri 2011. január 06. 19:52
  „Ha van időtök, olvassátok el a szöveget !
  ,,Cseh Tamás illegalitásban

  Ott én elszúrtam pont ´88-ban
  Elvettem feleségül Marit
  Pont ´88-ban, március hóban
  Midőn a politika szakít

  S a komcsik pártja megy új irányba
  S velük a Mari apja, aki
  A régi gárda kemény titánja
  És pont az ő lánya volt Mari

  Március hóba´ ütött az óra
  Elvettem épphogy ezt a Marit
  S még aznap este majd hanyattesve
  Hallom az após pártja szakít

  Mondok apósnak:
  te aztán jó vagy
  Marha nagy politikus, öreg
  Az ember nősül,
  hozzádmegy vőül
  S bánja rögtön meg

  Ha előbb mondod,
  hogy ti lekoptok
  Hiába Marin a nagy didi
  Popó hiába, ha komcsi lánya
  Frász, aki elveszi

  Sírt ott az árva,
  hogy így-úgy a lánya
  De én csak rosseb aki megesz
  Majd medvebőrre ketten ledőlve
  Megittunk whiskyt három rekeszt

  S ottan ledőlve, kissé enyhülve
  Rászólok: tudod, hogy mit, öreg
  Mit előbb mondtam,
  azt csak kínomban
  Mondtam a Marit illetőleg

  A whiskyd is jó, a lányod is jó
  S azért, mert a pártod most szakít
  S hogy én elszúrtam pont ´88-ban
  Nem balhézok itt

  Mennek az évek, jönnek az évek
  Azért a komcsik pártja kemény
  Vonuljunk máma illegalitásba
  Hátha van remény

  Ugrott apósom, nagy régi sólyom
  Mindene az illegalitás
  Revolvert rántott és így kiáltott
  De jó kis elvtársam vagy, Balázs

  Bár én elszúrtam ott ´88-ban
  Egy komcsi házba mentem vejül
  Azért az hőstett, hogy az időknek
  Néha az ember szembeszegül

  Az após pisztolyával megyünk
  illegalitásba
  Megtanít, mi a vörös segély
  Éj-nap összebújva,
  röplapokat nyomva
  ||: Az ember a jég hátán is megél :||”
 • 86. novaklaszlo56 2011. január 06. 18:37
  „Igen, ha nem menne a mutyizás - szinte csak az megy mindenütt -, akkor nem is lenne akkora baj, viszonylag élhető lenne az ország. De nem az.
  Másrészt a munkáról szóló hőskölteményeket, meg hogy ki lapátoljon (büntetésből, a fene a diplomás pofáját enné meg...), tessenek kérem viharos gyorsasággal elfelejteni! A sztahanovista öntudat már nem hajtja a szocialista brigádokat, valami más lépett (vissza) a helyébe. Ennek megfelelően szíveskedjenek tekinteni a BMW-re, a Mercédeszre, a kétkezi melósra, a diplomásra, a sikeresre, a sikertelenül vergődőre, az elhullóra és általában mindenre és mindenkire. Hogy jobban értsék: szó sem lehet többé kényszermunkáról (az önként vállalt, megalázó közmunka nem kényszermunka, még akkor sem, ha más lehetőség híján ezt sokan kényszerülnek elvállalni), munkatáborról, és arról sem, hogy nyilvánosan osszák egymásnak az észt a "debezzegazénidőmben", a "könyvtárruhatárételkihordószak" és egyéb, egymást minősítő, elítélő, büntető kirohanásokkal és igyekezetükkel. Én a magam részéről tudomásul vettem, hogy az önök többségi akaratából farkas törvények uralkodnak, meg kiszámíthatatlan viszonyok, virágzik a korrupció, meg a "bátyámuramöcsémkomámsógorjóbarát" mutyi, és ennek megfelelően fogok viselkedni önökkel a jövőben. A nyavalygásukra, nyüszítésükre, halálhörgésükre azonban mostantól én is csak annyira vagyok kíváncsi, amennyire önök tanúsítottak fogékonyságot mások sóhajai iránt eleddig: semennyire.
  Illendőségből, tehát a tartalomra nézvést semmilyen garanciát nem vállalva: boldog új évet és sok sikert mindannyiuknak az egymás kiszorításával és büntetésével elképzelt önmegvalósításukhoz! Mától megpróbálom én is ezt tekinteni természetesnek, s mivel nem tartom magam lepusztult agyúnak, a sikerben is teljesen biztos vagyok, ha már így kívánják.

