Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Disznóvégzet szöri módra – a januári évadnyitón

Három disznó – köztük egy mangalica – végezte be sorsát ma reggel a disznó-szörön, vagyis az ópusztaszeri évadnyitó disznóvágáson a Szeri csárdában. A feldolgozásban és a finomságok elkészítésében több tucatnyian segédkeztek, a mozdonyvezetők vitték a prímet.
Készül a kolbász az évadnyitó disznótoroshoz. Fotó: Karnok Csaba
Három brigádban kilencen dolgoztak tegnap hajnaltól kora délutánig a Szeri csárdában, hogy az ópusztaszeri emlékpark által megrendezett disznó-ször címet viselő összejövetelen a malacok a kondérba, a töltőbe, illetve az asztalra kerüljenek.

– Három malacot vágtunk, köztük egy mangalicát – mondta Bakacsi László, a böllércsapat vezetője. – A mangalicát kopasztottuk, egy disznót gázperzselővel, egy másikat pedig fapörzsöléssel tisztítottunk meg.
A civilben mozdonyvezetőként dolgozó férfitól megtudtuk: a jó hurka és kolbász készítésének titka a megfelelő arányú fűszerezés. Hetven kilogramm kolbászhúshoz például két kiló sót kell tenni, köménymagból viszont csupán 14 dekagrammot. Bakacsi Lászlónak segítettek mozdonyvezető munkatársai, valamint két lánya, Eszter és Hajni. Ők a kolbászba való húst darálták nagy igyekezettel.

3,5 millió látogató

Az előremenekülést választja a nemzeti park, ezért a disznóször rendezvény az emlékpark történetének legkorábbi évadnyitója – mondta Nagy László igazgató. Az elmúlt esztendőben számos rendezvény közül válogathatott a parkban megforduló 3,5 millió látogató. Idén ugyancsak színes programok sorát kínálják: január 21-én Vince-napi vicevesszővágást rendeznek, februárban farsangi cúcorkás bálra, márciusban Gergely-járásra várják a vendégeket. A néphagyományok felelevenítése áprilisban a húsvétolással folytatódik, a júniusi pünkösdölő után Szent Iván-napi programot is kínálnak, novemberben Borfujtó Szent Márton napját ünneplik, decemberben pedig Luca-napot rendeznek. Márciusban a XX. századi szegedi festők munkáiból nyílik kiállítás. A gyümölcsöknek és zöldségeknek is szentelnek ünnepet: augusztusban a dinnye, szeptemberben a hagyma, októberben a paprika és a kukorica kerül terítékre. 
A sátor mellett az egyik melléképület szomszédságában több kondérban főttek, sültek a disznóságok. Az egyik üstben az ópusztaszeri ifjabb Huszka János kevergette a húst.
– Hajnali fél hat óta itt vagyunk – mondta –, a disznóölési korán kelés és munka számomra azonban nem szokatlan, családunkban régi hagyomány a disznóvágás.

A disznó-szörre érkező vendégek fütyülős-mézes barackpálinkával melegíthették át magukat. Többen nagyokat nyelve gusztálták az asztalon felsorakoztatott abált szalonnát, az egyik kondérból többen csipegettek főtt húst, májat, egy kis sóval megszórva kapták be a finom falatot. A kalákában dolgozókat a Kender zenekar szórakoztatta népzenével. Egy óra körül már sokan a fehér asztalnál várták az orjalevesből és pörköltből álló ebédet, amelyhez kiváló tájjellegű borokat kínáltak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliós adomány a szívsebészetnek

Másfél millió forint értékű műszert adományozott egy makói férfi a szegedi szívsebészeti klinikának.… Tovább olvasom