Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

DJ pult mellől a felhők fölé

A szegedi Cserne Balázs álmában sem gondolta volna, hogy egyszer majd légiutas-kísérőként fog dolgozni. Egy telefonhívás azonban megváltoztatta az életét. Frankfurtban él, és egy ír légitársaság stewardjaként naponta más-más országba repül.
Éveken keresztül kareoke-bulik házigazdájaként dolgozott a szegedi Cserne Balázs, mígnem áprilisban telefonon új állást ajánlottak neki.

– Teljesen váratlanul ért, amikor felhívtak attól a fejvadászcégtől, ahová évekkel ezelőtt beadtam az önéletrajzomat. Elmondták, egy ír fapados légitársaság utaskísérőt keres, és az adataim alapján alkalmas lennék a munkára. Gondolkodás nélkül igent mondtam, hiszen változtatni szerettem volna az életemen – emlékezik vissza az áprilisban történtekre Balázs. Az angol nyelvű, háromfordulós interjú nagyon jól sikerült. Ezt követően gyorsan követték egymást az események. Egy hónap alatt lezárta itteni életét, és Dublinba ment hathetes tréningre. – Reggeltől estig tartott az oktatás. Az egyik nap anyagából a következőn már vizsgáztunk is. Többek között megtanultuk a légitársaság történetét, az európai jog légi forgalomra vonatkozó részét, és a biztonsági szabályozásokat. A repülős szaknyelvet, amely egy civil számára érthetetlen, hiszen mindent számokkal és kódokkal határoznak meg. Valamint az elsősegélynyújtást, és a kényszerleszállásra vonatkozó kiürítési terveket – magyarázza a vezető légiutas-kísérő, aki három nyelven: angolul, franciául és németül beszél.

Előírások

A légiutas-kísérőkre sok előírás vonatkozik. Többek között nem hordhatnak szemüveget, nyak- és karláncot. Magasabbnak kell lenniük 160 centiméternél, és nem lehet tetoválásuk látható helyen. A frissen borotvált arc és a tiszta fekete bőrcipő is megkövetelt. A hölgyeknek kontyot kell viselniük, körmüket francia manikűrre kell festeni. Cipőjük sarkának minimum öt centiméteresnek kell lennie. A gurulós táskát – amelyben egy váltás fehérnemű, pipere, sebtapasz, cipőpucoló, étel és víz van –, kizárólag a bal kezükben húzhatják, hogy a jobbal ajtót nyithassanak vagy kezet foghassanak. A stewardok és stewardessek átlagkeresete kétezer euró havonta. Az ír légitársaságnál az átlagéletkor 23 év. A gyors feljebbjutás garantált a cégnél, így egy év után akár bázisvezető válhat a légiutas-kísérőből.

Az elméletet gyakorlatban is kipróbálhatta, egy forgalomból kivont repülőgépen. A szimulációk során Balázs megtanulta, hogyan üríthetnek ki egy 189 fős repülőgépet 90 másodperc alatt. Vízre szállásnál hogyan húzza ki az embereket a partra, és azt is, hogyan landoljon a géppel, ha a pilótával történne valami. A gyakorlati oktatás alatt sokan kiestek, a huszonöt fős csoportból, amelyben a szegedi férfi volt az egyetlen magyar. Végül mindössze tizenhárman végeztek, és kezdhették meg munkájukat a légitársaság valamelyik európai bázisán. Balázs Frankfurtba került. A városhoz közeli településen bérel magának lakást. – Két műszakban dolgozom, naponta nyolc órát repülök. Az indulás előtti értekezleten kérdéseket teszünk fel egymásnak a stewardessekkel a repüléssel kapcsolatban. Aki nem tudja a választ, az nem repülhet. Ezzel szinten tartjuk a tudásunkat. Egy hónapra előre tudjuk a beosztást, hogy naponta melyik országba utazunk. Többek között Finnország és Spanyolország, Írország és Olaszország, Svédország és Csehország, London és Róma között ingázok – sorolja a világjáró steward.

A városokat azonban csak madártávlatból láthatja, hiszen egy-egy helyen mindössze huszonöt percet áll a gép. A szabadnapjain viszont ingyen utazhat a légitársaság járatain. Ezt a lehetőséget eddig csak a hazautazásra használta. – Néhány hónap alatt gyökeresen megváltozott az életem. Habár a munkám hatalmas felelősséggel jár, kiszámítható, nyugodt és stresszmentes lett – halljuk Balázstól. – Külföldön megbecsülik az embert. Ez a döntő különbség az ottani és a hazai viszonyok között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a szegedi múzeum japán kiállítása

Szeged - Egyedi természetlátást tükröznek a Móra-múzeum tegnap megnyílt tárlatának japán tárgyai és… Tovább olvasom