Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Disznóvadászat közben érte halálos lövés a hajtót - vizsgálják, mi történt a Gemenc Zrt. területén

Állami területen, disznóhajtás közben történt a vasárnapi hajósi vadászbaleset. Eddigi információink szerint a szegedi férfi fegyverének lövedéke ,,gurulatot kaphatott", így érte halálos lövés a hajtót.
– Nem szeretnék erről nyilatkozni – mondta a telefonban a hajósi vadászbaleset szegedi gyanúsítottja. A rendőrségi közlemény szerint a vasárnap délelőtt rendezett társas vadászaton 9 óra 10 perckor a szegedi T. Zsolt fegyveréből leadott lövés eltalálta az egyik hajtót, aki meghalt. 48 éves volt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítja az 50 éves vadászt. Kihallgatták, az eljárás hátralévő részében szabadlábon védekezhet.
 
Képünk illusztráció. Archív fotó: Schmidt Andrea
Képünk illusztráció. Archív fotó: Schmidt Andrea

Az eset információink szerint a Gemenc Zrt. által kezelt területen, állami tulajdonú vadaskertben történt. A cég honlapja szerint a Hajós-Homoki Vadászterületen tényleg fönntartanak egy vaddisznóskertet. A részvénytársaság kérdésünkre azt írta, a vizsgálat lezárásáig nem nyilatkozik az ügyről, csak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr- főkapitányság adhat bármilyen információt. A rendőrség pedig a vasárnapi közleményen túl mást egyelőre nem árult el. Azt sem kommentálta, amit a Hír TV hétfőn állított, hogy a vadász ittas lett volna.
 

A vadászokat minden ilyen eset foglalkoztatja, tájékozódnak, ahogy lehet, helybeli ismerősöktől. Vadászokkal beszélve azt tudtuk meg, hogy a tragédia vaddisznóhajtás közben történt, és a lövedék valószínűleg „gurulatot kapott", vagyis valaminek nekiütközve irányt változtatott.

Ilyenkor a rendőrség, majd pedig a bíróság azt vizsgálja, hogy a vadászat szervezője betartott-e minden szabályt, és az, aki a végzetes fegyvert fogta, vétett-e bármilyen előírás ellen. Megállapíthatják, hogy megszegte valamelyiket, esetleg csak gondatlan volt, vagy pedig minden szabálynak megfelelt.
 

Az ilyen balesetek vizsgálatakor zömmel az derül ki, hogy valamilyen szabály ellen vétettek, ritkább az, hogy gellert kapott lövedék okoz sebesülést. 2007-ben egy Zala megyei vaddisznóhajtás közben a magaslesen ülő német vendégvadászt érte halálos találat, alulról, egy megpattant lövedéktől. Akkor a vádlottat, aki hivatásos vadász, bűncselekmény hiányában három év után felmentette a bíróság.

Az ilyen hírek alatt az interneten a hozzászólók jellemzően kárhoztatni szokták a vadászatot, a betiltását követelik. Az érintettek azt szokták erre mondani, hogy ez ugyanolyan veszélyes üzem, mint a közúti közlekedés. Magyarországon mintegy hatvanezer vadászjegyet adnak ki évente hazaiaknak, külföldieknek feleennyit. 1500 magyarországi vadászterületen évente több ezer hajtást rendeznek. Tavaly két baleset történt, az egyik halállal járt.

Archív fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyüdi Sándor visszavonta pályázatát - a főigazgató a Szegedi Nemzeti Színház helyett a szimfonikus zenekart vezetné

Gyüdi Sándor visszavonta pályázatát - a főigazgató a Szegedi Nemzeti Színház helyett a szimfonikus zenekart vezetné
Gyüdi Sándor visszavonta a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára beadott pályázatát. Ha új… Tovább olvasom