Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Dobóczky Adrienne Mexikóban tanult

A szegedi közgazda, Dobóczky Adrienne ösztöndíjjal tanult Mexikóban. A legtöbb érdekességet jártában-keltében tapasztalta – az abszurd mexikói hétköznapokat. Lelkesen elmesélte, ha még vissza is menne, huzamosan semmi pénzért nem maradna az óceán túlpartján.
– Az indián kultúrák miatt vágytam tanulni az óceánon túlra. Két év alatt zongoráztam végig a pályázati procedúrát, hogy kijuthassak Mexikó második legjobb egyetemére – meséli a szegedi Dobóczky Adrienne. Már budapesti közgázos diplomával a zsebében csöppent bele a húszmilliós Mexikó várostól másfél óra autózásra fekvő, másfél milliós Puebla egyetemére. A nyolc hónap tapasztalatát megannyi kalanddal úgy összegzi: kis mexikói abszurd.

Angolul nem tanulnak

– A kinti egyetem közgazdasági kara mindössze egyetlen tanszékből áll, úgyhogy utazva-tapasztalva bővítettem az ismereteimet – jegyzi meg. Mosolyog, holott többszörösen hátrányos helyzetből indult: fehér, nő és magas. Márpedig annak ellenére, mondja Adrienne, hogy a kontinensnyi ország törekszik legalább megközelíteni az észak-amerikaiak életszínvonalát, mindenért őket okolják. A gyűlölet történelmi gyökerű, Mexikó ugyanis az Egyesült Államokkal vívott hosszú csatározásokban vesztette el a területei felét. A zsigeri idegenkedés miatt nem tanulnak angolt, inkább franciát vagy németet, ugyanakkor kell a Mickey egér és a hamburger. Mivel pedig az őslakos indiánok és a valamikori hódítókkal keveredve kialakult meszticek nem tesznek különbséget a vidéken ritkán látott fehérek között, számukra mindegyikük amerikai. A társadalom ráadásul „macsista" vagyis férfiközpontú, nemigen tudtak mit kezdeni az önállóan utazgató langaléta Adrienne-nel.

Tanáréknál bejárónő


– Fürtökben ragadtak rám a koldusok. A taxisok viszont, mondván, hogy kapóra jön a buta „gringa", madárnak néztek. Tudtam, hogy átvernek, mégsem volt mit tennem – tárja szét a karjait Adrienne. Abszurd módon azt is tagadják, hogy indiánok lennének vagy meszticek, ősi indián kultúrájukra viszont büszkék. A továbbtanulás kevesek kiváltsága; nagyon magasak a tandíjak, de aki jól tanul és helybeli, az bőséges ösztöndíjat kap. Diplomásoknak azután garantáltan jut állás és jó fizetés, még külön megszólítás is kijár, olyan nagy tisztelet övezi őket. Egy ismerős általános iskolai tanár házaspár például öt gyerekkel egy újszegedi villa méretű házban él, és még bejárónőre is futja.

– Csalóka az adat, miszerint a lakosság kétharmada fiatalabb harmincnál. Nem azt jelenti, hogy a mexikóiak korán halnak, hanem azt, hogy sok a gyerek. Nem ritka a tizenkettő egy családban – magyarázza Dobóczky Adrienne. – Akármilyen mélyen katolikusok, itt a holtomiglan-holtodiglan nem jelent örök hűséget. Átlagosan háromszor házasodnak, rólunk, európaiakról pedig azt mondják, hogy formálisan éljük az életünket. Az élet élvezetéről valóban sajátos fogalmaik vannak. Magától értetődő a nagypénteki majális, eszem-iszommal, salsával. A világörökség része a halottak napi fieszta – pedig nem is épületegyüttes.

Csak semmi stressz


– A mexikói abszurd lényege: csak semmi stressz. Utaztam én teherautó-platón és légkondicionált távolsági buszon, láttam cowboyt, kaktuszt, agávét. Nem járnak poncsóban, és nem hallgatnak nyakra-főre mariachi zenét, azt a turistáknak tartogatják. Háromsávos autópályán közlekednek, de órákat állnak a városi dugókban, kiabálva, szélesen gesztikulálva. Igaz, vezetni nem tudnak, szimpla KRESZ-vizsgával már belevethetik magukat a forgalomba. Mindenki boltol mindenhol, árul a kalózvideótól a kínai vekkeren át a gyümölcsig mindent napestig, aztán otthagyják maguk után a szemetet. Ragad is a flaszter, éjjel azonban kitakarítanak, és reggel ismét csillog a város. Összességében nagyon egyedül éreztem magam, ezért nem is fordult meg a fejemben, hogy kint maradok. Visszajöttem Szegedre, most nyelvórákat adok. Angolt tanítok és spanyolt, enyhe mexikói akcentussal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom