Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Díszalbum a királyné tiszteletére

Az idén 125 éves Somogyi-könyvtár januárban egy különlegesen szép, 1857-ben kiadott albumot ajánl az olvasók figyelmébe. A díszes kötet a könyvtár alapítójának, a 195 éve született Somogyi Károlynak gondozásában jelent meg.
Szent Erzsébet élettörténetét a wartburgi vár falfestményei egészítik ki. Fotó: DM/DV
Ferenc József osztrák császár és magyar király feleségével, Erzsébettel 1857-ben Magyarországra látogatott. A Szent-István-Társulat az uralkodópár tiszteletére egy díszalbum kiadását határozta el, amelyben Árpád-házi Szent Erzsébet életével kapcsolatos írásokat szándékoztak megjelentetni. Alapvetően a névazonosság motiválta, hogy Erzsébet királynét Szent Erzsébet legendájával köszöntsék, de a témaválasztást a két Erzsébet között fellelhető egyéb hasonlóságok is alátámasztották.

Szent Erzsébet, a magyar királylány, rövid életének nagyobbik részét német földön, Wartburg várában élte le mint Lajos, Thüringia és Hessen őrgrófjának menyasszonya, majd felesége. (Thüringiai Szt. Erzsébetként tisztelet övezi kedves személyét mind a mai napig.) Erzsébet bajor hercegnőként lett a császár felesége, s így Magyarország királynéja.

Somogyi Károly, mivel egy évvel korábban Szent Erzsébetről több könyv is megjelent Németországban, felkereste ezek kiadóit, hogy a képek átvételének lehetőségeiről tárgyaljon. Georg Wigand, lipcsei kiadó megengedte, hogy a nála megjelent metszetek alapján készüljenek a képek az Erzsébet-albumhoz. (Wigand adta ki 1856-ban a wartburgi vár falfestményeinek másolatait tartalmazó kötetet és azt a Szent Erzsébet-életrajzot is, amely szintén gazdagon volt illusztrálva. Gaber és Richter Drezdában el készítette az utánmetszéshez szükséges rajzokat, sőt a díszcímlap és néhány metszet fémbe vésését is, a többi acélmetszet a rajzok alapján Pesten készült.

A kötet Szent Erzsébet élettörténetét közli a wartburgi vár falfestményeinek másolataival együtt. Az album fő része Szent Erzsébet legendája, úgy, ahogy azt a XVI. században egy névtelen karthauzi szerzetes lejegyezte. Az úgynevezett. Érdy-kódexben fennmaradt kéziratot betűhíven közölték. A nyomatáshoz egyedi, a kézírás és az ősnyomdászok betűinek sajátosságait ötvöző betűkészletet készítettek.

Az album a korabeli magyar nyomdászat csúcsteljesítménye, a színes nyomással készült könyvek között igényessége miatt sokáig példaértékűnek számított. A dúsan aranyozott, színes lapokat Kocsi Sándor nyomdafelügyelő kézi nyomással készítette. Egy korabeli feljegyzés megemlíti, hogy az egyes színek nyomtatása között a száradáshoz szükséges időt úgy rövidítették le, hogy a nyomdában (nyáron!) éjjel-nappal fűtöttek.

Az Erzsébet-album, amelyből mindössze 112 példány készült, a Somogyi-könyvtár számára különösen értékes, hiszen a kötet gondozásával Somogyi Károlyt bízta meg a Társulat. Így az ő személyes sikere és ügyes tárgyalásainak eredménye is a német fél készséges együttműködése, a német művészek önzetlen segítsége.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom