Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Díszsortűz a Dóm téren: 560 éve lépett trónra Mátyás, az igazságos - fotók

Díszsortűz a Dóm téren: 560 éve lépett trónra Mátyás, az igazságos - fotók
Szeged - Kézi ágyúk sortüzétől zengett tegnap a szegedi Dóm tér, jelezve, megkezdődött a Mátyás király-emlékév. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a megnyitón úgy fogalmazott, az uralkodó példája ma azt üzeni számunkra, hogy hittel, akarattal és összefogással naggyá tehetjük nemzetünket és egész régiónkat.
Egy egyezmény készítette elő Hunyadi Mátyás uralkodóvá választását, amit Szegeden írtak alá 560 évvel ezelőtt, 1458. január 12-én a korabeli Magyar Királyság legjelentősebb főúri családjai. Ezért is indult a Mátyás király-emlékév programsorozata a napfény városából, amelynek keretében születésének 575. évfordulóját is ünneplik.
 

– Hunyadi Mátyással egy olyan politikai vezető került az ország élére, aki ahelyett, hogy a süllyedni készülő Magyarországot felszínen tartotta volna, a kor vezető európai birodalmai közé emelte

– hangsúlyozta az emlékév megnyitóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Szólt arról is, az uralkodó alakja Közép-Európa népeinek megszólítására is alkalmas, neve egész régiónkban ugyanazt jelenti: az elvesztett és hőn áhított igazságot, illetve térségünk régi dicsőségének visszaszerzését.
 
560 éve lépett trónra Mátyás, az igazságos. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Az erkölcsi megújulás fontosságát hangsúlyozta a székesegyházban tartott emlékező szentmisén Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök. – A Mátyás király-emlékév megnyitásán az ő alakjának, nagyságának, történelmi szerepének a felidézése segítsen bennünket abban, hogy tudatosítsuk igazi kulturális, keresztény gyökereinket, identitásunkban megerősödjünk, és egy szerény, de erős erkölcsi alapokon nyugvó nemzetként tudjunk hozzájárulni egy felelősebb Európa megújulásához – fogalmazott a püspök.

A szentmise után emlékplaketteket adtak át, majd a fogadalmi templom előtt a szigethalmi hagyományőrző csoport, az Emese Várispánság népe kézi ágyúk sortüzével is köszöntötte az emlékév kezdetét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmkritika - Légy átkozott, Micimackó!

Csacsi, öreg medvém, tönkretetted az életem - gondolta Christopher Robin, akit mi, magyarok úgy ismerünk: Róbert Gida. Tovább olvasom