Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Díszpolgár: Telegdy Gyula akadémikus

Nagyszebenben született 1935-ben. A háború után Pécsre került, diplomáját 1959-ben az ottani orvostudományi egyetemen szerezte. Noha korábban szülész szeretett volna lenni, Telegdy Gyula már hallgató korában eljegyezte magát az élettani kutatásokkal.
Nagyszebenben született 1935-ben. A háború után Pécsre került, diplomáját 1959-ben az ottani orvostudományi egyetemen szerezte. Noha korábban szülész szeretett volna lenni, Telegdy Gyula már hallgató korában eljegyezte magát az élettani kutatásokkal. 1966-ban kandidált, 1974-től az orvostudomány doktora, 1990-től az Akadémia levelező, 1995-től rendes tagja. Két cikluson keresztül az MTA orvostudományi osztályának elnöke, az elnökség tagja. Jelenleg az Akadémia Szegedi Területi Bizottságának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézetének emeritus professzora. 1975-től negyed századon át a kórélettani intézet igazgatója, 1985-től öt évig az orvoskar dékánja. 1990 és 1991-ben a tanári testület elnöke, 1997 és 2000 között az orvoskar általános és oktatási rektorhelyettese.

Könyvet, örökbe

A szegedi Somogyi-könyvtár régi gyűjteményének egyik ritka kincsét, Galenus ókori orvos műveinek 1550-ben, Velencében megjelent díszkiadását fogadta jelképesen örökbe Szeged idei díszpolgára, Telegdy Gyula akadémikus. Az ünnepi esemény tegnap délután 3 órakor volt a 125 éves könyvtárban.

Dékáni megbízatása idején szervezte meg az angol nyelvű képzést. Több mint tízezer gyógyszerész-, fogorvos- és általános orvostanhallgatónak oktatott kórélettant. Az Egészségügyi Tudományos Testület elnökségének, a Felsőoktatási Tudományos Testület tagja volt. Munkásságát Széchenyi-díjjal, Batthyány-Strattmann László-díjjal, Genersich-díjjal, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel ismerték el. A Szegedért Alapítvány tudományos díjazottja, Pro Urbe-díjas.
Harmincegy esztendeje él a városban, itt kezdte kutatni a hormonok idegrendszeri működésekre gyakorolt hatását. Szakterülete a reprodukciós endokrinológia, a neurohormonok, a neuropeptidek idegrendszeri és endokrin hatásainak vizsgálata.

– Pécs nyers ipari környezete után Szegedet nyugodtabbnak és fontolva haladónak láttam – emlékezett a kezdetekre. Nem volt a városban hagyománya a tudományterületének, de hamar befogadták. Ideális munkakörülményeket talált, jó kollegiális légkört. A szegedi egyetem folyamatos nemzetközi elismertségében az orvosképzésnek jelentős szerepet tulajdonít. Ezt erősíti a tavaly óta Szegeden épülő első tudásközpont, a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont, amelynek vezetője. Felesége gyerekgyógyász, fia jogász.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy játékosok csapatban kombinálják a lottószámokat

Mennyi? Egymilliárd-negyvenmillió forint! Ennyit vihet most haza a szerencsés nyertes az ötöslottón.… Tovább olvasom