Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Direktor úr, hokibottal

Szeged - Hatvanadik születésnapját ünnepli Bánáti Antal. A kereskedelmi felügyelőség egykori vezetője, a Centrum Áruház, a Szeged Plaza volt igazgatója, aki jelenleg a Szegedi Fürdők Kft. első embereként dolgozik, Pestről elszármazva lett Szeged szerelmese. Úgy véli, Csongrád megye székhelyén minden olyan ember megtalálhatja a helyét, aki tenni akar Szegedért.
Antal néven anyakönyvezték, barátai mégis Tominak hívják. Ha végigmegy a Kárász utcán, tucatnyian megszólítják. Mindenki azt hiheti: nincs nála tősgyökeresebb szögedi polgár, holott Budapesten született. Ő Bánáti Antal, akinek szegedi pályafutása gyakorta kínálta a meglepetéseket. Például meghonosította Csongrád megye székhelyén a jégkorongot, egy olyan városban, ahol korábban száz emberből kilencvenkilenc még hokibotot is csak tévében látott. Bánáti Antal ezen a tavaszon betöltötte 60. életévét. Ez is meglepetés, hiszen „a sportos, snájdig úriemberről" (idézet egy közös hölgyismerősünk véleményéből), aki pár éve még a szegedi jégcsarnokban vállalta fel a bodicseket, ezt sokan alig hiszik el.

– Mindig csak a dolgomat tettem, igyekeztem a lehető legtöbbet kihozni abból a cégből, amit rám bíztak. De hát ez nem érdem, hanem kötelesség – magyarázta. – Egyébként is: nagyon jó szívvel dolgoztam, s dolgozom Szegedért, mert csodálatos város, a világ minden pénzéért sem hagynám el, még szülővárosom, Budapest kedvéért sem. Itt barátságosabb az emberek arca, szava, a város otthonosabb, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életet kínál, és persze lehetőségeket is annak, aki tenni akar érte – foglalta szavakba Szegedhez fűződő szerelmének okát Bánáti Antal.

Bánáti Antal: Semmi pénzért nem hagynám el Szegedet. Fotó: Karnok Csaba
Bánáti Antal: Semmi pénzért nem hagynám el Szegedet.
Fotó: Karnok Csaba

– Szegeden számtalan tenni akaró, jó szándékú ember él, és én éppen azért érzem boldognak magam, mert sokat megtaláltam közülük. Bevallom, mindig olyan emberek barátságát kerestem, akik szívügyüknek érzik Szeged építését. A város rengeteget szépült, mióta ideköltöztem, polgárai sokkal büszkébbek is lehetnének az elért eredményekre. De a szegediek egy része már csak olyan, hogy ezerszer hamarabb veszi észre a hiányosságokat, mint az eredményeket, „jó" magyar szokás szerint – komorodott el Bánáti Antal egy percre.

– Hogy példát is mondjak: az igaz, hogy az utóbbi évtizedekben jóval kevesebb termelőberuházás valósult meg, mint reméltük, de közben Szeged a Dél-Alföld kereskedelmi, üzleti központja lett, egyeteme, tudományos intézményei révén messze földön híres kulturális fellegvár, rengeteg megőrzésre érdemes érték városa. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom, hogy az építkezések mellett a már meglévő létesítményeinket tegyük még komfortosabbá. Ezen dolgoztam a Centrum vezetőjeként, s ezen munkálkodom a fürdők igazgatójaként is. És persze arról se feledkezzünk meg: kínálhat bármilyen megbízatást az élet, nagyon fontos, hogy legyen egy csapatunk, egymásért dolgozó közösségünk. Úgy érzem, ezt sikerült megteremtenem munkahelyeimen éppen úgy, mint szabadidőmben, a sportban.

– A jövőben az vezérel: minél többet átadni az új generációnak ebből a szemléletből – fogalmazta meg terveit Bánáti Antal. – Számomra bebizonyosodott, a magánéletben éppen úgy örömök forrása lehet, mint abban a közösségben, ahol életünket éljük.

Vezető posztokon

Bánáti Antal 1948. május 16-án született Budapesten. A Szent István Gimnáziumban érettségizett, a pénzügyi és számviteli főiskolán diplomázott. 1972-ben megnősült, az ifjú pár előbb Kalocsára költözött, majd 1976. november 1-jétől a család már Szegeden él. Bánáti Antal előbb a Rövikötnél dolgozott vezető beosztásokban, majd a megyei tanács kereskedelmi osztálya következett. 1983-tól a kereskedelmi felügyelőség vezetője volt. 1989-ben nevezték ki a szegedi Centrum Áruház igazgatójának, 1999-ben már a Centrum tiszántúli régiós igazgatója. E posztról igazolt az akkor épülő Szeged Plaza igazgatói székébe, majd 2000 végétől a Gulliver játék-nagykereskedelmi cég területi direktora. 2003 áprilisában nevezték ki a városi sportigazgatóság vezetőjének, 2004 áprilisától a Szegedi Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója. Felesége tanárnő, két fia (a most 33 éves András és a 23 esztendős Tamás) született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra rendőrök szállták meg a szegedi kereszteződéseket

Szeged - Pénteken délben a szegedi közlekedési rendőrök újra több útkereszteződést zártak le, hogy megszabadítsák a várost az átmenő kamionforgalomtól. Jövő héten folytatják. Tovább olvasom