Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Díszközgyűlés Szegeden

Szeged - A város önkormányzata tegnapi ünnepi közgyűlésén díszpolgárrá avatta Novák István nyugalmazott főépítészt, az első vidéki Prima Primissima díjast. A polgármester átnyújtotta a Pro Urbe Díjakat Szabó Gábor fizikus, akadémikusnak és a 90 éves Bánfalvi József távollétében lányának, Bánfalvi Zsófiának.
Ezután a Szegedért emlékérmek és a Szeged nemzetközi kapcsolataiért kitüntetések következtek. Botka László beszédében Szeged sorsfordulóiról emlékezett meg. Felidézte: 290 éve nyilvánította szabad királyi várossá Szegedet III. Károly adománylevele. 130 esztendeje a Tisza árja döntötte romokba, hogy néhány év alatt újjáépüljön. 88 éve a trianoni békediktátumot, 65 éve pedig a zsidók elhurcolását kellett átvészelnie. Kiemelte, hogy az idő nem a kétkedőket, hanem a bizakodókat igazolta. Nem meghátrálva, hanem szembenézve lehet jövő építeni. A fejlődés szerves folytatásaként említette az új klinikai központ, a sürgősségi centrum és a tudományos innovációs park építését. A tudásközpont mellett felsorolta Szeged 30 milliárd forintos tömegközlekedési fejlesztését, a Reök-palotától a Mars térig megújuló belvárosát, valamint a karácsonyra elkészülő Napfényfürdőt.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Az ünnepelteket köszöntő műsor élén Székhelyi József színművész, tavalyi Pro Urbe díjas mondta el a 100 éve született egykori szegedi egyetemi hallgató, Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét. Fellépett Érsek Dóra, a Szegedi Nemzeti Színház tagja, a város művészeti ösztöndíjasa, szerepelt a tápai Bálint Sándor általános tagiskola és a Tápéi hagyományőrző együttes, valamint közreműködött Horák Renáta és Kovács Éva, az egyetem zeneművészeti karának magánének szakos hallgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novák István az új díszpolgár

Szeged - A város volt főépítészének, az Ybl- és Prima Primissima díjas Novák Istvánnak a város közgyűlése tevékenysége elismeréseként díszpolgári címet adományozott. Tovább olvasom