  Tisztelettel (üres, sőt, meglehet hazug formaság ez is, mint tudják):
  Novák László”
 • 85. spiler 2011. január 06. 17:25
  „a diploma több millió az államnak és a szülőknek
  inkább munkát adjanak a végzettségüknek megfelelően....1 miller munkahelyből csak tellik
  van sok képzetlen 8 ált.isk azokkal lapátoltasson és a segélyekért sorbaállók,valamint a bmw,audi tulajok is fogjanak lapátot-azok a kopaszok...
  Szegeden ez nem megy ,gyerekeink Pestre járnak dolgozni.......munkát,kenyeret!!!!!!!!!!fideszesek”
 • 84. CID 2011. január 06. 14:42
  „Nahát nahát, látom nem sok magasan kvalifikált, piacképes diplomával rendelkező jelentkezett :) Ezen, azért el kellene gondolkozni. Sajna, mostanság az dívik, hogy mindegy milyen csak diploma legyen. Sajna egynémely munkahelyen kötelesek többet fizetni, ha valakinek felsőfokú végzettsége van, még ha, az adott munkakör betöltéséhez, akár a szakmunkás végzettség is elég lenne. Ilyen esetekben, nem kell csodálkozni, ha elhajtják a diplomájukat lobogtatókat.
  Jó szakmunkásból, meg kétkezi munkásból meg kevés van......
  Az egyik cimbim, amikor kb. 15 éve megismertem, szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezett. Őrizte a határainkat. Közben leérettségizett, majd szerzett egy tanári diplomát, majd rá 1 évre, nyugdíjba ment ( negyvenpár évesen ), s kapja a jól megérdemelt nyugdíját, melyet jócskán megdobott a végzettsége. Ezt mondjuk a versenyszférában, elég nehéz lenne kivitelezni, már csak azért is, mert ha az emberke jól végezte a munkáját, szakmunkásként, nem fogja jobban végezni diplomásként sem, pláne, ha a diplomájának köze sincs a munkaköréhez, így nem támogatják az iskola elvégzését.

  Egyik kollégámról ( két éve dolgozunk együtt ) most derült ki, hogy diplomája van ( szintén zenész ), eddig abban is kételkedtem, hogy leérettségizett :)

  Novák úr : cselekvési terv nem volt ( azt hagyom a magasan kvalifikált diplomásoknak:)), pusztán vélemény.

  Valahol írásából meg kiderül, hogy akár egy közmunka folytán is juthat valaki, normális, a képzettségét jobban megközelítő álláshoz, csak ne menne ez a mutyizás, amiben most sem változik a világ. Vityavezír ide vagy oda, sőt, lsd. IH :)”
 • 83. Valahol 2011. január 06. 12:27
  „Diplomásként közcélú munkán is, ha kellett takarítottunk, pakoltunk, sepertünk etc. Nem tudom, hogy ilyen kevés pénzből mennyi munkát tudnak adni majd embereknek ebben az új rendszerben.
  IGEN, MI IS AKARTUNK DOLGOZNI!!!! Nem csak a diplománknak megfelelő munkát. És mindenki gondolja el, hogy ezzel mennyit tudnak spórolni a cégek/vállalkozók. Éhbérért minden kötöttség nélkül van emberük, akinek van végzettsége is... akár diploma, akár szakmunkás nem kell neki senkit állandóra alkalmaznia. Ráadásul régen sokkal többet lehetett dolgozni, mint 30 nap/év. Alig vártuk, hogy újra melózhassunk, ha letelt a várakozási idő és közben persze nem kaptunk munkát rendeset, így megint jött a közcélúság.
  Volt ismerősöm, aki diplomával levélkihordást vállalt (Ő kérte az önkorinál, h bármit, de adjanak neki) el egy közintézményben. Ehhez elég lett volna a 8 általános is. Mikor rájöttek, hogy micsoda kincs rejtőzik náluk bekerült irodai munkára (pld. neki van nem csak alapfokú számítógép kezelői tanfolyamról is papírja pluszban, így sokszor ő segített a kollegáinak). Ja, a levélkihordáson a postát spórolják meg az ilyen helyeken. Szóval ott dolgozott és nagyon meg voltak elégedve a munkájával, ami így középfokú meló volt. Szerették volna, ha ott marad állandó munkatársnak. Adódott is egy szabad hely az osztályon és kérték, hogy vegyék fel őt mivel jó munkaerő, betanulta a munkát stb. A nagyfőnök is benne lett volna, DE!! felsőbb helyről szóltak, hogy le van stoppolva az állás valaki nagykutya ismerősének, akit valahonnét kibillentettek és KÖTELESEK VOLTAK AZT A MÁSIK EMBERT felvenni, alkalmazni. No comment. :-(”
 • 82. novaklaszlo56 2011. január 06. 00:33
  „81,
  Frappáns összefoglaló és cselekvési terv, itt-ott diszkriminatív elemekkel, meg egy figyelemre méltó, provokatív magjegyzéssel: "Nem a papírt, hanem az elvégzett munkát fizetik meg, ez a nagy büdös kapitalizmus :)"
  Ha mindent jól értek, akkor ezzel térek nyugovóra: valahogy így van ez, vagy így se. És remélem, tényleg jól értek mindent! :)
  Macskák réme, blöki is kezdi érteni - remélem! ;:) :D
  Aludjatok..., és legalább álmotokban szeressétek egy kicsit egymást! :) :) :) Jó éjt!
  :D Ha tudnátok... Mindegy, úgyse hinnétek. :) Aludjatok!”
 • 81. CID 2011. január 05. 23:20
  „Atya úr isten, minő tragédia :)
  Egyrészt, kíváncsi lennék, s szeretném ha jelentkeznének, azon magasan kvalifikált diplomások, akik kénytelenek lesznek árkot ásni. Tanárképzősök, vállalkozó managerek, bölcsészek, tengerbiológusok, könyvtárszakosok, kíméljenek.
  Másrészt frakk jelezte, mennyi mennyi műszaki szakembert keresnek, igaz nem Szegeden, de kicsiny hazánkban....
  Harmadrészt, miért gondolja, valaki, ha lehúz plusz 4 évet az iskolapadban ( + 30 % ), akkor neki, az élete végéig több fizetést kell adni ? Nem a papírt, hanem az elvégzett munkát fizetik meg, ez a nagy büdös kapitalizmus :)
  Macskák réme, meg nyugodjon már meg, Szeged, soha a büdös életben nem volt, és nem is lesz iparváros. Ne akarjál már blöki Szegedre banánérlelő/feldolgozó üzemet telepíteni, és raftingtúrákat se követelj hegymászással kombinálva.”
 • 80. novaklaszlo56 2011. január 05. 23:03
  „Ne is legyen, Nórikám drága! mert akkor ki tartja bennünk, csetlő-botlókban a lelket?
  Kérlek, mosolyogj ránk tiszta szívedből, és próbálj türelmes szeretettel szelídíteni, csillapítani minket! És egy percre se hidd el, hogy mindaz a kincs, amit felhalmoztál a mozgalmas, különös fordulatokban gazdag életed során, senkinek sem kell! Ez nem igaz, még akkor sem, ha ez a felingerelt világ látszólag átszáguld a fejed fölött! A saját múltját és jelenét tagadja, felejti, de ezt nem teheti büntetlenül. Szóval tarts ki, mert nagy szükség lesz/van a kincseidre! Nem tréfálok! Nehogy azt hidd, hogy gúnyolódom! Nagyon komolyan beszélek, hidd el! De szerintem érzed, tudod te ezt. És kérlek, bocsásd meg nekem, hogy tegezlek; ez nálam mindig az őszinte tisztelet jele. :)
  A felejtésről jut eszembe: "Mr. Orban forgets" - ez a címe annak a cikknek, amely a New York Times címoldalán jelent meg tegnap. De te ne felejts, kérlek, mert ha te is..., hát, akkor tényleg mindennek vége, Nórikám! De Te nem felejtesz, akkor sem, ha a történelem könyvek, meg a tanárok kötelességből ezt teszik is, s ez így van jól. ;) :)”
 • 79. zoltanszabo 2011. január 05. 22:54
  „T. 57.---és 65. kommentelők . Minden szavatok igaz. Szívemből beszéltetek !!”
 • 78. Nórikám 2011. január 05. 22:47
  „26.Hunny ! No, ezért írtam egyszer én, hogy akkor megyek szavazni, és arra a jelöltre, aki a 4 éves ciklust a minimál bér két-vagy háromszorosáért vállalja. Azt hiszem akkor ugye én már nem fogok szavazni! Arról az emberről elhinném talán, hogy az országért, a népért dolgozik. A többi csak hazudik, és a zsebét tömi. Ez itt a baj.”
 • 77. novaklaszlo56 2011. január 05. 22:44
  „Lehet, hogy ez etikátlan lesz a magyar, érthetetlen a német nyelvű olvasó, és elfogadhatatlan a moderátor számára, de ha már régi kedves barátom, Keiner itt van, és új érdeklődőt is hozott magával EAM személyében, a kedvükért, s mert EAM szóhasználata megriasztott kissé, megpróbálom:
  Zwangsarbeit? :)
  Die Arbeit des Dienstes. Ein Dienst der Gemeinschaft, zumindest in einer gut funktionierenden Gesellschaft. Aber hier, glaube ich nicht, es geht. Wir suchen einen Sündenbock suchen, bestrafen Arbeit ... So ungefähr. Tief in die Lücke, die am Rande dessen, was ist atemberaubend ist.
  Ezt a nyelvet nem beszélem, de lehet, hogy tanulnom kéne - és nem is elsősorban a nyelv miatt, hanem azért, mert sok értelmes gondolat birtokába juthatok, ha e nyelven beszélő emberekkel is érintkezni tudok. :)
  Kurzfristige und bald Weckruf. Gute Nacht!
  Vielen Dank, dass wachte über uns! :)”
 • 76. flexsnake*** 2011. január 05. 22:39
  „tavaly a cigány származásúak jeentős része orvosilag alkalmatlan volt, a nem cigányok jelentős része. Vagyis minden 3. cigány dolgozott, míg 4 nem cigányból 3 dolgozott. Az orvosok meg is mondták, tudják, ki és mennyiért ír agazolást az alkalmatlanságról. A hivatal elött kellett intézkedni egy cigány nővel szemben mert üvöltözött, idézem?
  "a rohadt magyar azt akarja hogy dolgozzak? mit képzel ez???!!"”
 • 75. Nórikám 2011. január 05. 22:36
  „4.scott1 : Nekem most nosztalgiám támadt, annó mikor az érettségi bizonyíitványommal állást kerestem - a tanácsnál- azt mondta az ügyintéző elvtársnő, örülhetek ha a Konzervgyár hagymát pucolni fölvesz! Ja, én adtam neki kölcsön a jegyzeteimet, a kidolgozott tételeimet, mert a nasasszony - lehett úgy 40- erősen sminkelve- akkor járt középsuliba, és osztotta az észt nekem. Úgy látszik sokakra most is ez vár. Azért ez nagyon szomorú. Komolyan mondom csöppet nem sajnálom hogy már öreg vagyok. Legfeljebb az a fájó, hogy nekünk mindig sz@r volt. Háborús gyerekek voltunk, "élveztük" a Rákosi érát, megértük 56-ot, "élveztük " a Kádár érát, jött a "rendszerváltás, jól megszívtuk azt is, - mi már nem tudunk újat kezdeni- "élvezzük" a nyögdijat, és még utálnak is bennünket, hogy még élünk. Hát bocsánat politikus urak, nincs mindannyiunknak "bátorsága" öngyilkosnak lenni.”
 • 74. EAM 2011. január 05. 20:37
  „A "kötelezhetö arokasas"-tol mar csak egy lepes a "munkaszolgalat"...”
 • 73. keiner 2011. január 05. 20:32
  „72. Szia! EAM! :-))
  Igazad van, mikor nem tudnak jó kiképszett embereket foglálkozni, akkor mennek, az bisztos.”
 • 72. EAM 2011. január 05. 20:22
  „Ha egy orszag nem tud diplomas emberieinek munkat adni,
  csak "arokasast", akkor ez

