Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Divat ide, divat oda, de milyen az igazi kokárda?

Ahogyan mindennek, ma már a kokárdának is van divatja. Számtalan fazonban lehet kapni, hogy mindenki a szívéhez legközelebb állót tudja kiválasztani, így talán kezd is elveszni, milyen az eredeti, az autentikus darab, amely eredetileg nemzeti ünnepünk jelképévé vált.
A magyar hagyomány szerint Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmétől, Szendrey Júliától, illetve Laborfalvi Rózától kapott nemzeti színű kokárdát az 1848-as forradalom estéjén. Elkészítése rendkívül egyszerű: a piros, a fehér és a zöld színű szalagot körbehajlítják, és ott, ahol összeér, varrással rögzítik. Így egy kör alakú nemzeti színű kitűző jön létre, amelyhez már az 1848–49-es években is lecsüngő, szintén nemzeti színű szalagból pántlikát tűztek hozzá. A történelmi kokárda mellett 1848 után elterjedt az úgynevezett hajlított kokárda viselete is. Ez egy néhány centisre vágott, egyszerűen meghajlított nemzeti színű szalagcsík. 
Ha van pántlikája a kokárdának, piros a külső része.  Fotó: Frank Yvette
Ha van pántlikája a kokárdának, piros a külső része. Fotó: Frank Yvette
A legnagyobb vita általában abból ered, vajon piros vagy zöld kívülről a magyar kokárda. Van egy jó hírünk: lehet, hogy mindkét félnek igaza van, amikor egy ilyen eszmecserébe belekezdenek. Szakértők szerint ugyanis ha van pántlikája a kokárdának, akkor kívül piros, belül zöld a szalagrózsa, ha nincs, akkor viszont a szabályok szerint kívül kell lennie a zöldnek, belül a pirosnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól bánik az energiával 3 szegedi iskola - mutatjuk, hogyan!

Jól bánik az energiával 3 szegedi iskola - mutatjuk, hogyan!
Három szegedi iskola nyert idén az Energiatudatos Iskolákért pályázaton. A program célja, hogy az… Tovább olvasom