Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Diszkóba szöktették a menyasszonyt

Szeged - Mit vegyünk fel a ceremóniára? Mit vigyünk ajándékba? Meddig maradjunk a lagziban? – kérdeztük az esküvőszervezőtől. Kiderült: tiszta fehérben csak a menyasszony lehet, illik legalább a vacsora árát a borítékba tenni, s nem árt a lakodalomból az ifjú arát megszöktetni.
Az idei esküvői szezonban is több tucat pár mondja majd ki a boldogító igent Szegeden. Az esküt, ami életük végéig szól, több százan hallgatják majd végig. Sokan nem tudják, mit illik és mit nem illik az esküvőn.

Kezdjük rögtön egy kardinális kérdéssel: mit vegyünk fel az emlékezetes napra? – A tiszta fehér ruhát mindenképpen kerüljük, ne akarjuk túlöltözni a menyasszonyt – hívta fel a figyelmet Pleskó-Almási Anita esküvőszervező, akitől megtudtuk: a jeles napon is az arany középutat kell megtalálnunk az öltözéket tekintve. Negatív példaként a farmernadrágot és a nagyestélyit említette. Férfiaknál pedig a halásznadrágot, amit a legnagyobb kánikulában sem engedhetnek meg maguknak egy esküvőn. Azt sem árt figyelembe venni, hol folytatódik majd az ünneplés: kerti partira szól a meghívó vagy esetleg egy elegáns szállodába. S míg régen nagy divat volt ruhát váltani a szertartás után, mára ez a szokás teljesen eltűnt, így nem is várja el tőlünk senki, hogy a lakodalom előtt hazarohanjunk átöltözni.

Mennyi pénzt illik ajándékba vinni? – Annyit minimum, amennyibe a vacsora kerül egy embernek, vagyis mostanában körülbelül 7-12 ezer forintot – magyarázta Anita. Újabban a párok a meghívóba írt vicces szöveggel is finoman utalást tehetnek: „Ajándékon ne törd a fejed, háztartásunk régen teljes. Ágynemű vagy edény helyett jobban jönne néhány bankjegy."

Filep-Ducsai Dorottya szerint a menyasszonyrablás egyenesen kötelező eleme az esküvőknek. Párjával, Dr. Filep Attilával 2007-ben keltek egybe. Fotó: DM/DV
Filep-Ducsai Dorottya szerint a menyasszonyrablás egyenesen kötelező eleme az esküvőknek. Párjával, Dr. Filep Attilával 2007-ben keltek egybe. Fotó: DM/DV

Nem árt, ha az újasszonytáncra is félreteszünk. Legalább néhány lépéses rövid tinglitanglizás ugyanis kötelező a lakodalomban. Filep-Ducsai Dorottya szerint a menyasszony szöktetés is hasonlóan fontos, és kihagyhatatlan része a lagzinak. – Külön kértem a barátaimat, hogy szöktessenek meg. Nagyon jót mulattunk rajta. A mi lagzink a Novotelben volt, onnan vittek el a Pick Klubba egy másik esküvőre. Kicseréltek bennünket az ottani menyasszonnyal – mondta nevetve Dorottya.

Pleskó-Almási Anita azt javasolja, ha a násznép tagjai úgy döntenek, hogy elrabolják a fiatal arát, csak rövid ideig tartsák távol urától. Történt ugyanis, hogy egy fiatalokból álló vendégsereg a Sing-Sing diszkóba csempészte a feleséget, aki jól mulatott a szöktetésen. A násznép és a vőlegény viszont nem értékelte annyira jó poénnak a többórás kiruccanást.

A táncot meg kell várni

Annak ellenére, hogy viszonylag hamar ágyba szeretnénk kerülni a lakodalom után, az újasszonytáncot feltétlenül meg kell várni. Ezelőtt illetlenség felpattanni az asztal mellől. Hajnali három óránál tovább viszont ne nagyon maradjunk: gondoljunk a nap fáradalmaitól megtört ifjú párra, a zenekarra és a vendéglátóhely dolgozóira is.

Olvasóink írták

  • 1. tahoszegedi 2009. május 14. 08:32
    „....a lábamon alig-alig,
    mégis elhányok a falig,
    angyalom, galambom,
    szertem a bort!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezen a nyáron nyitva lesz a Royal

Szeged - A válság miatt késik a Royal Szálló felújítása, ezért a tulajdonos úgy döntött, erre a… Tovább olvasom