  az orszag, es tarsadalma szegyene...!

  (P.S.
  Gruß Jemand! An das Ufer der Elster...)

  :)”
 • 71. nikk525 2011. január 05. 20:06
  „tényleg!! igazán jó ötlet!!! dolgozzon csak a sok diplomás árokásásban, szemétszedésben!! egyébként tavaly én is benne voltam abban a 100 főben.. azért tanultam, hogy szemetet szedjek? ha tényleg ezt kell csinálnom, akkor csinálhattam volna már 18 éves korom óta, és lenne már 4év szolgálati időm........ ugyan.. lehet, hogy a régi rendszer szociális jellegű volt, de csak mert sokan az orvosi alkalmasságin eljátszották a hatyúhalált, és ezért "alkalmatlanként" nem kellett menniük közmunkára. és mikor én, a majdnem friss diplomás megjelentem, és küzdöttem, hogy dolgozhassak, és a kis egészségügyi problémámat (műtét is volt) letagadva próbáltam előrejutni, a szociális irodában meg voltak lepődve az ügyintéző hölgyek: "Jééé, hogy maga dolgozni akar???"”
 • 70. frakk 2011. január 05. 20:01
  „1 kontraktus euro /dollár kis odafigyelés, und sicherer erfolg :))
  Vagy pár darab BASF aktien :)”
 • 69. keiner 2011. január 05. 19:56
  „68. frakk, igen, ilyesmivel és munkapolitika. Nem mondom, hogy elégetve vagyok a mi hélyszetetünkkel.
  Tönkre tettek tényleg sok munkahélyeket ez az Ein-Euro-Jobokkal. És kí fiszeti a végen a közmunkát, vagy azt, ami nálunk (még) van? Az aki adót físzet. :-(
  Ez egy ördögi kör.”
 • 68. frakk 2011. január 05. 19:43
  „a Finanzen miatt kérdeztem egyébként, gondoltam azzal kapcsolatosan tevékeny vagy valamiben. :)
  Jól ismerem egyébként Németet :))”
87 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazavárják Mátét

Kiskundorozsma - Ha minden jól megy, néhány napon belül hazatérhet Kiskundorozsmára Illés Máté, aki… Tovább olvasom