Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Diszlexia: Péter keveri a betűket, mégis verseket ír

Szeged - Kiskorában keservesen megküzdött a betűk olvasásával és kiejtésével a szegedi Sajó Péter Viktor. Az enyhén diszlexiás fiú ma már nem hogy falja a könyveket, de verseket, novellákat, sőt drámákat is ír.
- Péter rendkívül nehezen birkózott meg a betűkkel. Sokáig nem volt hajlandó olvasni, egy kötetet sem lehetett a kezébe nyomni - kezdi a most 25 esztendős fiatalember történetét édesanyja, Sajóné Gercsó Valéria.

Péter kiskorától cseréli a betűket, gyermekkorában logopédushoz is járatták. A gondot tetézte, hogy alsó tagozatos olvasmányait izzasztó kötelességként élte meg. Az általános iskola harmadik osztályában azonban édesanyja gondolt egyet: nem engedte fiát pótvizsgázni magyar nyelv és irodalomból. Péter évet ismételt. A fiú ezután egy új tanárnő, Patyiné Goda Margit hatására megszerette az irodalmat, a könyvek világát. Mindez a Szőregi Általános Iskolában történt.

Sajó Péter Viktor ma már nem hogy falja a könyveket, de verseket, novellákat, sőt drámákat is ír. Fotó: Schmidt Andrea
Sajó Péter Viktor ma már nem hogy falja a könyveket, de verseket,
novellákat, sőt drámákat is ír. Fotó: Schmidt Andrea

- A kötelező olvasmányoktól mindig is irtóztam - emlékszik vissza Péter -, ám ennek ma már tudom az okát: akkor egyikhez sem voltam még felnőve, hiszen minden könyvhöz valamilyen szinten fel kell nőni. Az első meghatározó élmény Graham Greene Utazások a nagynénémmel című regénye volt, ami bár rövid, egy teljesen más világra, teljesen más emberi kapcsolatokra nyitotta rá a szememet - meséli a fiú.

Híres diszlexiások

Kevesen tudják, de diszlexiás volt Albert Einstein, a XX. század legnagyobb tudósa, Sir Winston Churchill, a kiemelkedő angol politikus, valamint Dimitrij Ivanovics Mengyelejev orosz vegyész, természettudós is. A mai hírességek közül Tom Cruise, Sylvester Stallone és Cher küzdött gyermekkorában súlyos olvasási rendellenességgel.

Dürrenmatt és Brecht szintén a korai hatások közé tartozik, majd jöttek az alapművek, az örök kedvencek, később pedig a Péter által csak véletlenkönyveknek, véletlenverseknek nevezett nagyhatású olvasmányok, rövidke költemények. Ilyen volt Szergej Dovlatov Ezek vagyunk mi című önéletrajzi prózája, vagy Baka István Hideg teremben hölgyek és urak című verse.

Sajó Péter Viktor ma egyetemista. És aki azt gondolja, hogy valamelyik irodalmi tanszéken hallgat kurzusokat, az téved. Péter vegyésznek tanul, középiskolás éveit pedig a Széchenyi István középiskolában töltötte. - Sokan csodálkoznak azon, hogy művészvénával rendelkezem, rengeteget olvasok, írok, néha festegetek, mégis a reál tantárgyak érdekelnek. Erre mindig ezt válaszolom: valamiből meg kell élni.

A fiatalember egyelőre a fióknak írogat: műveit gyakran átírja, újragondolja, érlelgeti - egyszóval rendkívül önkritikus. Verseinek és prózai írásainak megjelentetését nem sürgeti, ám mint mondja: a jövőben szívesen tartaná kézben köteteit, vagy látná viszont színpadon valamelyik drámáját.

Péter szerint minden könyvhöz valamilye szinten fel kell nőni. Fotó: Schmidt Andrea
Péter szerint minden könyvhöz valamilye szinten fel kell nőni.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem betegség, rendellenesség

A diszlexia olyan olvasási rendellenesség, amely abban mutatkozik meg, hogy a gyermek vagy felnőtt olvasási képessége jelentősen elmarad az életkora, iskolázottsága és intelligenciája alapján elvárható szinttől. A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket felcserélhetik, vagy ellenkező irányban olvashatják.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Lutetia 2009. április 02. 09:41
  „Kedves Valéria,
  Tanácsoltam, hogy olvassa el a vonatkozó cikkhez írt hozzászólásokat. Ott azt is olvashatja, hogy az e-könyv kialakításának SEMMI KÖZE a számítógépes monitor (vagy más monitorok) szemrontó kialakításához, ugyanis teljesen más, speciális technológiával készült. Tökéletesen kíméli a szemet. Arról nem beszélve, hogy az állítható betűméret jóvoltából személyre szabott, ideális betűméret alakítható ki. Egyébként pedig az -e-könyv mérete és súlya megegyezik egy átlagos méretű könyvével, az oldalak kialakítása is azonos vele. Speciális kiképzésének köszönhetően szabadban, napon is jól láthatók a betűk (ami egy számítógépről már egyáltalán nem mondható el). Persze ahhoz, hogy ezt felmérhesse és reális véleményt alkothasson róla, legalább egyszer az életben kezébe kellene vennie egy ilyen e-könyvet.
  Magamról annyit, hogy bölcsész vagyok, nagyon sokat olvasok, és naponta hosszú órákat töltök a számítógép előtt (utálom is, mert nagyon bántja a szemem!). De ha elérhető árú volna az e-könyv, boldogan megvásárolnám, mert így még többet olvashatnék, kedvemre, szakkönyveket és regényeket egyaránt, kényelmetlenségek és a szemem rongálása nélkül. Ettől persze nem hanyagolnám el a papíralapú könyveket, de nagyra értékelném az e-könyv nyújtotta előnyöket is.
  Tisztelettel
  Lutetia”
 • 26. andrisne 2009. április 02. 08:42
  „Flexi,nálad a pöttyös!Sajna,egyeseknek nulla humorérzékük....!”
 • 25. gercso.valeria 2009. április 02. 07:41
  „Kedves Lutetia, avagy netán Paris királyfi?
  Próbált már egy számítógéppel ágyba bújni elalvás előtt, hogy a napi feszültséget valamivel levezesse, és úgy olvasson? Én emiatt nem rajongok az e-könyvekért. Egyébként is az emberek többsége sokat ül a számítógép előtt, igy nem kellene még tovább rongálni azzal a szemüket, hogy nem papíralapú könyvet olvasnak.
  Üdvözlettel: Peti édesanyja, Sajóné Gercsó Valéria”
 • 24. legal 2009. április 02. 06:58
  „Ejnye kutyuka! Egy vegyész tanulónak tudatában kellene lennie, milyen következményei lehetnek a gázkonvektor esetleges mechanikai sérülésének, ha nem rendeltetés szerűen használják. Szerelvénytörés, csatlakozások sérülése, gázömlés, stb. Hidd el ezért hívtam fel rá Péter (és mások) figyelmét.”
 • 23. kutyuka 2009. április 01. 23:22
  „Ki a fenet erdekel a konektor???Sok hulye!

  Sok sikert az eletben!”
 • 22. Kyelnoir 2009. április 01. 19:53
  „Kössz rozator. Ja és Patyi tanárnő az általános iskola felsőbb tagozatában tanított. Hála istennek, hogy tanított.”
 • 21. rozator 2009. április 01. 19:48
  „Ne szivd mellre Peti! Ez nem mind neked szól! Mi meg már nagyjából ismrjük egymást!”
 • 20. Kyelnoir 2009. április 01. 19:34
  „Hát, nem számítottam ennyi kommentre. Sajnálom Flex tényleg félre értettelek. És igazad van Zoltaz kissé élesen reagáltam le a dolgokat. De sajnos annyira csak ezt látom, tehetséges értelmes emberek dobják el a szellemüket, miközben annyi minden miatt szép élni. És küzdeni. Sokat kell még fejlődnöm, és remélem nemsokára visszanyerem a régi humorérzékemet.
  Üdv:Peti”
 • 19. Lutetia 2009. április 01. 18:53
  „Sokat vátozott az oktatási rendszer (a tantárgyak neve legalábbis).”
 • 18. rozator 2009. április 01. 18:45
  „Én elég régen jártam általános iskolába,de 3-ik osztályba a Kincskereső kisködmön volt kötelező ha jól emlékszem!Nem volt magyar nyelv és irodalom csak 5-ik osztálytól!Vagy sokat változott az oktatási rendszer vagy kamu az egész!”
 • 17. zoltanz 2009. április 01. 18:43
  „Szia, Péter Viktor!
  Na, te sem rózsaolajba mártogatott tollal reagáltál a csipkelődő hozzászólásokra. Egyik sem volt rossz szándékú, nem kellene ennyire felkapni a vizet. Ami pedig Flexet illeti, tudna neked mesélni a földi létünk röpkeségéről, feladatunkról, szolgálatunkról, a lélekről. Olvass gyakrabban újságot, cikkekhez tartozó kommenteket. Sokat kell még tanulnod. S hogy az első nyilvános szereplésed folytatása gumicsont lesz, azt magadnak köszönheted. Ha így veszed fel azt a bizonyos inget. Nincs nekem Veled semmi bajom, nem is ismerlek, de az, ahogy a cikizésre így reagáltál, az elgondolkodtató. Sok bajod lesz még az életben, ha nem alakul ki benned valamennyi humorérzék. No, öregem minden jót!”
 • 16. flexsnake 2009. április 01. 18:33
  „8. Két eset lehetséges:

  1. vagy az irodalomban olyan nyomot tudsz hagyni ami indokolja hogy már most ,,felfedeznek"
  2. vagy két fantazmagória között elgondolkodol miért szerepel a cikkben félszázszor ez a szó: diszlexia.

  Az ember nem választja a bőrszínét nem választja a sorsát, azt sem hogy hogyan tud olvasni vagy írni. Ezeket nem választja, képzi. A hiányosságokat pótolja a hibákat javítja. Semmi kifogásom az ellen hogy bemutassanak írókat, költőket akár mari nénit dabascsüllögről. A kifogásom az ellen van hogy valakit úgy állítsanak be hogy ,,lásd neki van egy ilyen problémája és mégis". Ez szép meg jó csak éppen azt tartom furának hogy ez miért probléma? Miért probléma az hogy valaki küzd egy ilyen szövegértési vagy olvasási zavarral? Neki személy szerint probléma de az egyenlő elbírálás az emberi életmód azt indokolja hogy mindenkit az alapján ítéljenek meg amit tesz és nem ahogyan születik. A humoros az az egészben hogy ha megpróbáltad volna értelmezni az írásom akkor feltűnt volna hogy pont nem ellened beszéltem. Betudom annak hogy valószínűleg voltak akik a diszlexia miatt szemétkedtek veled, ezért még egyszer mondom: pont nem ellened hanem pont az ellen írtam hogy úgy kezeljenek mint diszlexiás. Látod, én is hányszor leírtam ezt a szót? És gáz mert tudom hogy ezt senki nem választja, talán egyszer majd lesz olyan világ hogy nem ezen lesz a hangsúly akkor talán más közegben látod majd a neved. Ahhoz viszont sikert kívánok, mert az nem ennek a problémának fog szólni hanem annak aki valójában vagy. És még egyszer: bocs ha félreérthető voltam.”
 • 15. katcsi 2009. április 01. 18:28
  „bakkkker , a konvektor le ne szakadjon!!!!!!!!”
 • 14. trixi11 2009. április 01. 15:46
  „Kyelnoir
  Akkor egy egyedi típusú konvektorról lehet szó, köszi a megnyugtatást!
  Sok sikert kívánok az életben!”
 • 13. redstar 2009. április 01. 15:05
  „Majd Győzike meg elolvassa.....”
 • 12. Lutetia 2009. április 01. 14:44
  „Szép volt, Péter, és főleg hiteles. A helyesírási hibákért pedig nem kell bocsánatot kérni.”
 • 11. legal 2009. április 01. 14:41
  „Kedves Péter! Azok a konvektor lábak nem a burkolaton vannak.”
 • 10. Kyelnoir 2009. április 01. 14:28
  „Kedves véleményezők, köszönöm szépen a biztató és tanácsadó sorokat. Többek megnyugvására közölhetem nem fog leszakadni a konvektor, mert úgy gyártották, hogy legyenek lábai.
  E mellett Flex hozzád intéznék pár sort. Igazából sz... rá, hogy Győzike dixes, arra is sz... , hogy Kelemen Anna kutyája kit harapott meg, sőt az sem érdekel, hogy mit csináltak az anorexiás amerikai sztárok. Nem érdekel a vér, a sperma, a tragédia. Senkinek nem lesz könnyebb feldolgoznia egy szerette halálát, ha azt még viszontlátja a TV-ben. A gyász a fájdalom magán dolog, nincs köze más embernek hozzá. És az a mód ahogy, a jogtalan közeget, botrányokkal tömjük, kössz szépen de én nem nyitom ki az agyamat, ennek a selejtes kacatnak. Számomra egy a fontos a szellemiség. Hajdanán erősebb dixesként elkezdtem olvasni, két dolog miatt, egy szégyeltem magam, hogy ilyen vagyok, a másik meg azért mert meg akartam magam különböztetni a tömegtől. Aki egy 20 oldalas könyvet nem olvas el soha önszántából, mert annyira szánalmas az akaratereje, és az egész élete a dolgozom, hogy ehessek és eszek hogy dolgozhassak mondat körül forog. Tudod minap egy kiállításon járva, fényképeket nézegettem, és a képekről, vissza tekintő sápatag arcokről csak úgy ordított, az a kérdés, hogy:
  Miért éltem?
  Talán ennyi lenne csak, a tömeg kúltúra bábjaként, varázsdobozokon csüngve várni a halált, miközben tudatunk mélyebb rétegeiben soha sem járunk.Ennyi lenne csak az élet egy marék tárgy , pár perc kényelem, és hibás döntések sorozata mert nem ismerjük magunkat.
  Bocs de ezt nem veszi be a gyomrom, én több akarok lenni, harcolni akarok nap mint nap hogy megérthessem a világot. Hogy ezt a rövid időt mit itt töltök el, végülnem úgy zárjam le, ahogy a Joe Black című filmben mondja az idős haldokló nővér a halálnak, ki beleszeret egy lányba.
  ,,Hmm. Szép, hogy megesni veled, mint ki jön szigetre vakációra, a napon nem megégni, csak barna. Aludni, de nem csípni a szúnyog. De igaziból ez megtörténik ha sokáig marad. Nem lenni bolond, inkább a szép képet vinni haza mi most a fejedben van."

  Tudod számomra minden könyv amit elolvasok, és magával ragad, egy ilyen szép kép. És ha végeztél sorsod földi fonalával, nem mondhatod majd ki mosolyogva: Igen, megérte élni. Mert minden jelentéktelen lesz, hisz nem tettél semmit lelkedért, ami az egyetlen mely veled megy odaátra, ha igaz amiről a pletykák szólnak.
  Üdv: Sajó Péter Viktor
  UI:Bocs a helyesírási hibákért”
 • 9. flexsnake 2009. április 01. 12:37
  „talán verslábakon áll :D”
 • 8. IVY 2009. április 01. 12:21
  „Nem szakad ki, mert már kiszakadt. (esetleg téglák vannak alatta...?)
  Jha, mindez a fotóból talán nem látszik. :)”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élsportolóknál sem kötelező a terheléses vizsgálat

Szeged - Fehér Miklós, Kolonics György, Ocskay Gábor hirtelen halálának tudatában megdöbbentő, hogy Szegeden 10 perces szűrővizsgálat elég ahhoz, hogy egy sportoló újabb egy évre játékengedélyt kaphasson. Tovább olvasom